Petrecerea s-a terminat: Una dintre cele mai fierbinţi pieţe imobiliare din Europa s-a prăbuşit

09 Apr. 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Apr. 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Proprietarii de birouri, loviţi de o prăbuşire globală a pieţei, s-au agăţat de speranţa că noile clădiri cu importante acreditări ecologice vor continua să producă chirii şi preţuri de top. Dublin devine un exemplu care arată că un astfel de optimism ar putea să nu reziste, scrie Bloomberg.

În cartierul North Docks din oraş, clădirile noi se află sub protecţia legii falimentului, după ce firmele americane de tehnologie au redus numărul de spaţii noi pe care le închiriază, iar costurile împrumuturilor au crescut.

Preţurile au scăzut deja cu 40% până la 50% faţă de nivelul maxim, potrivit investitorilor şi brokerilor, care se aşteaptă ca scăderea preţurilor şi tensiunile în ceea ce priveşte finanţarea să continue în lunile următoare.

Criza se manifestă într-o zonă cunoscută în urmă cu un deceniu pentru clădirea nefinalizată a noului sediu al Anglo Irish Bank, după ce dispariţia acesteia a contribuit la prăbuşirea economiei în timpul crizei financiare din 2008.

Revenirea ulterioară a Irlandei a fost determinată în mare parte de expansiunea unor firme precum Alphabet Inc. şi Meta Platforms Inc. Acest lucru a stimulat cererea de birouri, iar dezvoltatorii s-au grăbit să le ofere, până când expansiunea Big Tech s-a oprit pe fondul atenţiei acordate costurilor, după ce a făcut prea multe angajări în timpul pandemiei.

În Dublin, închirierea de birouri în primul trimestru a scăzut la minimul ultimului deceniu, excluzând pandemia, potrivit Jones Lang LaSalle Inc. Guvernatorul băncii centrale a Irlandei, Gabriel Makhlouf, a declarat la începutul acestui an că autorităţile de reglementare „supraveghează foarte atent sectorul imobiliar comercial, dar în acest moment considerăm că sistemul este suficient de rezistent pentru a gestiona scăderea preţurilor”.

Un motiv de optimism este faptul că recesiunea nu va lovi băncile irlandeze nici pe departe la fel de puternic ca în 2008. În schimb, o mare parte a finanţării de data aceasta a fost asigurată de firme de credit private.

În acest moment, unii creditori ignoră în mare măsură încălcările clauzelor de împrumut legate de valoarea unei proprietăţi, au declarat mai multe persoane, reţinându-se în parte în speranţa că reducerile aşteptate ale ratelor dobânzilor vor stimula un fel de redresare.

Cu toate acestea, un expert în insolvenţă se aşteaptă ca răbdarea băncilor cu debitorii să se epuizeze în a doua jumătate a anului.

În capitala irlandeză, ca şi în alte locuri, proprietarii şi creditorii au fost surprinşi de prevalenţa muncii de acasă în rândul lucrătorilor din domeniul tehnologiei, în urma pandemiei.

Firmele din domeniul tehnologiei au acceptat să închirieze cu aproape 90% mai puţin spaţiu în al patrulea trimestru al anului trecut comparativ cu primul trimestru din 2019, potrivit datelor compilate de brokerul Lisney. Multe dintre clădiri au fost închiriate înainte de finalizare.

Un investitor a declarat că, în ultimii ani, dezvoltatorii de birouri din Dublin au încercat să maximizeze valorile prin creşterea densităţii la cel mai mic cost posibil, în loc să construiască clădiri care să fie pe placul chiriaşilor şi al lucrătorilor.

Deşi acest lucru nu a contat atât de mult atunci când a existat o lipsă de clădiri de înaltă calitate, ocupanţii vor avea acum mai multe opţiuni. De asemenea, va exista o presiune în scădere asupra chiriilor, deoarece firmele de tehnologie se vor muta pentru a se debarasa de spaţiile de care nu mai au nevoie. Potrivit JLL, acest exces de spaţiu este la un nivel record în Dublin.

Salesforce Inc. care continuă să facă angajări, cântăreşte subînchirierea a 80.000 de metri pătraţi în North Docks.

Banca centrală a Irlandei, care în cele din urmă a reamenajat clădirea Anglo Irish ca sediu propriu, caută să subînchirieze aproximativ 105.000 de metri pătraţi de birouri la o proprietate şi, de asemenea, vinde unele spaţii din zonă.

Experţii imobiliari spun că vor mai trece cel puţin doi ani până când piaţa va cunoaşte o revenire, dar, în condiţiile în care construcţiile noi se vor epuiza, cererea viitoare va fi în beneficiul proprietarilor celor mai bune clădiri cu acreditări ecologice, mai ales ţinând cont de misiunea de reducere a emisiilor de dioxid de carbon până la sfârşitul deceniului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Mai 2024, 07:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2024, 07:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Citigroup, HSBC şi Barclays le vor cere angajaţilor să revină la birou 5 zile pe săptămână, pe măsură ce noile reglementări din domeniul financiar îngreunează lucratul remote, scrie Bloomberg.

Aceste bănci sunt cunoscute ca fiind cele mai flexibile în privinţa muncii de la distanţă, însă Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), principalul organ de supraveghere al industriei, vrea să reinstaureze anumite reguli utilizate de pandemie.

Este vorba de nişte reglementări cu privire la supravegherea angajaţilor şi inspecţii la locul de muncă. Regulile au fost relaxate la începutul pandemiei pentru a putea oferi flexibilitate angajaţilor din industria financiară, însă acum FINRA vrea ridicarea acestor excepţii.

Mişcarea îî va afecta cel mai mult pe angajaţii Barclays, unde câteva mii de lucrători din investment banking vor trebui să se întoarcă la birou sau să călătorească pentru a se întâlni cu clienţii. Totodată, aproximativ 600 de angajaţi ai Citigroup şi 530 ai HSBC vor fi nevoiţi să revină la serviciu fizic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău