Novocerkask – nava rusească distrusă în explozia din Crimeea! Forbes: Costă 750 milioane de dolari

26 Dec. 2023, 14:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Dec. 2023, 14:50 // Actual //  Lupu Eduard

Forțele Aeriene Ucrainene au anunțat marți că au efectuat cu succes un atac asupra navei mari de debarcare Novocerkassk a Flotei de la Marea Neagră a Federației Ruse în apropierea Feodosiei, peninsula Crimeea. Nava era suspectată că transporta drone iraniene pentru operațiuni ale Rusiei împotriva Ucrainei.

În jurul orei 2:30 dimineața (0030 GMT), aviația ucraineană a lansat un atac cu rachetă de croazieră asupra navei, potrivit unui anunț făcut pe platforma de mesagerie Telegram. Feodosia, gazda unei baze navale ruse semnificative în teritoriul ocupat al Crimeii, a fost teatrul acestui atac.

Comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mikola Oleșciuk, a distribuit imagini video ale unei explozii la baza navală rusă din Feodosia, confirmând atacul și menționând că „Novocerkassk” a fost „distrusă”. Oleșciuk a sugerat că nava ar fi putut transporta drone explozive iraniene.

Serghei Aksionov, liderul Crimeei susținut de Kremlin, a confirmat incidentul, declarând că un „atac inamic” a avut loc în zona Feodosiei. El a menționat că o persoană a fost ucisă și două au fost rănite în timpul atacului, iar măsuri de evacuare erau în curs pentru locuitorii afectați.

Ministerul Apărării al Rusiei a confirmat că navele Forțelor Armate ale Ucrainei au lovit „Novocerkassk”, atribuind incidentul unui atac aerian în timpul respingerii unui atac ucrainean. Cu toate acestea, nu s-a precizat dacă nava rusească a rămas pe linia de plutire sau dacă va fi supusă restaurării.

Este de menționat că Ucraina a avut o istorie de operațiuni în Crimeea, cu accent pe vizarea activelor militare rusești. În aprilie 2022, Forțele Navale ale Ucrainei au distrus crucișătorul de rachete „Moskva”, nava amirală a Flotei Mării Negre a Rusiei, într-un atac care a reprezentat o pierdere semnificativă pentru Moscova în cadrul conflictului în curs cu Ucraina.

La 13 aprilie 2022, Forțele Navale ale Ucrainei au distrus nava amiral a Flotei Mării Negre a Federației Ruse – crucișătorul de rachete „Moskva”, ducând la scufundarea acesteia în ziua următoare.

Deși numărul exact de persoane aflate la bord în momentul atacului rămâne nedezvăluit de Rusia, până la 500 de persoane ar fi putut fi prezente acolo, scrie Kyiv Post.

Kremlinul a recunoscut doar 17 decese, atribuind-o unei combinații de „detonare a muniției, incendiu și inundații ulterioare în condiții meteorologice nefavorabile”.

A fost atât o mare pierdere militară pentru ruși, cât și o lovitură adusă încrederii lor. După scufundarea navei Moskva, flota rusă a fost mutată departe de țărmurile ucrainene.

În special, acest incident este cea mai scumpă pierdere militară a Rusiei în războiul în curs cu Ucraina, valoarea estimată a navei Moskva la momentul distrugerii sale ajungând la aproximativ 750 de milioane de dolari, după cum a raportat Forbes.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Mai 2024, 16:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Mai 2024, 16:04 // Actual //  Lupu Eduard

Ucraina va întrerupe alimentarea cu energie electrică pentru consumatorii industriali și casnici din toate regiunile, începând de azi, potrivit presei locale care citează operatorul rețelei, Ukrenergo. Restricțiile vor fi aplicate programat, în intervale orare cuprinse între orele 18:00 și 24:00, fără a afecta infrastructura critică, a declarat operatorul energetic de stat.

Recentele intensificări ale atacurilor rusești au afectat grav rețeaua de energie electrică a Ucrainei, distrugând sau dezactivând mai multe centrale electrice. Din cauza deficitului de energie electrică rezultat, Ucraina a început să implementeze întreruperi controlate (rolling blackouts) începând cu 15 mai. Aceste restricții ar putea dura până în luna august, a precizat Iurii Boiko, consilier al premierului Denys Shmyhal, într-o conferință de presă pe 16 mai. „Vom trăi în aceste condiții, conform estimărilor mele, până în august”, a declarat Boiko.

Ukrenergo a explicat că întreruperile de energie electrică sunt programate seara deoarece hidrocentralele au fost avariate și nu mai pot funcționa eficient noaptea. Sistemul de echilibrare se bazează acum pe ajutorul de urgență din țările vecine, însă acesta este disponibil preponderent în timpul zilei, când există și producție fotovoltaică. În acest context, Ukrenergo a solicitat utilizarea aparatelor electrice cu consum mare între orele 11:00 și 17:00.

Pentru a gestiona mai bine resursele limitate de energie, Ukrenergo recomandă consumatorilor să reducă utilizarea aparatelor electrice intensive în afara intervalului 11:00-17:00. Acest efort comun este esențial pentru stabilizarea rețelei și asigurarea unei distribuții eficiente a energiei în condițiile actuale dificile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău