Moldovenii își țin dolarii și euro la ciorap. Au vândut cu echivalentul a 5,3 milioane de dolari mai puțin

22 Feb. 2024, 13:21
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
22 Feb. 2024, 13:21 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În luna ianuarie 2024, Banca Națională a Moldovei (BNM) a raportat că gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 97,4%, în creștere față de 95,3% în luna decembrie 2023.

Cu toate acestea, în ciuda acestei îmbunătățiri generale, oferta netă de valută de la persoanele fizice a înregistrat o scădere cu 5,3 milioane USD (-2,4%) față de luna precedentă. În același timp, cererea netă de valută din partea agenților economici s-a redus cu 10,2 milioane USD (-4,5%).

BNM a intervenit pe piața interbancară locală prin procurări nete în valoare de 10,0 milioane USD, această acțiune fiind determinată de existența unui surplus de valută în prima jumătate a lunii.

În ceea ce privește cursul valutar, leul moldovenesc s-a apreciat ușor în ianuarie 2024, în valori medii, cu 0,1% față de dolarul SUA, ajungând la 17,6809 USD/MDL în comparație cu 17,6929 USD/MDL în luna decembrie. Cu toate acestea, în raport cu dolarul SUA, leul s-a depreciat cu 1,9% în întregimea lunii ianuarie.

În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, moneda unică europeană a continuat să ocupe o pondere majoră, reprezentând 67,8% din total.

Aceste date evidențiază o dinamică complexă în piața valutară moldovenească, reflectând fluctuațiile și intervențiile BNM pentru a menține stabilitatea și echilibrul pe piața valutară internă.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău