VIDEO Hackathon la Bălți: 19 tineri au învățat despre cum trebuie să arate un proiect cu potențial de finanțare

28 Dec. 2023, 15:26
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Dec. 2023, 15:26 // Actual //  MD Bani

19 tineri au încercat să convingă, la Hackathonul organizat de Asociația „Lex XXI”, că știu să dezvolte o afacere folosind instrumentele digitale. Timp de 3 zile, tinerii grupați în 7 echipe au învățat despre cum trebuie să arate proiectele câștigătoare, cu potențial de a fi finanțate.

„Scopul hackatonului e identificarea instrumentelor digitale pt a dezvolta sau a crea o afacere în Moldova. Timp de 3 zile, tinerii au stabilit o idee de afacere, după care au lucrat la un plan de afacere în baza acestei idei”, a explicat Svetlana Soloviova, coordonatoare de proiect la Asociația pentru Drepturile Omului „Lex XXI”.

Pavel Curcovici, mentor și Local manager la Tekwill Bălți, a declarat următoarele:

„Și eu și toți mentorii – noi vorbeam între noi că vrem să punem 3 ani de facultate de economie în 3 ore. Nu știu cât de mult am reușit, dar am vrut să dăm noțiunile de bază pentru cei care nu cunosc, și să dăm informație mai avansată pt cei care cunosc câte ceva. Ne-am străduit să fie o balanță între lucrările teoretice și practice. Astfel, în fiecare zi am avut câte 2 traininguri, după care ei lucrau asupra proiectului. (…) Am chemat un antreprenor local de succes, tot tânăr, care a dezv propria afacere, și i-am învățat cum se scrie un proiect. Ce avem ca rezultate? Toate echipele au primul lor proiect deja scris. Cu siguranță că ideile lor se vor schimba, se vor maturiza, și când în viitor va veni timpul să scrie proiecte, deja vor avea experiența de a le scrie proiecte și vor avea capacitatea de a-l realiza și scrie”.

„Consider că ei în aceste trei zile au obținut abilități și în cadrul trainingurilor foarte utile pentru dânșii. Dar noi, la rândul nostru, o să ne străduim să-i susținem și să le dăm finanțatori la idee”, a spus Ion Bodrug, membru al juriului și președintele Asociației pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Informaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Suntem bucuroși că am găsim parteneri deschiși cu care colaborăm fructuos. Sperăm ca tinerii să ia cunoștințele necesare, pentru că au fost mentori foarte buni, profesori universitari, experți, reprezentanți ai companiilor care au adus un plus de idei. Sperăm ca evenimentul să nu fie ultimul”, a declarat Diana Grosu, președintela Asociației pentru Drepturile Omului „Lex 21”.

Pe lângă experiența acumulată, 3 echipe câștigătoare s-au ales cu un premiu de câte 1.000 de lei.

Evenimentul este parte a proiectului „Antreprenoriatul mai aproape de tinerii NEET din Bălți, Fălești și Sângerei: construim acasă!”, finanțat de Uniunea Europeană și Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău