Putin își ajustează strategia electorală. Îmbrățișează ideea de anexare a teritoriilor ca un punct al campaniei sale

27 Feb. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Feb. 2024, 10:00 // Actual //  bani.md

Cu alegerile prezidențiale care se apropie, Vladimir Putin pare să își ajusteze strategia electorală, îmbrățișând tendința de anexare a teritoriilor ca un punct central al campaniei sale. În ciuda unui suport puternic din partea a aproximativ 80% dintre ruși, retorica sa de „machism” și demonstrațiile publice nu mai sunt suficiente într-o perioadă de criză pentru Rusia.

Analiza situatiei sugerează că, într-o mișcare pentru a-și consolida susținerea și pentru a-și asigura continuitatea la putere, Putin se bazează pe sentimentul de bază al rușilor – „marea Rusie – expansiunea Rusiei”. Transformând anexarea teritoriilor într-un vârf al campaniei electorale, el încearcă să capitalizeze asupra acestei ideologii în rândul „jingo-patrioților” și „deținătorilor de putere”.

Cu toate acestea, această abordare nu este lipsită de riscuri și implicații geopolitice. În contextul actual, această tendință de „expansiune a Rusiei” ridică întrebări despre independența lui Putin în luarea deciziilor sale. Există preocupări că influența anturajului său și a cercurilor naționaliste extremiste ar putea să îl împingă să adopte măsuri demonstrative și riscante, cum ar fi încercarea de a anexa teritorii sau de a utiliza forța militară în mod agresiv.

Această mișcare nu numai că reînvie ideologia expansiunii teritoriale a Rusiei, dar poate avea consecințe economice și militare negative. Cheltuirea resurselor pe „regiuni noi” în detrimentul dezvoltării interne ar putea duce la o „supraîncălzire” rapidă a economiei și la epuizarea armatei. În plus, controlul frontierelor și suprimarea nemulțumirii locale vor necesita costuri financiare și umane semnificative.

De asemenea, există riscul că anexarea teritoriilor străine ar putea transfera instabilitatea și nemulțumirea internă în interiorul Rusiei. Mai mult, acest lucru ar putea genera o reacție din partea autonomiilor rusești individuale și ar putea alimenta separatismul și diviziunile interne.

În fața acestor provocări și riscuri, comunitatea internațională trebuie să fie vigilentă și să ia măsuri pentru a contracara orice încercare de expansiune agresivă a Rusiei. Orice acțiune în acest sens ar trebui să se bazeze pe principiile de respectare a suveranității statelor și de asigurare a securității regionale și globale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală