„Rachetele iadului” ale lui Putin vor putea fi interceptate de Chișinău! Nosatîi anunță că mai cumpără un radar

22 Feb. 2024, 13:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Feb. 2024, 13:15 // Actual //  bani.md

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a anunțat că Republica Moldova are planuri de achiziționare a unui al doilea radar performant de supraveghere aeriană, care este programat să ajungă în țară în anul 2025. Această mișcare vine în contextul eforturilor continue ale Republicii Moldova de a-și îmbunătăți capacitățile de supraveghere și securitate națională.

Potrivit ministrului, în prezent, instituția este și în căutarea unui sistem de apărare anti-aeriană, subliniind importanța întăririi capacităților de apărare a țării în fața amenințărilor din mediul aerian.

Achiziționarea unui al doilea radar de supraveghere aeriană vine după ce Republica Moldova a investit aproape 300 de milioane de lei într-un radar similar, procurat anul trecut. Această decizie reflectă angajamentul continuu al autorităților moldovenești în asigurarea securității naționale și protejarea spațiului aerian al țării.

Suplimentarea capacităților de supraveghere aeriană și apărare anti-aeriană reprezintă priorități strategice pentru Republica Moldova, având în vedere evoluțiile geopolitice din regiune și necesitatea protejării integrității teritoriale și suveranității naționale.

Detaliile precise referitoare la specificațiile tehnice și costurile radarului și a sistemului de apărare anti-aeriană încă nu au fost dezvăluite, însă aceste investiții ar putea reprezenta un pas semnificativ în consolidarea capacităților de apărare a Republicii Moldova.

Guvernul Republicii Moldova anunța în data de 20 decembrie 2023  că a primit un sistem de apărare aeriană cumpărat din Franța, ca parte din efortul mai amplu de modernizare a forțelor armate pe fondul războiului din Ucraina.

GM200 este un radar mobil care detectează amenințările din aer. Radarul reprezintă un container cu echipamente, montat pe un camion militar.

GM200 poate detecta ținte aeriene pe o rază de 250 de kilometri în regim de supraveghere și până la 100 de kilometri în regim de luptă, precum și obiecte aflate la o înălțime de până la 24 de km.

Armata Republicii Moldova nu are un sistem modern ce ar permite detectarea țintelor aeriene, de aceea siguranța spațiului aerian nu poate fi asigurat.

Premieriul Dorin Recean declara anterior că: „pentru ca să avem o acoperire totală pentru rachete și drone la diferite altitudini avem nevoie de  o investiție de câteva miliarde de euro. Acest lucru nu este posibil din resursele noastre corespunzător noi trebuie să avem o colaborare și să acționăm cu prietenii noștri”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

21 Mai 2025, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 17:25 // Actual //  Ursu Victor

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a reacționat oficial la reținerea șefului Biroului Vamal Centru, Iurie Gore, implicat într-un dosar de corupere pasivă investigat de Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii municipiului Bălți. Într-un comunicat emis astăzi, instituția a anunțat că acordă tot suportul necesar anchetei, în limitele competențelor legale.

„Combaterea corupției și promovarea unei culturi instituționale bazate pe integritate, legalitate și responsabilitate sunt obiective esențiale pentru Serviciul Vamal”, se arată în declarația instituției. Aceasta reiterează angajamentul față de principiul toleranței zero față de orice formă de corupție și subliniază că faptele imputate angajatului nu reflectă valorile și standardele instituției.

Serviciul Vamal a mai informat că a demarat măsurile administrative necesare și că va continua să coopereze deschis cu organele de anchetă pentru clarificarea completă a circumstanțelor.

În același timp, autoritatea reamintește că „orice persoană vizată beneficiază de prezumția de nevinovăție, conform legislației în vigoare, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive”.

Amintim că, potrivit anchetei CNA, șeful Biroului Vamal Centru și un broker vamal ar fi primit în mai multe tranșe suma de peste 40.000 de dolari pentru a favoriza trecerea mărfurilor peste frontieră, inclusiv pentru segmentul transnistrean, și pentru a omite sancționarea unor nereguli repetate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO