Abu Dhabi urmează să cumpere un pachet de acţiuni la un port cheie al Turciei, din Izmir

18 Dec. 2023, 09:41
 // Categoria: Homepage // Autor:  bani.md
18 Dec. 2023, 09:41 // Homepage //  bani.md

Abu Dhabi urmează să cumpere un pachet de acţiuni la un port cheie al Turciei, din Izmir, potrivit unor patru surse care sunt la curent cu acordul, într-un nou semn al unei apropieri între foştii rivali geopolitici, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Potrivit potenţialului acord, grupul controlat de stat AD Ports Group ar investi într-o entitate care urmează să fie înfiinţată de Turkey Wealth Fund pentru a conduce portul Izmir, de pe coasta Mării Egee, au spus două dintre surse.

Sursele au cerut anonimatul pentru a discuta despre detaliile acordului care nu a fost încă finalizat.

Mărimea participaţiei nu a fost clară, dar una dintre surse a spus că tranzacţia ar putea fi evaluată la aproximativ 500 de milioane de dolari.

Portul, deţinut de fondul suveran de avere al Turciei, este o poartă importantă în ţară, care are nevoie de noi investiţii.

Un oficial al Fondului de avere al Turciei a refuzat să comenteze. AD Ports nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii, în timp ce ADQ, fondul suveran de avere al Emiratelor Arabe Unite şi proprietarul majoritar al grupului de porturi, nu a fost disponibil pentru comentarii.

Tranzacţia planificată are loc în timp ce guvernul Turciei caută investiţii străine pentru a-şi accelera redresarea, după ani de politici economice neortodoxe care au dus la accentuarea inflaţiei şi la prăbuşirea monedei.

Porturile joacă un rol cheie în schimbarea strategică în producţia globală. Punctele slabe ale lanţurilor de aprovizionare expuse de pandemia de COVID 19 şi tensiunile geopolitice sporite provoacă o revoluţie, deoarece companiile încearcă să aducă producţia mai aproape de punctul de vânzare.

Între timp, Turcia speră că un ciclu agresiv de majorare a dobânzilor, lansat în iunie, va reatrage investitorii străini după ani de exod, inclusiv investiţiile străine directe (ISD).

Unii investitori occidentali încep să se întoarcă treptat pe pieţe.

Preşedintele turc Recep Erdogan s-a întâlnit cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, în marginea summitului COP28 al ONU privind climă, desfăşurat la Dubai la începutul acestei luni.

ADQ este condusă de consilierul pentru securitate naţională, şeicul Tahnoun bin Zayed Al Nahyan, un frate al şeicului Mohamed.

Turcia şi Emiratele Arabe Unite au început să îşi reia legăturile în urmă cu doi ani, în urma unei rivalităţi acerbe, care a fost în mare parte determinată de diferenţele ideologice, care a făcut ca puterile regionale să îndepărteze părţi opuse din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Oficialii din Emiratele Arabe Unite au spus de atunci că văd oportunităţi uriaşe de investiţii în Turcia, inclusiv în energie şi logistică.

Gigantul DP World, deţinut de stat din Dubai, a cumpărat un pachet majoritar de acţiuni într-un port turc la începutul acestui an.

Emiratele Arabe Unite şi Turcia au semnat un acord de liber schimb în mai, menit să faciliteze investiţiile.

Cele două ţări au convenit o serie de acorduri în valoare de peste 50 de miliarde de dolari în iulie, în timp ce preşedintele turc a vizitat statele din Golf în încercarea de a relansa economia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:08 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul anchetei penale „INTERPOL”, Procuratura Anticorupție, cu sprijinul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), a ridicat două automobile cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL. Aceste bunuri reprezintă o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL, fiind considerate bunuri infracționale. În total, au fost aplicate măsuri de sechestru în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova.

Investigația face parte dintr-o colaborare internațională între Republica Moldova și Franța, demarată în aprilie 2024, vizând o presupusă schemă de corupție prin care funcționari publici din mai multe țări primeau mită pentru a facilita blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL în cazul infractorilor internaționali aflați în căutare. La nivel național, ancheta a fost sprijinită de ofițerii și procurorii francezi, precum și de Biroul Federal de Investigații al SUA.

În cadrul investigațiilor din iunie 2024, au avut loc percheziții multiple în Republica Moldova, iar procurorii au analizat documente și materiale ridicate cu sprijinul Centrului Național Anticorupție și al Inspectoratului Național de Investigații. Au fost audiate zeci de persoane, unele dintre ele fiind reținute și arestate preventiv.

Potrivit probelor adunate până în prezent, un grup criminal organizat ar fi pus la cale o schemă de corupție în care avocați și foști funcționari publici moldoveni, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri false la INTERPOL, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pe motiv că persoanele în cauză aveau statut de solicitanți de azil în Republica Moldova. Aceștia au obținut astfel o favoare ilegală, iar funcționari publici din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) au inițiat procedura de azil în mod ilegal, fără ca persoanele implicate să fie fizic prezente în țară.

În paralel, Procuratura Anticorupție a desfășurat investigații financiare prin Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, identificând fluxuri financiare suspecte și bunuri infracționale care urmează a fi confiscate. Printre bunurile sechestrate se numără proprietăți imobiliare și vehicule de lux, dar și conturi bancare și mijloace bănești.

Printre bunurile confiscate se numără:

  • Casă de locuit și teren pentru construcții în Chișinău, în valoare de aproximativ 3,45 milioane MDL
  • Cota-parte din apartamente și case în Chișinău și Vadul lui Vodă, cu valori de aproximativ 2,04 milioane și 3,26 milioane MDL
  • Mașini de lux, inclusiv Toyota Camry, Range Rover, și Mercedes GLC
  • Conturi bancare și mijloace bănești în valoare de aproximativ 41.449 EUR și 600 USD

Ancheta continuă, iar Procuratura Anticorupție colaborează cu autoritățile din diverse jurisdicții pentru a descuraja activitățile infracționale care afectează investigațiile internaționale. De asemenea, în urma acestei anchete, INTERPOL a deblocat Notificările Roșii pentru persoanele implicate în această schemă, oprind astfel utilizarea acesteia de către fugarii internaționali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău