VIDEO Transparența și incluziunea tuturor categoriilor sociale în luarea deciziilor, discutate la un Forum în Florești

28 Dec. 2023, 15:20
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
28 Dec. 2023, 15:20 // Slider //  MD Bani

Cât de transparent este procesul decizional din raionul Florești și în ce măsură Consiliul Raional ține cont de incluziunea tuturor categoriilor sociale în luarea deciziilor? Membrii Consiliului Raional de Participare Florești – un organ consultativ creat cu scopul de a contribui la democrația participativă din raion – și factori de decizie au vorbit despre rezultatele activităților din anul 2023.

„Este un eveniment anual major (n. r. – Forumul Anual al Democrației Locale), fiindcă am sintetizat activitatea Consiliului Raional de Participare care este compus din membrii ai asociațiilor obștești din 19 localități care au depus o muncă de voluntariat”, a declarat Feodosia Bunescu, directoarea proiectului „Consiliul Raional de Participare Florești”.

Potrivit directoarei de proiect, în raion a fost constatată lipsa comunicării eficiente dintre societatea civilă și factorii de decizie locali, iar membrii Consiliului Raional de Participare au depus o muncă enormă în încercarea de a elimina aceste lacune. Un accent a fost pus pe tinerii fără ocupație.

„Acești tineri nu au nivelul de studii necesare ca ei să poată elabora un plan de afaceri, să participe la un concurs și să inițieze o afacere. De aceea în funcția noastră este ca să ridicăm capacitățile acestor tineri ca ei să devină capabili să-și îmbunătățească situația proprie. Să se implice în dezvoltarea comunitară și ulterior să influențeze și procesul decizional”, a menționat Feodosia Bunescu.

Andrei Brighidin, director de dezvoltare, monitorizare și evaluare la Fundația Est-Europeană, a declarat următoarele:

„Am văzut pe parcursul forumului că membrii comunității, membrii asociației, adică a societății civile au formulat deja câteva probleme referitoare la asigurarea transparenței decizionale. Problemele au fost însoțite de către soluții concrete și acest fapt ne bucură pentru că transparența, după cum spuneam, este o precondiție esențială a participării”.

Iar Galina Ignat, manager financiar la Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, a declarat că:

„Susținem anume crearea acestor consilii participative pentru a asigura transparența decizională a proceselor care au loc în consilii și în primării, participarea activă a cetățenilor precum și incluziunea socială”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Eu consider că este foarte important ca în raioane să fie dezvoltate asemenea proiecte. Toți cetățenii, locuitorii al raionului Florești trebuie să fie implicați în luarea deciziilor. Trebuie să fie informați, în primul rând. Trebuie să cunoască situația la zi, problemele, care sunt soluțiile pentru a le rezolva”, a spus Iurie Vlad, vicepreședinte al raionului Florești.

Evenimentul a fost organizat de asociația obștească „Pro Comunitate Băhrinești”, care deține secretariatul Consiliului Raional de Participare Florești în cadrul proiectului „Cetățeni activi, comunități prospere – faza II”, implementat cu sprijinul Fundației Est-Europene, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 11:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 11:38 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Mondială acordă 106 milioane dolari Republicii Moldova, pentru Proiectul „Conectivitate rurală în Moldova” (MRCP). Banii sunt destinați îmbunătățirii conectivității rutiere, pentru a spori traficul rutier și de a consolida reziliența la schimbările climatice în comunitățile rurale.

MRCP va finanța reabilitarea și modernizarea a aproximativ 95 de kilometri de drumuri locale prioritare, aplicând standarde ridicate de proiectare rezilientă la schimbările climatice. Acest lucru va asigura o conectivitate fiabilă, indiferent de condițiile meteorologice, și va facilita accesul la piețe, școli, instituții medico-sanitare și alte centre sociale și economice. Proiectul va include, de asemenea, măsuri de siguranță rutieră în zonele de proximitate a școlilor și localităților, precum și dezvoltarea infrastructurii pentru transportul nemotorizat.

O altă componentă importantă a proiectului vizează îmbunătățirea funcționalității punctelor de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România. În cadrul acestui proiect, se va construi un nou punct de trecere a frontierei la Ungheni, echipat cu infrastructură modernă pentru procesare, cântărire și scanare. De asemenea, proiectul va include modernizarea punctelor de trecere a frontierei de la Giurgiulești și Leușeni.

Pe lângă lucrările de construcție, proiectul va organiza și campanii educaționale și informaționale privind siguranța rutieră, cu scopul de a sensibiliza și de a educa publicul cu privire la măsurile și practicile de siguranță rutieră.

Această inițiativă reprezintă un pas important în direcția îmbunătățirii infrastructurii rutiere, a facilitării accesului la servicii și oportunități în zonele rurale și a consolidării cooperării dintre Republica Moldova și România în domeniul transportului și al frontierelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău