Rusia interzice exporturile de benzină timp de şase luni de la 1 martie

27 Feb. 2024, 11:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Feb. 2024, 11:29 // Actual //  bani.md

Rusia a anunţat marţi interzicerea timp de şase luni a exporturilor de benzină, începând de la 1 martie, pentru a compensa majorarea cererii din partea clienţilor şi fermierilor şi pentru a permite planificatele lucrări de mentenanţă la rafinării, transmite Reuters.

Interdicţia, anunţată prima dată de RBC, a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al vicepremierului rus Alexander Novak.

Atacurile cu drone ucrainene asupra rafinăriilor de petrol din Rusia au obligat autoritățile ruse să ia această măsură, notează The Moscow Times.

De la începutul anului, Ucraina a atacat cu drone cel puțin nouă instalații rusești, inclusiv rafinării, depozite de petrol și terminale de gaze din regiunile Briansk, Kursk, Volgograd, Iaroslavl, Leningrad, Krasnodar Krai și Sankt Petersburg.

Ca urmare a acestor atacuri, exporturile de benzină s-au prăbușit cu 37% în ianuarie, în timp ce vânzările de motorină au scăzut cu 23%, a anunțat Ministerul rus al Energiei.

Autoritățile ruse dau asigurări că nu există probleme pe piața internă

Ministerul a explicat că scăderea exporturilor a fost rezultatul unor „reparații neprogramate” la rafinării și a necesității de a aproviziona piața internă.

Ministerul rus al Energiei a dat asigurări că nu există și nu vor exista probleme de aprovizionare pe piața internă și că există stocuri consistente de motorină și benzină.

Dacă atacurile vor continua cu intensitatea actuală, „un inconvenient s-ar putea transforma într-o problemă”, a declarat Serghei Vakulenko, cercetător la Carnegie Endowment for International Peace.

„Rafinăriile sunt importante pentru economie și pentru purtarea războiului – mașinile și camioanele, tractoarele și combinele, tancurile și navele, avioanele civile și militare trebuie să fie alimentate cu benzină, motorină și kerosen, nu cu țiței”, a declarat Vakulenko.

Anterior, Rusia a interzis exporturile de benzină în perioada septembrie-noiembrie 2023, pentru a atenua deficitul de combustibil şi creşterea preţurilor pe plan intern. Doar patru state ex-sovietice – Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kîrgîzstan – au fost exceptate.

De data aceasta, interdicţia nu va fi extinsă la ţările din Uniunea Economica Euroasiatică, Mongolia, Uzbekistan şi două regiuni care şi-au proclamat independenţa faţă de Georgia şi sunt sprijinite de Rusia: Abhazia şi Osetia de Sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa autorităților moldovenești, afirmând că directorii ANRE, împreună cu deputatul PAS Radu Marian, dar și cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.

Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.

De cealaltă parte, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a respins acuzațiile lui Tofilat, precizând că proiectul trebuia să fie gestionat inițial de Ministerul Energiei. „Pe oameni îi interesează ca resursele energetice să fie accesibile și din surse stabile, nu telenovelele politice,” a spus Marian, adăugând că va analiza proiectul doar după ce acesta ajunge la Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală