Moldovenii vulnerabili și refugiații au participat la un training de inițiere în afaceri organizat de ONG-ul HEKS/EPER

21 Mart. 2024, 15:33
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
21 Mart. 2024, 15:33 // Slider //  MD Bani

Pe 7 martie, Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost gazda unui eveniment inițiat de către HEKS/EPER Moldova, organizație non-guvernamentală cu sediul central în Zürich, Elveția.

Situația geopolitică și ansamblul de probleme socio-economice din Moldova au stat la baza trainingului de instruire în afaceri pentru moldovenii vulnerabili și refugiații din țara noastră, atât din Ucraina, cât și din Rusia.

Programul a fost adaptat la nevoile specifice și la nivelul de cunoștințe și abilități al acestui grup țintă, având drept scop informarea și consultarea incipientă a persoanelor care își doresc să dezvolte o afacere în Moldova.

Cei 24 de participanți au fost ghidați de către Greta Hîncu, trainer în dezvoltare personală și financiară, absolventă a Universității Orleans din Franța, cu o experiență vastă, de peste 10 ani, în domeniul finanțelor.

Pe parcursul a câtorva ore, persoanele au generat idei de afaceri care pot fi competitive pe piață, au învățat elementele de bază ale planului de afaceri, de la descrierea conceptului, analiza pieței până la strategia de marketing, dar și, nu în ultimul rând, au făcut cunoștință cu potențialele provocări pe care le poți întâmpina odată ce devii antreprenor.

Participanții au acumulat skill-uri valoroase pentru un viitor în afaceri şi au apreciat desfăşurarea trainingului: 

„Mi-a plăcut foarte mult seminarul, doamna Greta a fost foarte interesantă și a povestit despre diferite metode de analizare a inițierii unei afaceri, ceea ce este foarte important, și în general cum să generăm o idee și cum să o dezvoltăm mai departe”, spune o participantă.

„Îmi plac astfel de evenimente pentru că în cadrul lor începi mai productiv să gândești. Îndeplinești niște sarcini mici pas cu pas ca să îți vină ideea de afaceri ca rezultat”.

„Cel mai important este că din exercițiile practice am aflat foarte multe. A fost benefic acest training.”

„Am înțeles mai profund cum poți transforma o idee de afaceri în ceva stabil și valoros pentru sine. Mie mi-a reușit să deschid aici o afacere, datorită diferitor traininguri la care am participat, dar și pentru că aveam experiența fondării unei afaceri în Ucraina.“

HEKS/EPER Moldova susține consolidarea coeziunii sociale, integrarea și abilitarea economică a refugiaților și a moldovenilor vulnerabili.

 

Realitatea Live

15 Mai 2024, 15:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Mai 2024, 15:06 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a confirmat în noul său bilanț al economiei regionale că prognoza de creștere a Produsului Intern Brut al Moldovei pentru anul 2024 rămâne la 3,5%, urmată de o estimare de creștere de 3,7% în 2025.

Această proiecție reflectă eforturile economice ale Moldovei, care se confruntă cu consecințele războiului din Ucraina. În ciuda provocărilor, PIB-ul Moldovei a crescut cu 0,7% în 2023, după o scădere de 4,6% în 2022.

Sectorul agricol a înregistrat o creștere semnificativă de 32% în 2023, compensând declinul din anul precedent. Cu toate acestea, industria prelucrătoare, construcțiile, transporturile și comerțul au continuat să se confrunte cu dificultăți. Consumul privat și investițiile au scăzut, în timp ce exporturile nete au crescut cu 5,8%.

Inflația anuală, care a atins un vârf de 34,6% în octombrie 2022, a încetinit și s-a încadrat în intervalul țintă de 3,5%-6,5% la sfârșitul anului 2023. În februarie 2024, aceasta s-a situat la 4,3%.

Presiunile fiscale s-au intensificat odată cu consolidarea rețelelor de siguranță socială și introducerea de compensații pentru energie pentru gospodăriile cu venituri mici și subvenții pentru producătorii agricoli. Acest lucru a dus la un deficit fiscal estimat la 5% din PIB în 2023.

Cu toate acestea, finanțarea externă de la creditorii oficiali, în valoare de aproximativ 900 de milioane de dolari în 2023, a ajutat la atenuarea presiunii generate de deficitele fiscale și externe în creștere.

Reformele întreprinse pentru aderarea la Uniunea Europeană sunt așteptate să sporească potențialul de creștere pe termen mediu și lung, în timp ce instabilitatea geopolitică rămâne un risc important.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău