Taxa pe carbon, mărul discordiei la importul Moldovei de curent din România! Bucureștiul poate anula plata

04 Ian. 2024, 12:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Ian. 2024, 12:21 // Actual //  Lupu Eduard

Planul de preluare a operării pieței de energie electrică din Republica Moldova de către OPCOM, operatorul pieței din România, ar putea crea premisele exceptării exporturilor de electricitate către UE de la aplicarea Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), taxa europeană pe emisiile de CO2.

Recent, Adunarea Generală a OPCOM, controlată de Transelectrica, operatorul sistemului energetic național românesc, a aprobat înființarea unei subsidiare în Republica Moldova în vederea preluării operării pieței de energie electrică.

Conform unui memorandum interstatal, această mișcare este în concordanță cu Regulamentul UE privind CBAM, care oferă excepții pentru țările terțe care au piețe energetice integrate în piața internă a UE. Acordul prevede obligația ca operatorul de piață din Republica Moldova să aplice legislația și normele UE privind energia electrică, inclusiv dezvoltarea surselor regenerabile.

În plus, țara trebuie să se angajeze pentru neutralitatea climatică până în 2050 și să demonstreze progrese semnificative în alinierea la legislația UE privind acțiunile climatice. Cu toate acestea, potrivit Regulamentului, exportul de energie electrică din Republica Moldova către UE ar fi scutit de la aplicarea CBAM dacă nu există o soluție tehnică pentru implementarea acesteia.

OPCOM ar putea deveni astfel operatorul de piață pentru această regiune, contribuind la integrarea pieței de energie a Republicii Moldova în piața internă a UE prin cuplarea piețelor.

Această mutare ar avea consecințe benefice pentru exportatorii de energie din Republica Moldova, eliminând taxele suplimentare impuse de CBAM pentru emisiile de carbon asociate cu producția de electricitate. Importurile de energie electrică din țările care nu îndeplinesc condițiile stabilite în Regulamentul CBAM vor fi supuse acestei taxe, care va fi aplicată efectiv începând cu anul 2026.

De asemenea, problema taxei CBAM se pune și în cazul importurilor de energie din alte două țări non-UE cu care România este interconectată energetic, respectiv Ucraina și Serbia. Importurile și exporturile de energie electrică între Republica Moldova și UE vor fi monitorizate cu atenție, iar implementarea acestei mișcări va aduce beneficii semnificative pentru sectorul energetic din regiune.

În primele 6 luni ale anului trecut, din Republica Moldova în România s-au exportat peste 100.000 MWh de electricitate, în timp ce importurile din România s-au cifrat la 123.700 MWh, arată datele Moldelectrica.

Realitatea Live

09 Mai 2024, 17:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Mai 2024, 17:42 // Actual //  Lupu Eduard

Skydweller Aero, o companie aerospațială inovatoare, a anunțat recent finalizarea primului zbor autonom cu succes al unei aeronave motorizate cu energie solară. Aeronava, dezvoltată de Skydweller Aero, a decolat de la Aeroportul Internațional Stennis pe 21 martie și a zburat deasupra Golfului Mexic, efectuând un zbor complet autonom și aterizând fără intervenție umană, potrivit bsshoofly.com.

Robert Miller, fondatorul și CEO-ul Skydweller Aero, a subliniat semnificația istorică a acestui eveniment pentru industria aerospațială mondială. Aeronava, care are o anvergură de 236 de picioare și poate rămâne în aer timp de 90 de zile sau mai mult, poate zbura la altitudini de până la 45.000 de picioare, fără a lăsa o amprentă de carbon.

Această realizare deschide noi orizonturi în domeniul zborurilor fără pilot și oferă oportunități revoluționare în domeniul securității naționale și comunicațiilor non-terestre. Compania intenționează să construiască o flotă de aeronave fără echipaj pentru a susține aceste misiuni de lungă durată, cu economii semnificative de costuri.

În ultimele luni, Skydweller Aero a dezvoltat operațiunile sale la Aeroportul Internațional Stennis, investind inițial 15 milioane de dolari și urmând să extindă această sumă la aproximativ 40 de milioane de dolari pe măsură ce adaugă noi aeronave și crește numărul de zboruri de testare. Investiția companiei este estimată să creeze cel puțin 36 de noi locuri de muncă.

Skydweller Aero continuă să colaboreze cu autoritățile locale și să dezvolte forța de muncă în statul Mississippi, contribuind la creșterea economică și la inovarea tehnologică în domeniul aerospațial.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău