A eșuat licitația de construcție a centralelor de cogenerare de la Termoelectrica. Se anunță un alt concurs

25 Ian. 2024, 15:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Ian. 2024, 15:06 // Actual //  Lupu Eduard

Procedura de licitație pentru construcția unor noi centrale de cogenerare de înaltă eficiență în cadrul Termoelectrica S.A. va fi reluată, anunțând astfel directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată pe 25 ianuarie. Repetarea licitației vine în urma neconformităților constatate în ofertele celor două companii participante.

Pentru a atrage un număr mai mare de companii internaționale cu capacități și tehnologii moderne, se vor întreprinde acțiuni de promovare, incluzând invitații extinse pentru potențiali ofertanți, ședințe de informare și vizite de documentare la fața locului. Astfel, se dorește asigurarea unei competiții sporite și a unei investiții de calitate, având în vedere impactul proiectului asupra securității energetice a țării.

Directorul UCIPE a subliniat importanța adoptării unor tehnologii moderne și a surselor interne de producere și diversificare a energiei pentru a răspunde nevoilor și obiectivelor sectoriale. Repetarea licitației este menită să minimizeze riscurile și să ofere oportunitatea de a selecta cele mai bune oferte cu potențial înalt.

Decizia de a relua licitația a fost luată în urma unei proceduri complexe de evaluare, cu participarea unui consultant internațional, iar coordonarea cu Banca Mondială a fost realizată în concordanță cu raportul de evaluare și decizia de respingere a ambelor oferte.

Surugiu a evidențiat că licitația anterioară a fost influențată de criza regională generată de invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a determinat ezitarea unor companii cu potențial de a oferi oferte în Republica Moldova. Totuși, în prezent, se manifestă o încredere crescută din partea investitorilor în Republica Moldova și în potențialul său investițional.

Licitația face parte a Proiectului de Îmbunătățire a Eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică din Chișinău (PIESACET-2), iar valoarea estimată a pachetului investițional este de aproximativ 81 de milioane de euro.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Mai 2024, 13:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 13:12 // Actual //  Lupu Eduard

Romgaz a înregistrat, la Agenția Servicii Publice a Republicii Moldova, o sucursală în Chișinău.

“Demersul înregistrării Sucursalei ROMGAZ la Chișinău se înscrie în sfera acțiunilor pe care compania le derulează în scopul extinderii activității de furnizare gaze la nivel regional, obiectiv prevăzut în strategia companiei pentru perioada 2021 – 2030. Romgaz dorește să contribuie la asigurarea securității în aprovizionare cu gaze naturale în Republica Moldova, iar pasul făcut azi asigură premisele atingerii acestui deziderat”, spune Răzvan Popescu, CEO-ul companiei.

„În perioada imediat următoare, Romgaz va realiza demersurile necesare obținerii licenței de furnizare gaze naturale pe teritoriul Republicii Moldova. Suntem convinși că prezența Romgaz în Republica Moldova și tranzacționarea gazelor naturale pe piața centralizată din Republica Moldova va contribui eficient la liberalizarea pieței gazelor naturale din această țară și la crearea premiselor necesare stabilirii unui preț real în beneficiul consumatorilor”, a adăugat. Aristotel Jude, Director General Adjunct.

Romgaz este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacționare pe piața Bursei de Valori din București (BVB) și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român cu o participație de 70%.

În 2013 Romgaz și-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător și furnizor de energie electrică.

La data de 1 august 2022 Romgaz a devenit acționarul unic al Romgaz BLACK SEA LIMITED (înființată ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), ca urmare a finalizării tranzacției de achiziție și transferul tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău