Rusia interzice exporturile de benzină timp de şase luni de la 1 martie

27 Feb. 2024, 11:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Feb. 2024, 11:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunţat marţi interzicerea timp de şase luni a exporturilor de benzină, începând de la 1 martie, pentru a compensa majorarea cererii din partea clienţilor şi fermierilor şi pentru a permite planificatele lucrări de mentenanţă la rafinării, transmite Reuters.

Interdicţia, anunţată prima dată de RBC, a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al vicepremierului rus Alexander Novak.

Atacurile cu drone ucrainene asupra rafinăriilor de petrol din Rusia au obligat autoritățile ruse să ia această măsură, notează The Moscow Times.

De la începutul anului, Ucraina a atacat cu drone cel puțin nouă instalații rusești, inclusiv rafinării, depozite de petrol și terminale de gaze din regiunile Briansk, Kursk, Volgograd, Iaroslavl, Leningrad, Krasnodar Krai și Sankt Petersburg.

Ca urmare a acestor atacuri, exporturile de benzină s-au prăbușit cu 37% în ianuarie, în timp ce vânzările de motorină au scăzut cu 23%, a anunțat Ministerul rus al Energiei.

Autoritățile ruse dau asigurări că nu există probleme pe piața internă

Ministerul a explicat că scăderea exporturilor a fost rezultatul unor „reparații neprogramate” la rafinării și a necesității de a aproviziona piața internă.

Ministerul rus al Energiei a dat asigurări că nu există și nu vor exista probleme de aprovizionare pe piața internă și că există stocuri consistente de motorină și benzină.

Dacă atacurile vor continua cu intensitatea actuală, „un inconvenient s-ar putea transforma într-o problemă”, a declarat Serghei Vakulenko, cercetător la Carnegie Endowment for International Peace.

„Rafinăriile sunt importante pentru economie și pentru purtarea războiului – mașinile și camioanele, tractoarele și combinele, tancurile și navele, avioanele civile și militare trebuie să fie alimentate cu benzină, motorină și kerosen, nu cu țiței”, a declarat Vakulenko.

Anterior, Rusia a interzis exporturile de benzină în perioada septembrie-noiembrie 2023, pentru a atenua deficitul de combustibil şi creşterea preţurilor pe plan intern. Doar patru state ex-sovietice – Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kîrgîzstan – au fost exceptate.

De data aceasta, interdicţia nu va fi extinsă la ţările din Uniunea Economica Euroasiatică, Mongolia, Uzbekistan şi două regiuni care şi-au proclamat independenţa faţă de Georgia şi sunt sprijinite de Rusia: Abhazia şi Osetia de Sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 09:46 // Actual //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială este privită cu teamă pentru felul în care poate poate impacta alegerile electorale din viitorul apropiat. Însă atunci când Sam Altman, omul din spatele ChatGPT, a fost întrebat ce părere are despre această posibilitate, el a părut să fie mai preocupat de altă problemă: impactul AI asupra economiei, scrie Bloomberg.

„Îmi este frică de viteza şi magnitutdinea pe care AI o poate avea în sfera socio-economică. Cred că lumea încă nu realizează cu ce se confruntă” a declarat Sam Altman.
CEO-ul OpenAI a atras atenţia că temerile oamenilor privind pierderea locurilor de muncă s-au mai diminuat faţă de anul trecut, dar că vigilenţa trebuie păstrată pentru că posibilitatea dispariţiei a milioane de locuri de muncă este reală.

„Mă tem că lumea nu ia în serios efectul inteligenţei artificiale asupra economiei, iar asta va crea o problemă reală în viitor” a mai declarat Altman.

Noi cercetări dezvăluie măsura în care AI poate perturba economia. Un studiu al Fondului Monetar Internaţional de la începutul acestui an a constatat că tehnologia poate afecta aproximativ 60% din locurile de muncă din economiile avansate.

Aproximativ jumătate din aceste locuri de muncă pot fi automatizate, ceea ce ar putea duce la mai puţine angajări şi la scăderea salariilor.  Aproape 12 milioane de angajaţi din SUA ar putea fi nevoiţi să îşi schimbe locul de muncă până în 2030, potrivit unui studiu separat al McKinsey.

Angajaţii par să simtă deja efectele AI asupra propriului job. Unii directori executivi spun că şi-au înlocuit personalul cu un chatbot cu inteligenţă artificială, iar unii profesionişti au declarat că au pierdut locuri de muncă în favoarea unor instrumente precum ChatGPT.
Cei mai optimişti dintre angajaţi sunt de părere că tehnologia este fantastică dacă este utilizată corect pentru că poate creşte productivitatea şi ajută la economisirea timpului.

Cu toate acestea Altman rămâne îngrijorat de impactul AI pe piaţa muncii. Anul trecut, el a declarat într-un interviu pentru CNBC că este „puţin speriat” de ChatGPT, avertizând că apariţia companiei sale ar putea însemna sfârşitul pentru foarte multe joburi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău