Rușii de la Cuciurgan, lovitură în moalele capului! Ucrainenii taie cablul electric din Transnistria

21 Ian. 2024, 12:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Ian. 2024, 12:08 // Actual //  bani.md

Regiunile sudice din Odessa renunță la curentul de la centrala de la Cuciurgan din regiunea separatistă din stânga Nistrului.

La 9 ianuarie, NEC Ukrenergo, ca urmare a unei licitații pentru 2,79 miliarde UAH, a încheiat un acord cu Struktum LLC pentru construirea unei linii electrice Novoodeska-Artsyz de 330 kV.

Aceasta este deja a doua licitație pentru această linie electrică – contractul pentru construcția primului tronson a fost încheiat în decembrie anul trecut, apoi licitația pentru 887 milioane grivne a fost câștigată de TEK LLC. Drept urmare, costul total al liniei va fi de 3,68 miliarde grivne.

Interesant este că Struktum LLC a câștigat a doua licitație față de TEK LLC, reducând prețul cu 3%.

Proiectul prevede integrarea regiunilor sudice ale regiunii cu sistemul energetic general al Ucrainei, împreună cu construirea unei linii care ocolește satul Palanka prin teritoriul Ucrainei, scrie dumskaya.net.

Noua linie va furniza energie electrică pe aproximativ 12,5 mii de kilometri pătrați din regiunea Odessa, care reprezintă aproximativ 30% din suprafața sa. Substația Artsyz este acum alimentată direct de la Cuciurgan, iar în cazul unor circumstanțe neprevăzute, întregul sud al regiunii Odesa poate rămâne fără energie electrică.

Discuțiile despre acest proiect sunt de foarte de foarte mult timp – din anii 2000, dar a fost inclus în planul de dezvoltare energetică Ukrenergo abia acum – pentru 2022-2031.

În prezent,  Chișinăul achiziționează majoritatea curentului electric de la Cuciurgan amplasată în regiunea stângă a Nistrului la un preț de 66 USD MW. Perioada contrcatului este până la sfârșitul anului 2024.

Centrala de la Cuciurgan este controlată de grupul rusesc INTER RAO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Iul. 2025, 10:45
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Ursu Victor
17 Iul. 2025, 10:45 // Oameni şi Idei //  Ursu Victor

Platforma fintech Fagura, compania de microfinanțere controlată de Tudor Darie, fostul proprietar al mai multor afaceri media online, care facilitează împrumuturile și investițiile pentru antreprenori din România și Republica Moldova, a raportat o creștere accelerată în prima jumătate a anului 2025, dublându-și veniturile lunare recurente și stabilind recorduri succesive în volumul de investiții intermediate.

Potrivit fondatorului și CEO-ului Tudor Darie, citat de ZF, Fagura a atins în luna iunie venituri recurente de peste 42.000 de euro, comparativ cu aproximativ 20.000 de euro la începutul anului. În același timp, în luna iunie, platforma a intermediat aproape 650.000 de euro către IMM-uri, după un record anterior de 600.000 de euro în mai. Compania vizează pragul de 1 milion de euro investiții intermediate lunar până la sfârșitul anului.

Pe fondul acestei evoluții, Fagura se pregătește să lanseze în septembrie o nouă rundă de finanțare, estimată la 3–4 milioane de euro. Aproximativ 2 milioane ar urma să provină din fonduri noi („fresh money”), iar restul din capitalul deja atras prin „convertible notes” în 2024.

Motorul expansiunii rapide este integrarea tehnologiei avansate, în special a inteligenței artificiale. Fagura a lansat instrumente AI precum un asistent juridic („Legal AI”), un sistem de scoring bazat pe prezența online a firmelor și un widget AI dezvoltat în parteneriat cu Mastercard Strive, care va evalua în timp real eligibilitatea pentru finanțare a antreprenorilor din diverse sectoare.

Printre noutăți se numără și produsul Fagura Prime, destinat investitorilor sofisticați care doresc să investească sume mai mari de 10.000 de euro cu un randament anual fix de 8,5% în euro. Produsul este testat în Republica Moldova și va fi lansat curând și în România.

Tudor Darie, fost consilier pe IT al prim-ministrului din Republica Moldova, a subliniat și oportunitatea de digitalizare din România, criticând poziția slabă a țării în clasamentul european DESI. „Suntem pe ultimul loc în UE la digitalizarea serviciilor publice. România are nevoie de viziune, voință politică și o infrastructură digitală unificată,” a declarat acesta.

Tudor Darie a fost implicat în mai multe proiecte media ca Agora, UNIMEDIA și Privesc.EU, dar și în domeniul publicității online  ADCENTER sau e-commerce – ZAP.md.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA