Cum a ieftinit vântul puternic curentul electric în unele țări europene. Prețul În Germania au coborât sub nivelul zero

27 Dec. 2023, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Dec. 2023, 15:04 // Actual //  bani.md

Producţia mare de electricitate a turbinelor eoliene şi cererea scăzută în perioada sărbătorilor de Crăciun a făcut ca preţurile la electricitate în Germania să coboare sub nivelul zero, iar pieţele angro de electricitate din Franţa, Danemarca şi Marea Britanie au înregistrat şi ele preţuri negative pentru câteva ore, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Potrivit datelor de pe Epex Spot, una dintre cele mai mari burse de energie din Europa, în Germania preţurile pentru electricitatea cu livrare în ziua de 24 decembrie au coborât până la minus 3,37 euro pentru un Megawatt-oră pentru ca în ziua de 25 decembrie să revină în teritoriul pozitiv la 0,41 euro pentru un Megawatt-oră. În cazul contractului pentru miercuri, prima zi lucrătoare după Crăciun, cotaţiile erau la 60,80 euro pentru un Megawatt-oră.

Tot în data de 24 decembrie, preţurile în Marea Britanie au scăzut până la minus 9,31 lire sterline (minus 11,84 dolari) pentru un Megawatt-oră iar în data de 25 decembrie preţurile au scăzut până la minus 11,93 euro pentru un Megawatt-oră în Franţa şi minus 8,54 euro pentru un Megawatt-oră în Danemarca.

Preţurile negative la electricitate apar din ce în ce mai frecvent pe măsură ce continentul conectează la reţea din ce în ce mai multe capacităţi regenerabile, care sunt dependente de evoluţiile meteorologice. De exemplu, în Germania producţia de energie eoliană este aşteptată să rămână la un nivel puternic pe întreg parcursul acestei săptămâni, urmând ca vineri să ajungă la un vârf de peste 50 de Gigawaţi, conform prognozelor Bloomberg. Recordul absolut în materie de producţie de energie eoliană în Germania a fost stabilit pe data de 21 decembrie, când au fost produşi 53 de Gigawaţi.

Situaţia preţurilor negative este şi o avanpremieră a ceea ce urmează să se întâmple pe pieţele europene, dacă valul preconizat de producţie de energie electrică regenerabilă nu va fi însoţit şi de o modificare pe partea cererii. Dezechilibrul dintre ofertă şi cerere ar putea să devină şi mai pronunţat până când flotele mai mari de automobile electrice, reţelele inteligente şi tehnologiile mai performante în domeniul bateriilor îşi vor face simţite efectele.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău