Uniunea Europeană adoptă schema de certificare a securității cibernetice pe criterii comune

04 Feb. 2024, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Feb. 2024, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

genția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) marchează un moment istoric, întrucât schema europeană de securitate cibernetică pe criterii comune (EUCC) a fost adoptată ca prima schemă în cadrul UE de certificare a securității cibernetice. Comisia Europeană a aprobat regulamentul de punere în aplicare privind EUCC, subliniind conformitatea acestuia cu schema candidată dezvoltată de ENISA în răspuns la solicitarea Comisiei Europene.

ENISA a beneficiat de sprijinul unui grup de lucru ad-hoc (AHWG), compus din experți din industrie și autorități naționale de certificare a securității cibernetice (NCCA) din statele membre ale UE, în elaborarea schemei candidate. Recunoștința ENISA se îndreaptă către statele membre, Grupul european de certificare a securității cibernetice (ECCG) și Grupul de certificare a securității cibernetice ale părților interesate (SCCG) pentru îndrumare și sprijin.

EUCC, ca prima schemă de certificare a securității cibernetice a UE, deschide calea pentru viitoarele scheme aflate în pregătire. Deși cadrul de certificare a securității cibernetice în Legea UE este voluntar, se așteaptă ca EUCC să înlocuiască treptat schemele naționale conform acordului SOG-IS, contribuind la o piață unică digitală de încredere în UE.

Juhan Lepassaar, directorul executiv al Agenției UE pentru Securitate Cibernetică, subliniază că adoptarea primei scheme de certificare a securității cibernetice reprezintă o piatră de hotar către o piață unică digitală de încredere și este o componentă esențială a cadrului UE de certificare a securității cibernetice în curs de elaborare.

EUCC, conform Actului de securitate cibernetică din 2019, se încadrează în cadrul UE de certificare a securității cibernetice, având ca obiectiv îmbunătățirea securității cibernetice a produselor, serviciilor și proceselor TIC pe piața UE. Schema, bazată pe voluntariat, permite furnizorilor de TIC să prezinte dovezi de asigurare prin intermediul unui proces de evaluare înțeles în mod obișnuit în UE.

EUCC se bazează pe cadrul de evaluare a criteriilor comune SOG-IS, utilizat deja în 17 state membre ale UE, propunând două niveluri de asigurare în funcție de riscul asociat cu utilizarea produselor, serviciilor sau proceselor TIC. Schema cuprinzătoare a fost adaptată nevoilor statelor membre ale UE, facilitând concurența la nivel național, comunitar și global.

Procesul de adopție prevede o perioadă de tranziție, iar organizațiile vor putea beneficia în continuare de certificările existente în temeiul sistemelor naționale selectate. ENISA publică certificatele eliberate conform EUCC, iar organisme de evaluare a conformității (OEC) pot fi acreditate și notificate pentru evaluarea conform EUCC.

ENISA continuă să lucreze la alte două scheme de certificare a securității cibernetice, EUCS pentru serviciile cloud și EU5G pentru securitatea 5G, contribuind la consolidarea securității cibernetice la nivel european și global.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 08:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 08:53 // Actual //  Lupu Eduard

Începerea invaziei lui Putin din Ucraina acum peste 780 de zile a fost urmată de impunerea a mai multor pachete de sancțiuni de către Occident contra Kremlinului. Acum însă, Statele Unite și Marea Britanie lovesc ”diamantele” Moscovei, interzicând comerțul cu aluminiu, cupru și nichel rusesc la Bursele din Londra și Chicago.

Mișcarea americano-britanică îl face pe Putin să stea cu mâna întinsă la Shanghai, un oraș cu 24 de milioane de locuitori și să cerșească ajutorul Chinei, pentru a face comerț cu aceste metale, fiind singura bursă unde mai sunt acceptate astfel de produse din Rusia, potrivit IntelliNews.

Bursa de Metale din Londra (LME) și Bursa Mercantilă din Chicago (CME) au blocat comerțul cu aluminiu, cupru și nichel produse de Rusia, a anunțat guvernul Regatului Unit pe 12 aprilie 2024.

Mișcarea va conduce Rusia mai adânc în îmbrățișarea Chinei, deoarece în Shanghai există acum singura bursă majoră de mărfuri care încă acceptă și comercializează metale rusești.

Pentru a atenua riscul de instabilitate a pieței, guvernul a spus că noile măsuri vor scuti stocurile existente de metal rusesc pe cele două burse. Aceste acțiuni pot fi în continuare tranzacționate și retrase fără restricții, oferind continuitate participanților pe piață. Interdicția din Marea Britanie nu este de așteptat să afecteze prețurile pe termen scurt, deoarece există stocuri mari de metal rusesc în depozitele LME.

Această mișcare, parte a interdicțiilor existente, urmărește să intensifice restricțiile asupra exporturilor interzise de metale rusești, reducând astfel o „sursă crucială de venituri pentru Kremlin”, a spus Regatul Unit.

Principalele metale rusești ale grupului de titan sau platină au fost excluse de la interdicție, deoarece Rusia rămâne un furnizor important al ambelor metale greu de găsit pe piața mondială.

LME, într-un comunicat separat, și-a afirmat angajamentul de a se alinia la sancțiunile și tarifele relevante și a anunțat că va colabora cu LME Clear pentru a implementa sancțiuni atât pentru operațiunile sale, cât și pentru cele ale participanților săi pe piață.

Exporturile de metale din Rusia s-au prăbușit

Orientările publicate de LME au subliniat impactul legislației britanice și al licențelor comerciale asupra comerțului rusesc cu metale. Mai exact, ei au clarificat că, în temeiul pachetului de sancțiuni modificat, achiziția de mandate rusești emise înainte de 13 aprilie 2024 ar fi permisă. Cu toate acestea, metalul produs după această dată ar fi supus interdicției.

LME a anunțat o suspendare imediată a justificării metalului relevant produs la sau după 13 aprilie, asigurând respectarea sancțiunilor, facilitând în același timp participarea continuă la procesul zilnic de decontare.

LME a anunțat, de asemenea, o suspendare privind plasarea în mandat a metalului produs de anumite mărci afectate în depozitele listate de LME la nivel global, cu excepția cazului în care proprietarul metalului ar putea stabili cu dovezi documentare clare că metalul a fost produs înainte de 13 aprilie.

Metalele aduc cel mai mare venit din exporturi din Rusia, după energie, contribuind cu 15 miliarde de dolari în 2023. Valoarea exporturilor de metale ale Rusiei a scăzut de la invazia Ucrainei de acum doi ani, scăzând cu 10 miliarde de dolari în 2023, de la 25 de miliarde de dolari în 2022, din cauza sancțiunilor.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a aprobat acțiunea vizată, subliniind rolul acesteia în reducerea câștigurilor Rusiei, protejând în același timp aliații de repercusiuni adverse.

Marea Britanie și-a anunțat pentru prima dată intenția de a interzice metalele rusești în mai 2023 și a continuat cu legislația introdusă în decembrie pentru a interzice direct importurile de metale rusești. De asemenea, SUA au impus taxe vamale asupra diferitelor importuri de metale din Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău