Cheltuielile bugetare excesive aruncă SUA în criză. Datoria publică a crescut cu 4 trilioane de dolari

03 Ian. 2024, 10:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Ian. 2024, 10:36 // Actual //  bani.md
Departamentul Trezoreriei a precizat că valoarea indicatorului este în prezent de 34.001 trilioane. În luna ianuarie a anului trecut datoria națională a fost stabilită la pragul de 31.4 trilioane de dolari, însă pragul a fost depășit.

Guvernul democrat, care a permis cheltuieli bugetare excesive, mai ales pentru susținerea statului social, a făcut ca datoria națională a SUA să crească în 2023 cu peste 4.000.000.000.000 de dolari. Astfel, State Unite au ajuns să datoreze peste 34 de trilioane de dolari, după cum a relatat site-ul Trezoreriei SUA.

Datoria națională a Statelor Unite a ajuns la o cifră record

Departamentul Trezoreriei a precizat că valoarea indicatorului este în prezent de 34.001 de mii de miliarde. În luna ianuarie a anului trecut datoria națională a fost stabilită la pragul de 31.4 mii de miliarde de dolari, însă pragul a fost depășit.

În aceste condiții, pentru a evita colapsul financiar, ministerul de Finanțe a recurs la măsuri extreme pentru a-și continua operațiunile financiare. În ultimul trimestru din 2023, administrația americană a solicitat Congresului să crească limita superioară a plafonului datoriei.

SUA a evitat criza economică și colapsul financiar

Majoritatea republicană din Camera Reprezentanților a fost de acord cu solicitarea administrației americane. Însă au cerut la rândul lor aplicarea unor reduceri bugetare semnficative. În vara acestui an liderul de la Casa Albă, Joe Biden a promulgat un proiect de lege aprobat anterior de Congres pentru majorarea plafonului,

Potrivit Departamentului Trezoreriei, datoria națională ar urma să atingă limita superioară pe 2 ianuarie 2025. Biden a menționat că ridicarea plafonului a fost necesară pentru a se evita o posibilă criză economică și a colapsului financiar.

Datoria națională ar urma să atingă limita superioară pe 2 ianuarie 2025

Acordul prevede ca în exercițiul bugetar 2024, bugetul ministerului de Apărare să fie suplimentat cu 886 de miliarde de dolari. În vreme ce alte 121 de miliarde vor fi livrați pentru serviciile de îngrijire medicală pentru veterani. De asemenea, acordul mai pevede alocarea a 637 de miliarde pentru alte programe non-apărare.

Separat de măsurile menționate, Departamentul Trezoreriei a anunțat că a sprijinti peste 10, 3 milioane de chiriași pentru a depăși impasul financiar.

„După doi ani, ARP a efectuat peste 10,3 milioane de plăți către chiriașii aflați în dificultate. A oferit ajutor direct la peste 30.000 de administrații locale și de stat. Totodată, a finanțat proiecte care vor conecta peste 1,4 milioane de familii și întreprinderi la internet de mare viteză și a lansat programe care vor ajuta până la 100.000 de întreprinderi mici”, potrivit treasury.gov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:08 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul anchetei penale „INTERPOL”, Procuratura Anticorupție, cu sprijinul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), a ridicat două automobile cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL. Aceste bunuri reprezintă o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL, fiind considerate bunuri infracționale. În total, au fost aplicate măsuri de sechestru în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova.

Investigația face parte dintr-o colaborare internațională între Republica Moldova și Franța, demarată în aprilie 2024, vizând o presupusă schemă de corupție prin care funcționari publici din mai multe țări primeau mită pentru a facilita blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL în cazul infractorilor internaționali aflați în căutare. La nivel național, ancheta a fost sprijinită de ofițerii și procurorii francezi, precum și de Biroul Federal de Investigații al SUA.

În cadrul investigațiilor din iunie 2024, au avut loc percheziții multiple în Republica Moldova, iar procurorii au analizat documente și materiale ridicate cu sprijinul Centrului Național Anticorupție și al Inspectoratului Național de Investigații. Au fost audiate zeci de persoane, unele dintre ele fiind reținute și arestate preventiv.

Potrivit probelor adunate până în prezent, un grup criminal organizat ar fi pus la cale o schemă de corupție în care avocați și foști funcționari publici moldoveni, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri false la INTERPOL, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pe motiv că persoanele în cauză aveau statut de solicitanți de azil în Republica Moldova. Aceștia au obținut astfel o favoare ilegală, iar funcționari publici din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) au inițiat procedura de azil în mod ilegal, fără ca persoanele implicate să fie fizic prezente în țară.

În paralel, Procuratura Anticorupție a desfășurat investigații financiare prin Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, identificând fluxuri financiare suspecte și bunuri infracționale care urmează a fi confiscate. Printre bunurile sechestrate se numără proprietăți imobiliare și vehicule de lux, dar și conturi bancare și mijloace bănești.

Printre bunurile confiscate se numără:

  • Casă de locuit și teren pentru construcții în Chișinău, în valoare de aproximativ 3,45 milioane MDL
  • Cota-parte din apartamente și case în Chișinău și Vadul lui Vodă, cu valori de aproximativ 2,04 milioane și 3,26 milioane MDL
  • Mașini de lux, inclusiv Toyota Camry, Range Rover, și Mercedes GLC
  • Conturi bancare și mijloace bănești în valoare de aproximativ 41.449 EUR și 600 USD

Ancheta continuă, iar Procuratura Anticorupție colaborează cu autoritățile din diverse jurisdicții pentru a descuraja activitățile infracționale care afectează investigațiile internaționale. De asemenea, în urma acestei anchete, INTERPOL a deblocat Notificările Roșii pentru persoanele implicate în această schemă, oprind astfel utilizarea acesteia de către fugarii internaționali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău