Putin își ajustează strategia electorală. Îmbrățișează ideea de anexare a teritoriilor ca un punct al campaniei sale

27 Feb. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Feb. 2024, 10:00 // Actual //  Lupu Eduard

Cu alegerile prezidențiale care se apropie, Vladimir Putin pare să își ajusteze strategia electorală, îmbrățișând tendința de anexare a teritoriilor ca un punct central al campaniei sale. În ciuda unui suport puternic din partea a aproximativ 80% dintre ruși, retorica sa de „machism” și demonstrațiile publice nu mai sunt suficiente într-o perioadă de criză pentru Rusia.

Analiza situatiei sugerează că, într-o mișcare pentru a-și consolida susținerea și pentru a-și asigura continuitatea la putere, Putin se bazează pe sentimentul de bază al rușilor – „marea Rusie – expansiunea Rusiei”. Transformând anexarea teritoriilor într-un vârf al campaniei electorale, el încearcă să capitalizeze asupra acestei ideologii în rândul „jingo-patrioților” și „deținătorilor de putere”.

Cu toate acestea, această abordare nu este lipsită de riscuri și implicații geopolitice. În contextul actual, această tendință de „expansiune a Rusiei” ridică întrebări despre independența lui Putin în luarea deciziilor sale. Există preocupări că influența anturajului său și a cercurilor naționaliste extremiste ar putea să îl împingă să adopte măsuri demonstrative și riscante, cum ar fi încercarea de a anexa teritorii sau de a utiliza forța militară în mod agresiv.

Această mișcare nu numai că reînvie ideologia expansiunii teritoriale a Rusiei, dar poate avea consecințe economice și militare negative. Cheltuirea resurselor pe „regiuni noi” în detrimentul dezvoltării interne ar putea duce la o „supraîncălzire” rapidă a economiei și la epuizarea armatei. În plus, controlul frontierelor și suprimarea nemulțumirii locale vor necesita costuri financiare și umane semnificative.

De asemenea, există riscul că anexarea teritoriilor străine ar putea transfera instabilitatea și nemulțumirea internă în interiorul Rusiei. Mai mult, acest lucru ar putea genera o reacție din partea autonomiilor rusești individuale și ar putea alimenta separatismul și diviziunile interne.

În fața acestor provocări și riscuri, comunitatea internațională trebuie să fie vigilentă și să ia măsuri pentru a contracara orice încercare de expansiune agresivă a Rusiei. Orice acțiune în acest sens ar trebui să se bazeze pe principiile de respectare a suveranității statelor și de asigurare a securității regionale și globale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău