Operațiunea SIS! Plahotniuc, Șor, Platon, Andronachi, hoțul în lege Caramalac și companiile lor, în lista sancțiunilor

26 Ian. 2024, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Ian. 2024, 17:33 // Actual //  bani.md

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova a publicat o listă care cuprinde peste 500 de nume, într-un efort de a întări măsurile restrictive internaționale pe teritoriul țării. Printre cei sancționați se numără Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon și alții, figurați în dosare controversate de fraudă și corupție.

SIS susține că aceasta este o măsură de precauție pentru prevenirea eludării măsurilor restrictive internaționale de către persoane asociate cu subiecții restricțiilor. Mesajul oficial al SUS menționează că aceste sancțiuni sunt aplicate pe baza probelor existente împotriva persoanelor și entităților menționate.

Printre cei vizați în această listă se află oligarhul fugar Vlad Plahotniuc și soția sa, Oxana Childescu, Vladimir Andronachi, apropiatul acestuia, Ilan Șor, condamnat în dosarul fraudei bancare, hoțul în lege Grigore Caramalac, raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, și prietenul lui Igor Dodon, Igor Ceaika.

Lista publicată de SIS include nu doar nume de persoane, ci și o serie de companii asociate cu acești indivizi, televiziuni conectate la numele lor și Partidul Șor, care a fost scos în afara legii. Foști membri și deputați, precum Petru Jardan, Vadim Fotescu, Denis Ulanov și Reghina Apostolova, sunt, de asemenea, menționați în document. Alți oficiali și figuri publice notabile, cum ar fi guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, primara orașului Orhei, Tatiana Cociuc, și Arina Corșicova, candidata Partidului „Șansă” la alegerile locale din Bălți, exclusă din cursă de CEC, sunt, de asemenea, incluși pe această listă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Oct. 2024, 09:39
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
06 Oct. 2024, 09:39 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un fost trader de la Goldman Sachs s-a mutat în zona Bay Area, San Francisco, pentru a căuta succesul în domeniul tehnologiei. Până aici, nimic nou. povestea lui a luat o turnură diferită după ce a decis să nu pună bazele unui start-up şi a ajuns să facă exact opusul: să cumpere cu banii giganţilor tech terenuri agricole. Scopul? Un vis californian atipic, scrie Ziarul Financiar.

În ultimii cinci ani, o companie numită Flannery Associates a cheltuit peste 800 de milioane de dolari pentru achiziţionarea de teren în afara oraşului San Francisco – fără a explica cine se află în spatele acestui efort sau ce planuri are compania respectivă pentru acele terenuri. Acum, oficialii locali care investigau problema au primit în sfârşit un răspuns: un grup de lideri din industria tehnologică, bogaţi şi cunoscuţi, sunt implicaţi în această aventură şi speră să folosească terenul pentru a construi un oraş nou, potrivit relatărilor din The New York Times şi Bloomberg. Potrivit rapoartelor citate de cele două publicaţii, Reid Hoffman, cofondatorul LinkedIn, investitorii Marc Andreessen şi Chris Dixon de la Andreessen Horowitz, Nat Friedman, fostul CEO al GitHub, Laurene Powell Jobs, fondatorul Emerson Collective, şi alţi lideri şi investitori din domeniul tehnologiei au investit în acest proiect. Liderul Flannery Associates pare să fie Jan Sramek, un fost trader al Goldman Sachs.

Imigrant european impresionat de energia start-up-urilor americane, fostul trader s-a mutat în zona San Francisco Bay Area pentru a reuşi în domeniul tehnologiei. La scurt timp după, a început să facă excursii de pescuit în comitatul Solano, de pe marginea estică a golfului San Francisco. Un colţ rural al comitatului a devenit în cele din urmă centrul unui plan conceput de  Sramek pentru a construi un oraş de la zero. A creat compania numită Flannery Associates şi a petrecut ultimii ani folosind bani de la unele dintre cele mai bogate persoane din Silicon Valley pentru a-şi transforma ideea ambiţioasă în realitate, potrivit surselor citate de New York Times. Povestea despre cum Sramek a convins câţiva dintre cei mai bogaţi oameni din lume să investească peste 800 de milioane de dolari în ferme şi terenuri neamenajate pentru visul unui oraş nou pare să devină o legendă a Silicon Valley care îmbină idealismul – sau aroganţa – cu capitalismul de modă veche.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău