Cum își ascunde Rusia tranzacțiile cu China, după ce Trezoreria SUA a avertizat băncile chineze cu sancțiuni

29 Apr. 2024, 09:58
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
29 Apr. 2024, 09:58 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Într-o încercare de a evita sancțiunile și dificultățile bancare, companiile rusești care fac afaceri cu China apelează tot mai mult la intermediari, generând o piață înfloritoare pentru aceștia. Potrivit a patru surse citate de Reuters, până la jumătate din tranzacțiile între cele două țări sunt acum gestionate de intermediari.

Îngrijorată de avertismentele Trezoreriei SUA cu privire la posibile sancțiuni, care ar putea afecta și pe cei care facilitează tranzacțiile cu Rusia, băncile chineze își restricționează tranzacțiile cu companiile rusești. În consecință, aceste companii se grăbesc să deschidă conturi la singura bancă rusă cu o sucursală în China, provocând un blocaj la VTB Shanghai.

Întârzierile și dificultățile în procesarea tranzacțiilor au determinat firmele să recurgă la intermediari, deși aceasta implică taxe ridicate și riscuri de confiscare a bunurilor în țări terțe.

Intermediarii, care provin din diverse jurisdicții considerate „prietenoase” cu Rusia, au devenit o soluție pentru companiile rusești, chiar și pentru cele sub sancțiuni occidentale. Aceștia percep comisioane substanțiale pentru fiecare tranzacție și există riscul ca bunurile să fie confiscate în cazul implicației țărilor terțe.

Cu toate acestea, utilizarea intermediarilor nu este lipsită de riscuri, iar unele plăți gestionate de aceștia pot fi refuzate de băncile chineze. Mai mult, caracterul mai puțin oficial al tranzacțiilor poate duce la dificultăți în recuperarea banilor de către companiile rusești.

Cu toate acestea, unele companii au găsit succes în utilizarea intermediarilor pentru a efectua plăți și transferuri de fonduri, evitând astfel procedurile greoaie de conformitate. În ciuda acestor eforturi, unele surse sunt pesimiste cu privire la rezolvarea problemelor, exprimând îndoiala că Rusia ar fi o prioritate pentru băncile chineze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 18:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 18:01 // Actual //  Ursu Victor

Fostul președinte american Donald Trump a lansat un nou atac economic la adresa Uniunii Europene, cerând statelor membre să cumpere energie din SUA în valoare de 350 miliarde de dolari – o sumă care depășește capacitatea totală de export a Statelor Unite în domeniul energetic și echivalează cu întreaga valoare a exporturilor SUA către UE într-un an, scrie Politico.

Declarația a fost făcută în contextul refuzului lui Trump de a accepta propunerea Comisiei Europene privind eliminarea reciprocă a tarifelor pentru bunurile industriale. În schimb, el a condiționat relaxarea tarifelor de achiziții masive de energie: „Deficitul comercial cu UE este de 350 miliarde de dolari și trebuie să dispară rapid. Un mod simplu și rapid este ca ei să ne cumpere resursele energetice… Putem scăpa de acest deficit într-o săptămână.”

Întrebat dacă oferta europeană privind eliminarea taxelor industriale este suficientă pentru a renunța la taxa de 20% asupra importurilor din UE, Trump a răspuns sec: „Nu, nu este suficient.”

Totuși, potrivit Biroului de Analiză Economică al SUA, deficitul real de bunuri al Statelor Unite în comerțul cu Uniunea Europeană în 2024 a fost de 235,6 miliarde dolari, nu 350 miliarde. În același an, exporturile americane de energie (petrol și gaze) către UE au însumat doar 81,1 miliarde de dolari – de 4,3 ori mai puțin decât solicită Trump.

Mai mult, valoarea totală a exporturilor de energie ale SUA către întreaga lume în 2024 a fost de 315 miliarde dolari, conform datelor oficiale – ceea ce face cererea lui Trump nerealistă din punct de vedere logistic și economic.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE este pregătită pentru un acord echitabil, dar a avertizat că blocul comunitar își va apăra interesele prin măsuri de retorsiune dacă Trump impune tarife unilaterale. UE pregătește deja o listă de mărfuri americane care vor fi taxate cu 25%, ca reacție la taxele impuse anterior de SUA asupra importurilor de oțel și aluminiu.

Trump a mai cerut în trecut creșterea importurilor europene de gaz natural lichefiat (GNL) din SUA, dar, potrivit unor surse europene citate de Politico, Washingtonul nu a demonstrat real interes pentru negocieri concrete, blocând discuțiile la nivel birocratic.

Interesant este că suma de 350 miliarde de dolari nu apare pentru prima dată în retorica lui Trump – el a invocat aceeași cifră atunci când a afirmat că SUA au oferit ajutor Ucrainei în această valoare, deși datele oficiale arată că asistența totală americană pentru Ucraina s-a ridicat la aproximativ 125,5 miliarde de dolari.

Declarațiile lui Trump vin pe fondul intensificării poziționărilor comerciale și geopolitice ale SUA înaintea alegerilor prezidențiale din toamnă, unde fostul lider republican își propune revenirea la Casa Albă cu o agendă economică agresivă și protecționistă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!