Pisicuţa care rage a ieşit din hibernare şi a dezlănţuit nebunia acţiunilor meme. Puterea pe burse a finfluencerilor 

20 Mai 2024, 08:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Mai 2024, 08:13 // Actual //  bani.md

A fost suficientă revenirea neaşteptată pe social media a lui Keith Gill, poreclit Roaring Kitty, care a contribuit la aprinderea freneziei acţiunilor meme în 2021, pentru ca valoarea acţiunilor GameStop, un retailer american de jocuri video, să sară din nou până la cer.

Creşterea nu a avut nimic de-a face cu fundamentele companiei, ci cu o postare a Pisicuţei pe platforma de socializare X.

Acţiunile GameStop au urcat cu 74% după ce contul administrat de traderul Keith Gill a distribuit o memă pe X, marcând prima sa postare din trei ani. Acţiunile au fost oprite de la tranzacţionare de mai multe ori din cauza volatilităţii.

Acţiunile AMC Entertainment, o altă acţiune memă, au urcat cu 78%. Acţiunile Reddit au crescut cu aproxi­mativ 9%. Acţiunile platfor­mei Robinhood Markets, care a sus­pendat achiziţiile de acţiuni meme în timpul freneziei din 2021, au avansat cu 4%.

Creşterea în forţă a acţiunilor GameStop a prins pe picior greşit short sellerii companiei. Aceştia stăteau pe câştiguri de 392 mil. dolari după primele patru luni ale anului, însă în urma avansului acţiunilor companiei, câştigurile respective au dispărut, iar short sellerii, unii dintre cei mai urâţi pariori, care fac bani din necazul altora, au rămas cu pierderi pe hârtie de peste 1,2 mld. dolari, potrivit CNN.

Acţiunile meme se referă la acţiunile companiilor care sunt extrem de populare online, în principal graţie discuţiilor de pe forumurile Reddit şi TikTok, şi sunt tranzacţionate febril de investitorii de retail, împingându-le preţurile foarte sus indiferent de rezultatele sau perspectivele companiilor.
Unindu-şi forţele pentru a cumpăra acţiuni GameStop şi a le creşte valoarea, traderi individuali în frunte cu Keith Gill au pornit o luptă împotriva fondurilor de hedging care profitau de pe urma businessului în declin al retailerului de jocuri video.

Ca urmare a raliului din 2021, short-sellerii au pierdut peste 6 miliarde de dolari în termeni anuali, iar unele fonduri de hedging populare au fost lovite deosebit de puternic.
De această dată, însă, fondurile de hedging au fost mai bine pregătite. Mario Iachini, vicepreşedinte la Vanda Research, a declarat pentru Yahoo Finance că fondurile respective sunt mai pregătite să facă faţă volatilităţii unor astfel de acţiuni după ce şi-au învăţat lecţiile după dezastrul din 2021.

Deşi febra acţiunilor meme a reizbucnit recent, aceasta a fost de scurtă durată, acţiunile GameStop, AMC, BlackBerry şi altor companii îmbrăţişte de traderii individuali coborând puternic ulterior. Declinul rapid al preţurilor acţiunilor meme a confirmat ceea ce Dan Egan, de la firma de consultanţă în investiţii Betterment, a anticipat: actualul raliul al acţiunilor meme va fi de scurtă durată şi mai restrâns decât ultimul, notează Quartz.

Faţă de 2021, multe lucruri sunt diferite. Cea mai mare schimbare este modul în care experienţa din 2021 face ca tot ce se întâmplă acum să pară familiar. Această familiaritate, plus unele schimbări de pe pieţe, ar trebui să permită Wall Street-ului să digere mai uşor mişcările ample ale acţiunilor, spun experţii, conform apnews.com.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Sept. 2024, 16:45
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
28 Sept. 2024, 16:45 // Slider //  bani.md

Comentariul expertului WatchDog.MD, Andrei Curăraru, despre campania de dezinformare pornită de agenții Kremlinului în urma declarației șefului Delegației UE în Moldova, Janis Mazeiks.

„Departe de a încerca să comentăm ceea ce zic diplomații despre vânzarea terenurilor agricole în Uniunea Europeană, simțim obligația de a preveni panică inutilă. Va fi „pământul vândut forțat străinilor” ca „preț” al integrării europene? Răspunsul e pe cât se poate de simplu. Vedeți hoarde de străini care să cumpere terenuri agricole în România sau Bulgaria? S-au transformat țările din Europa Centrală și de Est în ferme străine? Nu. Pentru că au negociat corect și au asigurat că investițiile în agricultură să vină în folosul țării și satelor unde vin.

România. Exemplul perfect că nu se vinde tot străinilor odată ce intri în UE. După aderare, au avut 7 ani de interdicție totală pentru vânzarea terenurilor agricole către străini. După aceea, da, străinii au putut cumpăra, dar cu reguli stricte. Trebuie să fii rezident timp de 5 ani, să desfășori activități agricole același termen și să ai 75% din venituri din agricultură.

Ungaria. O țară care a stabilit în Constituție că străinii nu au acces la pământurile agricole. Doar fermierii locali și din UE care îndeplinesc niște criterii stricte pot cumpăra teren. Fără șanse dacă nu sunt rezidenți de cel puțin 3 ani și activi în agricultură.

Polonia. A blocat vânzările către străini timp de 14 ani (!) după ce a intrat în UE, iar acum chiar și cei care pot cumpăra trebuie să locuiască acolo cel puțin 5 ani și să se apuce de agricultură.

Letonia. Cetățenii non-UE nu pot cumpăra deloc terenuri agricole, iar cei din UE trebuie să fie rezidenți permanenți și să treacă un test de limbă. Se pare că trebuie să știi mai mult decât cum să ari un câmp dacă vrei să cumperi teren în Letonia.

Croația. Ultima țară care a intrat în Uniune. Au avut un moratoriu de 10 ani, timp în care nimeni din afara țării nu putea cumpăra teren. După asta, s-au deschis piața, dar cu aprobări speciale de la Ministerul Agriculturii. Pot fi procurate 10 hectare de către persoane fizice rezidente și până la 100 hectare de către persoane juridice rezidente. Nu pot fi procurate pășuni și păduri.

Acum, să revenim la noi. Moldova nu va fi obligată să facă nimic ce nu e în interesul nostru național. Vom negocia dur și inteligent, exact așa cum au făcut celelalte țări. Nu va veni nimeni să ne dicteze cum să ne vindem pământul, pentru că fiecare țară din UE și-a protejat fermierii și a negociat condiții personalizate.

Dacă ne uităm la România, Polonia sau Croația, nu vedem nicio invazie de cumpărători străini care să fi preluat terenurile agricole. Așa va fi și pentru noi: cu reguli clare, cu garanții pentru agricultori și cu grijă pentru ceea ce contează cu adevărat – viitorul nostru comun”.

Andrei Curăraru, expert WatchDog.MD

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău