Preţurile petrolului au scăzut marţi pentru a doua zi consecutiv

10 Apr. 2024, 09:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Apr. 2024, 09:38 // Actual //  bani.md

Preţurile petrolului au scăzut marţi pentru a doua zi consecutiv, în timp ce discuţiile pentru încetarea focului în Gaza au continuat, dar pierderile s-au limitat la mai puţin de un dolar pe baril, deoarece mediatorii egipteni şi din Qatar au întâmpinat rezistenţă în încercările lor de a găsi o cale de ieşire din război, transmite agenția Reuters.

Discuţiile de la Cairo, la care a participat şi directorul Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA, William Burns, nu au reuşit până acum să înregistreze un progres.

Hamas a spus că o propunere israeliană de încetare a focului nu a îndeplinit niciuna dintre cerinţele facţiunilor militante palestiniene, dar va studia oferta în continuare şi va oferi răspunsul său mediatorilor.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 91 de cenţi, sau cu 1%, până la 89,7 dolari pe baril.

Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI) din SUA au scăzut cu 1,12 dolari, sau cu 1,3%, la 85,29 dolari.

Luni, preţul petrolului Brent a consemnat primul său declin din ultimele cinci sesiuni, iar cel al petrolului WTI primul din şapte sesiuni, deoarece o nouă rundă de discuţii de încetare a focului Israel-Hamas de la Cairo a stârnit speranţa unui progres.

”Fără încetarea conflictului, există un risc crescut ca alte ţări, în special Iranul, al treilea mare producător al OPEC, să fie atrase în război”, a declarat Fiona Cincotta, analist senior al pieţei financiare la City Index.

Comandantul marinei Gărzii Revoluţionare a Iranului a spus că ar putea închide strâmtoarea Ormuz dacă se va considera necesar.

Aproximativ o cincime din volumul consumului total de petrol la nivel mondial trece zilnic prin strâmtoare.

Turcia a anunţat că va restricţiona exporturile de diferite produse, inclusiv combustibil pentru avioane, către Israel, până la încetarea focului.

Israelul a spus că va răspunde cu propriile sale restricţii.

Amplificând preocupările legate de oferta limitată, compania petrolieră de stat a Mexicului Pemex a declarat că va reduce exporturile de ţiţei cu 330.000 de barili pe zi (bpd) în mai, astfel încât să poată furniza mai mult rafinăriilor interne, reducând cu o treime livrările disponibile pentru SUA şi Europa şi cumpărătorii asiatici.

Pemex şi-a redus deja exporturile din aprilie cu 436.000 bpd.

Limitând scăderea preţului petrolului, fundamentele generale ale reducerii livrărilor rămân neschimbate, a declarat Dennis Kissler, vicepreşedinte senior pentru tranzacţii la BOK Financial, invocând reducerile de aprovizionare ale OPEC, reducerea exporturilor de combustibil de către Rusia şi instabilitatea geopolitică.

Producţia de ţiţei din SUA este aşteptată să crească cu 280.000 bpd, la 13,21 milioane bpd în 2024, faţă de o prognoză anterioară pentru o creştere de 260.000 bpd, a anunţat Administraţia de Informaţii Energetice (EIA) din SUA.

EIA a spus că se aşteaptă ca preţurile ţiţeiului Brent să ajungă în medie la 88,55 dolari pe baril în 2024, faţă de previziunile anterioare de 87 dolari pe baril.

CEO-ul Vitol, Russell Hardy, a declarat la o conferinţă din Elveţia că se aşteaptă ca preţul petrolului să se tranzacţioneze într-un interval de 80-100 de dolari pe baril şi ca cererea de petrol să crească cu 1,9 milioane bpd în 2024.

Analiştii estimează că stocurile de ţiţei din SUA au crescut cu aproximativ 2,4 milioane de barili în ultima săptămână.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău