Republica Moldova, grânarul României! Cea mai mare cantitate de semințe de floarea soarelui a ajuns peste Prut

07 Mart. 2024, 13:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Mart. 2024, 13:06 // Actual //  bani.md

În sezonul 2023/2024, Republica Moldova continuă să demonstreze forța sa în domeniul exportului de semințe de floarea-soarelui către Uniunea Europeană. Datele recente arată că în perioada 1 iulie 2023 – 2 martie 2024, țara a exportat 311.422 tone de semințe de floarea-soarelui, în creștere cu impresionantul 80,6% față de aceeași perioadă a sezonului anterior. Această cantitate este ușor sub nivelul din sezonul 2021/2022 (cu 5%), dar reprezintă o creștere semnificativă, arată datele publicate de economistul Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere.

În același timp, exporturile de ulei de floarea-soarelui au înregistrat, de asemenea, o creștere notabilă în acest sezon. Până în primele zile ale lunii martie, au fost exportate 166.929 tone de ulei, cu o creștere de 9,4% față de perioada corespunzătoare a sezonului anterior și cu o creștere impresionantă de 74,9% față de sezonul 2021/2022.

Destinații importante în export de floarea-soarelui din Republica Moldova sunt România, Bulgaria, Turcia, Spania. Este remarcabil, că 86% din întregul volum de floarea-soarelui exportat în acest sezon a fost îndreptat înspre țările UE. Reorientarea Republicii Moldova spre exporturile în Uniunea Europeană este un fenomen benefic, întrucât această schimbare în direcția pieței a adus cu sine anumite avantaje. În trecut, predominau exporturile către statele CSI. Adaptare la condițiile noii pieți și cererea crescută din partea țărilor europene, dă dovadă de o diversificare și consolidare a parteneriatelor comerciale ale Republicii Moldova.

Estimările sugerează că, în total, aproximativ 690.807 mii tone de floarea-soarelui, fie sub formă de semințe fie sub formă de ulei, au părăsit țara în acest sezon. Aceasta reprezintă o creștere de 33% față de exporturile din sezonul precedent. Cu toate acestea, această creștere considerabilă a exporturilor a dus la o reducere a stocurilor interne de floarea-soarelui, care sunt acum estimate la aproximativ 200.000 de tone la începutul lunii martie 2024.

În ceea ce privește prețurile, atât semințele de floarea-soarelui, cât și uleiul derivat au suferit scăderi semnificative în acest sezon. Prețurile pentru uleiul de floarea-soarelui au înregistrat o diminuare mai pronunțată, cu o scădere de 14,71 lei/kg în acest sezon comparativ cu sezonul anterior. Scăderea prețului la semințe de floarea-soarelui exportate ca materie primă a fost de 31-35%.

Cei mai activi exportatori din Republica Moldova în acest sezon au fost companii precum Ancom Agro SRL, Rusagro-Prim SRL și Agro Nova Prim SRL, care au contribuit semnificativ la exporturile totale. Destinațiile principale pentru exporturile de floarea-soarelui au fost România, Bulgaria, Turcia și Spania, cu 86% din volumul total îndreptat către țările UE.

Reorientarea către exporturile în Uniunea Europeană este considerată benefică pentru Republica Moldova, oferind avantaje semnificative în fața predominației exporturilor către statele CSI în trecut. Această schimbare în direcția pieței indică o diversificare și consolidare a parteneriatelor comerciale ale țării, în timp ce adaptarea la cererea crescută din partea țărilor europene este esențială pentru dezvoltarea continuă a sectorului agricol moldovean.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO