Temutele tancuri ce au luptat împotriva lui Saddam Hussein ar putea veni în curând după Vladimir Putin

04 Feb. 2024, 12:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Feb. 2024, 12:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un raport din mass-media din Balcani susţine că Kuweitul ar fi început să transfere o parte sau toate cele 149 de tancuri M-84AB, pe care le-a cumpărat din fosta Iugoslavie, câtre fabrica croată Djuro Djakovic, unde au fost asamblate pentru prima dată în anii 1980.

Acolo, se presupune că vor fi recondiţionate – şi, eventual, modernizate – înainte de a pleca la luptă împotriva forţelor ruseşti din Ucraina.

Rapoarte despre acest aranjament au apărut în presa sârbă, iar şase dintre M-84AB-urile kuweitiene de culoare cafeniu ar fi fost văzute transportate pe camioane cu remorcă prin Slovenia până în Croaţia. Cu toate acestea, presupusul transfer nu a fost confirmat de părţile implicate, relatează Yahoo News.

Dacă raportul este corect, acesta va fi al doilea război al acestor tancuri pentru a elibera un teritoriu de la o armată invadatoare hotărâtă să cucerească. În 1991, acestea au fost folosite de trupele kuweitiene în exil pentru a ajuta la eliberarea ţării lor de sub ocupaţia irakiană.

M-84 a fost versiunea iugoslavă a tancului T-72 al Uniunii Sovietice, construită pe bază de licenţă. Acest lucru înseamnă că ar fi relativ uşor de integrat în serviciu pentru Ucraina, care operează deja multe variante diferite de T-72.

Un transfer major de M-84 ar putea fi un plus pentru forţele ucrainene, în condiţiile în care livrările de tancuri occidentale încetinesc la intrarea în cel de-al treilea an de la invazia pe scară largă a Rusiei. În plus, varianta M-84AB din Kuweit se mândreşte cu un motor semnificativ mai puternic, un blindaj mai rezistent şi un sistem de control al focului superior în comparaţie cu primele T-72.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2024, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 16:14 // Actual //  Lupu Eduard

Țările UE au aprobat transferul veniturilor din activele rusești înghețate către Ucraina, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky.

Potrivit acestuia, doar anul acesta Kievul poate primi 3 miliarde de euro. „90% din încasări vor merge către sprijinul militar. Rusia trebuie să plătească pentru daunele cauzate de războiul său agresiv”, a scris Lipavsky pe rețeaua de socializare X.

Se așteaptă ca activele rusești să genereze un profit de aproximativ 5 miliarde de euro anual. Ucraina va primi aceste fonduri de două ori pe an, a scris anterior Bloomberg. Conform planurilor UE, Ucraina va primi venit net din activele primite din 15 februarie 2024. Totodată, profitul care s-a acumulat înainte de această dată va fi rezervat pentru acoperirea eventualelor riscuri – de exemplu, în cazul pretențiilor din partea Rusiei.

După ce armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană și țările G7 au înghețat aproximativ 280 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Rusiei sub formă de numerar și titluri de valoare. Ministerul rus de Finanțe a estimat volumul activelor blocate la aproximativ 300 de miliarde de dolari. Majoritatea acestora se află în depozitul belgian Euroclear.

Conform rezultatelor de anul trecut, Euroclear a primit venituri din activele rusești în valoare de 4,4 miliarde de euro, iar de la începutul acestui an – alte 1,6 miliarde Potrivit surselor Financial Times, profiturile totale până în 2027 ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro.

În cadrul discuției privind modul de utilizare a activelor înghețate, Statele Unite s-au oferit să ofere Kievului un împrumut garantat cu veniturile viitoare din acestea. Astfel, Ucraina va putea primi ajutor de 50 de miliarde de dolari în această vară, pe care se bazează Washingtonul. Acest plan a fost susținut de Germania, care ar putea fi un „pas decisiv” pentru implementarea sa, au spus surse Bloomberg.

Kremlinul a numit înghețarea activelor rusești „furt” și o încălcare a dreptului internațional. Posibila lor confiscare ar fi „un cui solid în viitorul sicriu al întregului sistem de economic occidentale”, precum și „subiectul procedurilor judiciare”, a subliniat Kremlinul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău