Prietenul lui Plahotniuc și chinezii, în topul celor mai mari importatori de grâu din Republica Moldova

22 Feb. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Feb. 2024, 12:42 // Actual //  Lupu Eduard

Anul 2023 a marcat o creștere semnificativă a exporturilor de grâu din Republica Moldova către România, stabilind astfel România ca fiind prima destinație de export pentru grâul moldovenesc. Conform datelor furnizate de Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, dintr-un volum total record de 1,136 milioane de tone de grâu exportat din Republica Moldova în întregul an 2023, 707 mii tone, adică 62%, au fost asimilate de piața din România.

Această cifră impresionantă marchează o creștere semnificativă față de anii precedenți. În 2022, exporturile de grâu din Republica Moldova către România au totalizat 160,2 mii tone, în timp ce în 2021 această cifră a fost de doar 39,7 mii tone. Economistul Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere explică această creștere semnificativă prin factori vamali, logistici și statistici bine definiți.

„Boom-ul exporturilor de grâu moldovenesc în România are temei vamal, logistic și statistic bine definit”, a afirmat Rija.

În timp ce unele surse au speculat că cultura cerealieră ar avea o origine ucraineană, Rija respinge aceste afirmații, subliniind că exporturile record de grâu din Republica Moldova către România sunt ferm ancorate în realitatea vamală, logistică și statistică.

„Dacă în 2021 pe piața Republicii Moldova doar 17 companii au efectuat  exporturi de grâu în România, atunci în 2023 numărul lor a crescut de 4,5 ori- până la 77. În această listă pentru anul 2023 vedem și cel mai mare exportator de produse agroalimentare din Republica Moldova- compania SRL Agrofloris-Nord (107,6 mii tone), care în anii precedenți nu a exportat grâu în România. Ce ține de importatorii de grâu moldovenesc în România, în 2023 pentru prima data au apărut 3 traideri internaționali mari, care împreună au înglobat un volum de 49% din total. Numărul companiilor importatoare a crescut de la 12 în 2021 la 56 în 2023, dintre care 35- importă grâu din R. Moldova în 2023 pentru prima dată, adică nu au fost operate de către ei tranzacții cu achiziții grâu MD pentr 2021, 2022. Este important de menționat că majoritatea firmelor din România sunt traideri, iar cerealele achiziționate sunt ulterior exportate”, mai spune Rija.

În plus, acest fenomen de creștere a exporturilor de grâu către România este în strânsă legătură cu situația geopolitică și economică din regiune. Începând cu conflictul din Ucraina din 2022, România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, înlocuind Turcia. Problemele logistice din porturile Mării Negre și cota impusă de Turcia pentru importurile de cereale au determinat trădării din Republica Moldova să își îndrepte atenția către România.

Companii moldovenești care au exportat grâu de origine MD în România, tone

Astfel, exporturile de grâu din Republica Moldova către România au devenit un punct luminos în peisajul comerțului de cereale al țării, reflectând o schimbare semnificativă și oportunități noi pentru agricultorii și exportatorii moldoveni.

În ceea ce privește, companiile importatoare din Republica Moldova, trei dintre ele au împărțit jumătate din cantitatea de grâu.

Este vorba de TOI COMMODTIES S.A, controlată de Trans-Oil a milionarului Vaja Jashi pritenul fostului lider PD Vlad Plahotniuc. Aceasta a importat 183,4 mii tone de grâu. COFCO INTERNATIONAL SRL, parte a grupului COFCO, cea mai mare companie agro-alimentară din China – 93,2 mii tone și QUADRA COMMODITIES S.A subsidiara companiei moldovenești cu acel nume și administrată de Elena Ilcenco – 71 mii tone.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău