Ce poți face cu 2% din impozitul pe venit?

22 Mart. 2024, 09:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Mart. 2024, 09:56 // Actual //  bani.md

Din anul 2017, persoanele fizice care sunt încadrate în câmpul muncii și au obligația de a plăti impozitele către stat pot redirecționa 2% din impozitul lor pe venit către o organizație neguvernamentală beneficiară de 2%.

Este o metodă prin care oamenii pot susține activitatea unei organizații neguvernamentale fără a avea cheltuieli suplimentare. Acele 2% din impozitul pe venit se află deja în bugetul statului, iar în perioada de depune a declarațiilor pe venit, cetățenii au dreptul de ai redirecționa, muta, din bugetul statului, în contul unei organizații non-profit, fără a scoate ceva din propriul buzunar.

De ce să susții o organizație neguvernamentală?

ONG-urile sau organizațiile neguvernamentale sunt organizații non-profit care funcționează independent de guvernele naționale. Ele își desfășoară activitatea sub formă de organizații de utilitate publică și tind să fie deosebit de active în diverse domenii: lupta împotriva sărăciei, a problemelor de mediu sau a excluziunii sociale. De asemenea, contribuie la dezvoltarea localităților, prestarea serviciilor sociale pentru persoanele vulnerabile, prestarea serviciilor educaționale sau economice, oferind și creând locuri de muncă pentru persoanele care nu sunt acceptate de societate.

Aceste organizații reunesc oameni care împărtășesc un interes comun și care doresc să aibă un impact pozitiv sau să influențeze o schimbare.

De cele mai multe ori, ONG-urile caută resurse și suport în afara țării pentru a desfășura unele activități, pentru a oferi servicii oamenilor din categorii vulnerabili sau pentru a ajunge acolo unde este nevoia omului este mai mare. Astfel, ele identifică și conving parteneri externi să contribuie la soluționarea unor probleme din țară,

Însă, de ce să nu ne implicăm și noi? Multe probleme pot fi soluționate de populația locală, iar mecanismul 2% îți oferă această posibilitate.

Potrivit datelor prezentate de Serviciul Fiscal de Stat pentru anul 2022, 6114 de organizații necomerciale (Asociații Obștești, Fundații și Instituții Private) au depus declarația cu privire la impozitul pe venit. Aceste date pot indica și numărul real de organizații care au desfășurat activități de utilitate publică în anul 2022. Astfel, doar în anul 2022, organizațiile societății civile au contribuit la bugetul public cu aproape 5 miliarde lei.

 

Ce înseamnă acești bani pentru o Republica Moldova?

  • Sunt peste 23.000 locuri de muncă oferite oamenilor, multe dintre acestea fiind persoane vulnerabile;
  • Toți acești angajați au contribuit la bugetul de asigurări sociale cu peste 330 milioane lei, ceea ce ar putea reprezenta un echivalent de aproximativ 160.000 de pensii, îndemnizații de îngrijire a copiilor sau alte îndemnizații sociale;
  • Au contribuit cu peste 122 milioane de lei în fondul de asigurări medicale, ceea ce înseamnă salarii pentru medici, echipament medical și întreținerea instituțiilor de sănătate publică;
  • Sute de localități susținute cu terenuri de joacă, terenuri sportive, spații verzi, instituții publice modernizate, drumuri și trotuare reparate etc.
  • Sute de mii de oameni care au beneficiat de servicii sociale, ajutoare umanitare, suport la angajarea în câmpul muncii, instruire în diverse domenii, informare și apărarea drepturilor omului etc.

Imaginați-vă! Dacă populația Republicii Moldova, persoanele fizice, ar redirecționa și susține aceste organizații prin intermediul celor 2% din impozitul pe venit, câte persoane ar primi ajutor sau câte localități, cauze sociale, ar putea fi susținute?

Cum să susții un ONG, fără a avea cheltuieli?

Chiar dacă în multe țări există cultura de a susține activitatea unei organizații non-profit prin diverse mecanisme interne, cetățenii din Republica Moldova se implică mai puțin din multiple cauze: lipsa informației sau a cunoștințelor despre activitatea organizațiilor neguvernamentale, lipsa resurselor financiare sau existența unor informații false, stereotipuri, despre aceste organizații.

Cu toate acestea, e bine să știți că și în Moldova oamenii pot ajuta aceste organizații.

De exemplu, dacă ești angajat în câmpul muncii și ai achitat impozite, în perioada de depunere a declarațiilor pe venit, ai dreptul să susții o organizație neguvernamentală prin redirecționarea a 2% din impozitul pe venit. Și nu costă nimic!

Dacă vrei să încerci, iată care sunt pașii:

  1. Vezi lista organizațiilor care sunt beneficiare ale mecanismului 2%.  Potrivit Agenției Servicii Publice, în anul 2024 în lista beneficiarilor 2% sunt înscrise 1102 organizații.
  2. Alege organizația pe care vrei să o susții. Verifică dacă este una credibilă și rezonează cu interesele tale, poate cauza și misiunea acestei organizații te sensibilizează.
  3. Notează-ți codul fiscal al acestei organizații. Vei avea nevoie de acesta la completarea rubricii de redirecționare din declarația pe venit.
  4. În procesul de completare a declarației pe venit, găsești câmpul M1, unde poți introduce codul fiscal al organizației către care vrei să redirecționezi 2%.
  5. Dacă întâmpini dificultăți în acest proces sau ai nevoie de mai multe informații despre organizațiile neguvernamentale din țară, poți contacta Centrul CONTACT.

Împreună, putem sădi păduri, ajuta oamenii în dificultate, crea locuri de muncă, dezvolta localități și crea condiții decente pentru oameni etc.

Ale tale 2% pot ajuta. Tu decizi ce faci cu ele!

Autoare: Elena Nofit, manager comunicare și PR, Centrul CONTACT.

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău