Pușcăriașul Rizea, haine și mâncare pe datorie. Fostul deputat trăia în lux „pe caiet”

13 Ian. 2024, 06:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Ian. 2024, 06:31 // Actual //  bani.md

Cristian Rizea ajunsese la sapă de lemn în Chișinău, așa cum arată jurnaliștii de la jurnalul.md. Cu toate acestea, până în ultima clipă de libertate Rizea s-a îmbrăcat cu haine de mii de euro. A mâncat la cele mai scumpe restaurante. A fost păzit de gărzi de corp – pe datorie și a cumpărat flori și uși femeilor tot pe datorie.

Potrivit sursei citate, Rizea ar fi comandat uși de 4.000 de euro pentru apartamentul unei femei. Aceeași femeie a și încercat să blocheze extrădarea lui Rizea pretinzând că are un copil cu acesta. Drept urmare, fostul deputat trebuia să rămână în Chișinău pentru a-și crește băiatul. Culmea este că ușile pe care doamna le-a primit, nu au fost achitate. Iar oamenii de la firma de unde provin ușile încearcă să le recupereze. Dar se pare că doamna în cauză nu le răspunde la telefon, potrivit jurnal.md.

De asemenea, fostul deputat ar datora unui fost angajat al televiziunii pe care o avea, 12.000 de lei pe salariul. Plus 2.800 de lei pentru reparația mașinii lui Rizea pe care tot angajatul ar fi achitat-o. Unul dintre bodyguarzii lui Rizea explică faptul că fostul deputat nu plătise nici decorațiunile instalate de Sărbători. Ba chiar și gărzilor de corp le era dator chiar și banii de taxi.

Rizea, la sapă de lemn de lux

„Uneori îi achitam și lui taxiul, când consuma alcool și nu se urca la volan. Achitam și consumația în localuri mai ieftine. Și cafeaua pe care el o bea duminică în parcul Valea Morilor, unde se plimba. El permanent zicea că trebuie să vină bani, dar nu înțelegeam de unde, dacă nu avea nicio ocupație. Stătea permanent pe TikTok șinu pricepeam ce scop are în viață”. A povestit unul dintre bodyguarzi.

Hainele pe care fostul deputat le purta costau o avere. Dar se pare că nici pe acestea nu le-a achitat. Proprietarul magazinului de unde îmbrăca Rizea a explicat că fostul deputat pleca pur și simplu fără să plătească.

Promitea reclame și plata în rate. Așa a ajuns să strângă datorii de aproape 22.000 de euro. La alte magazine de haine i-ar fi șantajat pe patroni că va publica date despre ei care arată că fac evaziune fiscală. Inclusiv la restaurantele scumpe pe care le frecventa, Rizea ar fi mâncat tot pe datorie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău