Republica Moldova, grânarul României! Cea mai mare cantitate de semințe de floarea soarelui a ajuns peste Prut

07 Mart. 2024, 13:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Mart. 2024, 13:06 // Actual //  bani.md

În sezonul 2023/2024, Republica Moldova continuă să demonstreze forța sa în domeniul exportului de semințe de floarea-soarelui către Uniunea Europeană. Datele recente arată că în perioada 1 iulie 2023 – 2 martie 2024, țara a exportat 311.422 tone de semințe de floarea-soarelui, în creștere cu impresionantul 80,6% față de aceeași perioadă a sezonului anterior. Această cantitate este ușor sub nivelul din sezonul 2021/2022 (cu 5%), dar reprezintă o creștere semnificativă, arată datele publicate de economistul Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere.

În același timp, exporturile de ulei de floarea-soarelui au înregistrat, de asemenea, o creștere notabilă în acest sezon. Până în primele zile ale lunii martie, au fost exportate 166.929 tone de ulei, cu o creștere de 9,4% față de perioada corespunzătoare a sezonului anterior și cu o creștere impresionantă de 74,9% față de sezonul 2021/2022.

Destinații importante în export de floarea-soarelui din Republica Moldova sunt România, Bulgaria, Turcia, Spania. Este remarcabil, că 86% din întregul volum de floarea-soarelui exportat în acest sezon a fost îndreptat înspre țările UE. Reorientarea Republicii Moldova spre exporturile în Uniunea Europeană este un fenomen benefic, întrucât această schimbare în direcția pieței a adus cu sine anumite avantaje. În trecut, predominau exporturile către statele CSI. Adaptare la condițiile noii pieți și cererea crescută din partea țărilor europene, dă dovadă de o diversificare și consolidare a parteneriatelor comerciale ale Republicii Moldova.

Estimările sugerează că, în total, aproximativ 690.807 mii tone de floarea-soarelui, fie sub formă de semințe fie sub formă de ulei, au părăsit țara în acest sezon. Aceasta reprezintă o creștere de 33% față de exporturile din sezonul precedent. Cu toate acestea, această creștere considerabilă a exporturilor a dus la o reducere a stocurilor interne de floarea-soarelui, care sunt acum estimate la aproximativ 200.000 de tone la începutul lunii martie 2024.

În ceea ce privește prețurile, atât semințele de floarea-soarelui, cât și uleiul derivat au suferit scăderi semnificative în acest sezon. Prețurile pentru uleiul de floarea-soarelui au înregistrat o diminuare mai pronunțată, cu o scădere de 14,71 lei/kg în acest sezon comparativ cu sezonul anterior. Scăderea prețului la semințe de floarea-soarelui exportate ca materie primă a fost de 31-35%.

Cei mai activi exportatori din Republica Moldova în acest sezon au fost companii precum Ancom Agro SRL, Rusagro-Prim SRL și Agro Nova Prim SRL, care au contribuit semnificativ la exporturile totale. Destinațiile principale pentru exporturile de floarea-soarelui au fost România, Bulgaria, Turcia și Spania, cu 86% din volumul total îndreptat către țările UE.

Reorientarea către exporturile în Uniunea Europeană este considerată benefică pentru Republica Moldova, oferind avantaje semnificative în fața predominației exporturilor către statele CSI în trecut. Această schimbare în direcția pieței indică o diversificare și consolidare a parteneriatelor comerciale ale țării, în timp ce adaptarea la cererea crescută din partea țărilor europene este esențială pentru dezvoltarea continuă a sectorului agricol moldovean.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ