Uniunea Europeană adoptă schema de certificare a securității cibernetice pe criterii comune

04 Feb. 2024, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Feb. 2024, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

genția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) marchează un moment istoric, întrucât schema europeană de securitate cibernetică pe criterii comune (EUCC) a fost adoptată ca prima schemă în cadrul UE de certificare a securității cibernetice. Comisia Europeană a aprobat regulamentul de punere în aplicare privind EUCC, subliniind conformitatea acestuia cu schema candidată dezvoltată de ENISA în răspuns la solicitarea Comisiei Europene.

ENISA a beneficiat de sprijinul unui grup de lucru ad-hoc (AHWG), compus din experți din industrie și autorități naționale de certificare a securității cibernetice (NCCA) din statele membre ale UE, în elaborarea schemei candidate. Recunoștința ENISA se îndreaptă către statele membre, Grupul european de certificare a securității cibernetice (ECCG) și Grupul de certificare a securității cibernetice ale părților interesate (SCCG) pentru îndrumare și sprijin.

EUCC, ca prima schemă de certificare a securității cibernetice a UE, deschide calea pentru viitoarele scheme aflate în pregătire. Deși cadrul de certificare a securității cibernetice în Legea UE este voluntar, se așteaptă ca EUCC să înlocuiască treptat schemele naționale conform acordului SOG-IS, contribuind la o piață unică digitală de încredere în UE.

Juhan Lepassaar, directorul executiv al Agenției UE pentru Securitate Cibernetică, subliniază că adoptarea primei scheme de certificare a securității cibernetice reprezintă o piatră de hotar către o piață unică digitală de încredere și este o componentă esențială a cadrului UE de certificare a securității cibernetice în curs de elaborare.

EUCC, conform Actului de securitate cibernetică din 2019, se încadrează în cadrul UE de certificare a securității cibernetice, având ca obiectiv îmbunătățirea securității cibernetice a produselor, serviciilor și proceselor TIC pe piața UE. Schema, bazată pe voluntariat, permite furnizorilor de TIC să prezinte dovezi de asigurare prin intermediul unui proces de evaluare înțeles în mod obișnuit în UE.

EUCC se bazează pe cadrul de evaluare a criteriilor comune SOG-IS, utilizat deja în 17 state membre ale UE, propunând două niveluri de asigurare în funcție de riscul asociat cu utilizarea produselor, serviciilor sau proceselor TIC. Schema cuprinzătoare a fost adaptată nevoilor statelor membre ale UE, facilitând concurența la nivel național, comunitar și global.

Procesul de adopție prevede o perioadă de tranziție, iar organizațiile vor putea beneficia în continuare de certificările existente în temeiul sistemelor naționale selectate. ENISA publică certificatele eliberate conform EUCC, iar organisme de evaluare a conformității (OEC) pot fi acreditate și notificate pentru evaluarea conform EUCC.

ENISA continuă să lucreze la alte două scheme de certificare a securității cibernetice, EUCS pentru serviciile cloud și EU5G pentru securitatea 5G, contribuind la consolidarea securității cibernetice la nivel european și global.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Sept. 2024, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Sept. 2024, 16:52 // Actual //  Lupu Eduard

Industria uleiului de floarea-soarelui din Republica Moldova a cunoscut o scădere semnificativă în 2024. În primele opt luni ale anului, exporturile de ulei de floarea-soarelui au atins doar 69.184 de tone, reprezentând o scădere drastică de aproximativ 55-56% comparativ cu aceeași perioadă din 2022 și 2023, când volumul exporturilor era de 157.831 și, respectiv, 153.935 de tone, susține Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

O situație similară s-a înregistrat și în cazul exporturilor de șrot, care au totalizat 59.889 de tone în perioada ianuarie-august 2024, o scădere marcantă față de anii precedenți. Începând cu luna iunie 2024, Moldova nu a mai exportat deloc șrot de floarea-soarelui.

Principalul factor al acestui declin este fluctuația piețelor internaționale, care a dus la scăderea constantă a prețurilor uleiului și șrotului de floarea-soarelui. În 2024, prețul mediu de export al uleiului a scăzut de la 17,61 lei/kg în 2023 la 14,85 lei/kg, pe fondul reducerii cererii internaționale și a creșterii concurenței din partea producătorilor din Ucraina și Rusia, care domină această piață.

De asemenea, mulți fermieri moldoveni au preferat să vândă semințele de floarea-soarelui direct traderilor, care au oferit condiții mai avantajoase decât procesatorii locali, afectați de scăderea prețurilor și de termenele lungi de plată. Această situație a limitat capacitatea procesatorilor de a achiziționa suficiente semințe la prețuri competitive.

Începând din iunie 2024, prețul uleiului de floarea-soarelui a înregistrat o ușoară creștere, ajungând la 16,50-17 lei/kg, însă această redresare a fost insuficientă pentru a revitaliza exporturile, care au rămas la aproximativ 500 de tone pe lună.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău