Schimbare de macaz! Belgia își reafirmă prietenia cu Putin. Va aproba importul de gaze din Rusia

24 Ian. 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Ian. 2024, 12:02 // Actual //  bani.md

Belgia se confruntă cu o situație tensionată și incertă în privința posibilității de a opri importul de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, în lumina noilor măsuri legislative adoptate de Uniunea Europeană. Aceste reglementări permit statelor membre să restricționeze accesul la sistemele europene de transport al gazelor, deschizând astfel discuții cu privire la viitorul importului de gaze.

La o ședință a Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie a Parlamentului European desfășurată pe 22 ianuarie 2024, ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten, a dezvăluit că țara se află la un pas să aprobe importul de GNL din Rusia. Cu toate acestea, incertitudinea planează asupra modului în care Belgia va gestiona această decizie în lumina noilor reglementări europene, scrie neftegaz.ru.

„Nu este complet clar dacă vom putea lucra cu acest lucru (referitor la posibilitatea de a bloca livrările de GNL din Rusia în legea UE privind piața gazelor). În Belgia există contracte care au fost semnate cu mult înainte de război. Acum întrebarea rămâne cum să rezolvi această problemă. (…) Blocarea aprovizionării cu GNL din Rusia va necesita consultări cu țările către care Belgia reexportă gaze. (…) Acesta este ceva ce nu putem face unilateral”, a subliniat ministrul Van der Straeten.

Belgia a devenit, în 2023, unul dintre principalii cumpărători de GNL rusesc în Europa, alături de Spania și Franța. Cu toate acestea, o eventuală oprire a importului de GNL din Rusia ridică întrebări despre impactul asupra pieței și a sectorului energetic belgian.

Importul total de GNL din Rusia în Europa a înregistrat o creștere de 1,0% în 2023, iar Belgia și-a consolidat poziția ca centru important de comercializare a gazelor naturale prin terminalul de regazificare GNL Zeebrugge. Cu capacitatea sa de regazificare de 6,6 milioane de tone pe an, terminalul este conectat la sistemele de transport al gazelor din Europa continentală și Marea Britanie.

Noile orientări legislative ale Uniunii Europene, cu accent pe decarbonizare și securitate energetică, permit statelor membre să restricționeze sau să închidă accesul companiilor furnizoare de gaze din Rusia la infrastructura europeană de gaze. În acest context, Belgia se află într-un moment crucial de decizie cu privire la viitorul său energetic și relația cu Rusia în domeniul gazelor naturale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO