Job bine plătit în Republica Moldova, dar nimeni nu se înghesuie! Rotaru spune când va fi numit un nou șef la vamă

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este un job complicat. Dacă cineva își creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Iul. 2024, 15:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iul. 2024, 15:28 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația de Stat a Drumurilor anunță că, la data de 1 iulie, a deschis ofertele în cadrul a două licitații publice internaționale organizate cu suportul financiar al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Este vorba de reabilitarea reabilitarea străzii Independenței din orașul Sîngerei (etapa a II-a) și a drumului de ocolire a localității Slobozia Mare.

Pentru construcția drumului de ocolire din Slobozia Mare au fost depuse patru cereri: „Irinda Prim – Nouconst” (Moldova) – 10,96 milioane de euro, ANT İnșaat Maden Sanayi A.Ș. (Turcia) – 11,88 milioane euro, „Automagistral-Pivden” LLC (Ucraina) – 10,97 milioane euro, ONUR TAAHHUT TASIMACILIK INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. (Turcia) – 15,65 milioane euro.

Pentru licitația privind reabilitarea străzii Independenței din Sîngerei, au cereri au depus: NOUCONST&CORSAG JV (Moldova) – 2,69 milioane euro, S.C. Primaterax-Nord S.R.L. (Moldova) – 4,88 milioane euro, ONUR TAAHHUT TASIMACILIK INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. (Turcia) – 4,77 milioane euro.

Despre reabilitarea străzii Independenței din Sîngerei, în iulie 2023 se anunţa deja despre faptul că a fost dat startul lucrărilor străzii cu o lungime de 7 kilometri, care traversează tot orașul.

În ceea ce privește lucrările de reabilitare a drumului de ocolire a localității Slobozia Mare, cu o lungime de 18,2 km, acestea au fost stopate în primăvara anului 2023, iar Administrația de Stat a Drumurilor a reziliat contractul cu compania turcă, care câștigase licitația în anul 2018.

Contractul semnat cu „Metag Insaat Ticaret A.S” prevedea lucrări de construcție integrală a sistemului rutier pe o lățime a părții carosabile de 7 m, inclusiv 550 000 m3 de lucrări de terasament, 31 de podețe, 3 stații de așteptare a transportului public, marcaj rutier și instalare a 960 de indicatoare.

Conform proiectului, drumul de ocolire a satului Slobozia Mare urma să fie construit în două benzi a câte 3,5 metri fiecare, iar lățimea acostamentelor va fi de 2,5 metri pe fiecare sens. Lungimea drumului este 18,29 kilometri, iar costul lucrărilor – circa 18,28 milioane de euro. Calculele arată că un km de drum costă un milion de euro. Banii sunt acordați din împrumutul oferit Guvernului Republicii Moldova de către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare.

Construcția drumului, care face conexiunea cu vama Giurgiulești, frontiera cu România, va moderniza infrastructura din zonă, va spori siguranța rutieră, va facilita accesul către producătorii agricoli din regiune și va spori traficul de pasageri și mărfuri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău