Cultivarea celebrei plante în Moldova s-a împotmolit în birocrație! Rija: Oferă oportunități economice fermierilor

09 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Absența unei delimitări clare între cânepa industrială și cea psihotropă generează dificultăți în dezvoltarea unei industrii promițătoare în Republica Moldova, arată o analiză realizată de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere.

Deși cânepa industrială nu are efecte psihotrope și este cultivată pe scară largă în țările vecine și în Uniunea Europeană, legislația locală o tratează ca pe o cultură interzisă. Conform HG 1382/2006, cultivatorii de cânepă industrială sunt plasați sub incidența Codului Penal, ceea ce descurajează investițiile în acest domeniu.

Interesul pentru cultivarea cânepii industriale este în creștere în Republica Moldova, mai ales în contextul integrării europene. Cu toate acestea, lipsa unei reglementări clare și amenințarea sancțiunilor penale nu permit efectuarea investițiilor în acest domeniu.

Potențialul pozitiv al cultivării cânepii industriale asupra sectorului agricol este considerabil. Această cultură poate diversifica gama de plante cultivate în Republica Moldova, oferind oportunități economice și ecologice semnificative. De asemenea, poate reduce dependența de importurile de semințe de cânepă și poate stimula producția internă, contribuind la sustenabilitatea agriculturii.

Pentru a promova dezvoltarea acestei industrii emergente, este necesară o reglementare clară și favorabilă. Modificările legislației naționale relevante ar trebui să permită cultivarea cânepii industriale în conformitate cu cerințele agrotehnice și să ofere un cadru normativ bine pus la punct.

În acest sens, este esențială elaborarea unui cadru legislativ adecvat care să faciliteze dezvoltarea cânepii industriale în Republica Moldova. O reglementare clară și echitabilă poate asigura un mediu de afaceri transparent și promova durabilitatea în producția plantelor etero-oleaginoase și tehnice.

În prezent, Asociația Cultivatorilor, Amelioratorilor și Procesatorilor de Cânepă promovează cultivarea cânepii printre fermierii autohtoni, demonstrând interesul și potențialul acestei culturi în Republica Moldova. Prin implementarea unui cadru normativ adecvat, țara poate beneficia de avantajele aduse de această cultură versatilă și promova dezvoltarea durabilă a sectorului agricol.

Economistul Iurie Rija spune că în prezent, cânepa industrială este cultivată în peste 40 de țări. Conform datelor FAO, în ultimii ani suprafața cultivată cu cânepă în întreaga lume s-a situat în jur la 300-400 de mii de hectare.

„SUA, China și Canada sunt primele trei piețe globale producătoare de cânepă. Alte țări care o cultivă în volume mari sunt Franța, Pakistan, Chile, Japonia, Iran, Coreea de Sud și de Nord, Siria, Turcia, Egipt, Africa de Sud, Malawi, India, Thailanda, Rusia, Uruguay, Elveția, Noua Zeelandă. Țările vecine cu Republica Moldova- România și Ucraina, la fel dispun de suprafețe și unități de procesare destinate acestei plante care a stârnit întotdeauna opinii contradictorii”, a conchis Rija.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  bani.md

Compania continuă să își extindă rețeaua în Moldova. Acum, clienții pot primi colete nu numai la oficiile și poștomatele Nova Poshta, ci și la punctele de eliberare a coletelor care activează în incinta magazinelor, benzinăriilor, librăriilor, etc.

„Am devenit prima companie logistică din Moldova, care a început să dezvolte noul format – puncte de eliberare Pick Up, în colaborare cu afacerile locale. 50 de puncte Pick Up deja activează. Acum, clienții noștri pot recepționa coletele Nova Poshta până la 10 kg în supermarket-uri, magazine alimentare și nealimentare, cafenele, stații PECO, dar și alte locații. Astăzi, fiecare al zecelea colet este eliberat de la punctul Pick Up al partenerilor. În acest an vom continua să extindem rețeaua și vom deschide încă 400 de puncte de eliberare, astfel vom acoperi majoritatea localităților din țară, pentru a fi și mai aproape de clienții noștri” –  ne spune Serghei Shapran, CEO al Nova Poshta Moldova. 

Pentru a comanda livrarea coletului la punctul Pick Up, trebuie să:

  • alegeți cel mai apropiat punct Pick Up pe site;
  • înregistrați un colet cu o greutate de până la 10 kg și cu o valoare declarată de până la 5.000 de lei;
  • achitați online pentru colet.

Pentru dezvoltarea rețelei, Nova Poshta invită spre colaborare partenerii din regiunile Moldovei. Datorită colaborării, partenerii vor putea să-și mărească numărul de vizitatori, vor crește vânzările și vor primi recompense pentru coletele eliberate.

Compania va asigura suportul logistic și tehnic, întreținere și instruire. Pentru Nova Poshta, aceasta este o oportunitate de a-și extinde rețeaua și de a oferi servicii acolo unde este le este convenabil clienților.

Pentru a deveni partener Nova Poshta, vă rugăm să completați formularul din LINK.

Reamintim că Nova Poshta are 21 de oficii și 260 de poștomate, în cele mai populate zone ale Moldovei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău