Novocerkask – nava rusească distrusă în explozia din Crimeea! Forbes: Costă 750 milioane de dolari

26 Dec. 2023, 14:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Dec. 2023, 14:50 // Actual //  bani.md

Forțele Aeriene Ucrainene au anunțat marți că au efectuat cu succes un atac asupra navei mari de debarcare Novocerkassk a Flotei de la Marea Neagră a Federației Ruse în apropierea Feodosiei, peninsula Crimeea. Nava era suspectată că transporta drone iraniene pentru operațiuni ale Rusiei împotriva Ucrainei.

În jurul orei 2:30 dimineața (0030 GMT), aviația ucraineană a lansat un atac cu rachetă de croazieră asupra navei, potrivit unui anunț făcut pe platforma de mesagerie Telegram. Feodosia, gazda unei baze navale ruse semnificative în teritoriul ocupat al Crimeii, a fost teatrul acestui atac.

Comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mikola Oleșciuk, a distribuit imagini video ale unei explozii la baza navală rusă din Feodosia, confirmând atacul și menționând că „Novocerkassk” a fost „distrusă”. Oleșciuk a sugerat că nava ar fi putut transporta drone explozive iraniene.

Serghei Aksionov, liderul Crimeei susținut de Kremlin, a confirmat incidentul, declarând că un „atac inamic” a avut loc în zona Feodosiei. El a menționat că o persoană a fost ucisă și două au fost rănite în timpul atacului, iar măsuri de evacuare erau în curs pentru locuitorii afectați.

Ministerul Apărării al Rusiei a confirmat că navele Forțelor Armate ale Ucrainei au lovit „Novocerkassk”, atribuind incidentul unui atac aerian în timpul respingerii unui atac ucrainean. Cu toate acestea, nu s-a precizat dacă nava rusească a rămas pe linia de plutire sau dacă va fi supusă restaurării.

Este de menționat că Ucraina a avut o istorie de operațiuni în Crimeea, cu accent pe vizarea activelor militare rusești. În aprilie 2022, Forțele Navale ale Ucrainei au distrus crucișătorul de rachete „Moskva”, nava amirală a Flotei Mării Negre a Rusiei, într-un atac care a reprezentat o pierdere semnificativă pentru Moscova în cadrul conflictului în curs cu Ucraina.

La 13 aprilie 2022, Forțele Navale ale Ucrainei au distrus nava amiral a Flotei Mării Negre a Federației Ruse – crucișătorul de rachete „Moskva”, ducând la scufundarea acesteia în ziua următoare.

Deși numărul exact de persoane aflate la bord în momentul atacului rămâne nedezvăluit de Rusia, până la 500 de persoane ar fi putut fi prezente acolo, scrie Kyiv Post.

Kremlinul a recunoscut doar 17 decese, atribuind-o unei combinații de „detonare a muniției, incendiu și inundații ulterioare în condiții meteorologice nefavorabile”.

A fost atât o mare pierdere militară pentru ruși, cât și o lovitură adusă încrederii lor. După scufundarea navei Moskva, flota rusă a fost mutată departe de țărmurile ucrainene.

În special, acest incident este cea mai scumpă pierdere militară a Rusiei în războiul în curs cu Ucraina, valoarea estimată a navei Moskva la momentul distrugerii sale ajungând la aproximativ 750 de milioane de dolari, după cum a raportat Forbes.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 14:33
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  MD Bani
03 Apr. 2025, 14:33 // Uncategorized //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (#CCIMoldova) intensifică dialogul cu instituțiile europene în vederea sprijinirii mediului de afaceri în procesul de adaptare la cerințele climatice ale Uniunii Europene. Președintele CCI, Sergiu Harea, a avut o întrevedere la Bruxelles cu reprezentanții Direcției Generale Politici Climatice (DG CLIMA) din cadrul Comisiei Europene, inclusiv cu Jan Dusik, director general adjunct al instituției.

Discuțiile s-au axat pe subiecte esențiale pentru antreprenorii moldoveni, în contextul tranziției spre o economie sustenabilă:

Managementul deșeurilor și conformarea la reglementările de mediu europene, responsabilitatea Extinsă a Producătorului (REP), cu accent pe cerințele aplicabile importatorilor și tranziția către economia circulară, în special impactul asupra sectorului industrial.

„Mediul de afaceri din Republica Moldova este tot mai angajat în procesul de tranziție spre o economie verde și sustenabilă, în acord cu Pactul Ecologic European (European Green Deal). Ne dorim o integrare treptată, dar fermă, în standardele europene”, a declarat Sergiu Harea, președintele CCI a RM.
Un exemplu concret în acest sens este Proiectul privind Programele Educaționale pentru Economia Circulară, care oferă sprijin industriilor pentru adoptarea unor tehnologii de producție mai curate și pentru reducerea deșeurilor, facilitând alinierea la normele europene de mediu.

Totodată, reprezentanții CCI și DG CLIMA au discutat despre accesul companiilor moldovenești la inițiativele europene privind clima, inclusiv mecanisme de sprijin financiar și tehnic pentru proiecte verzi.

În prezent, Republica Moldova alocă doar 0,5% din PIB pentru protecția mediului, în timp ce media Uniunii Europene este de 1,9%. Cu toate acestea, progresele sunt vizibile: în 2023, 109 întreprinderi au fost asistate prin programele EaP GREEN și EU4Environment, în tranziția către practici sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ