Companiile din domeniul deșeurilor metalice riscă să ajungă la fier vechi! Cer autorităților să renunțe la monopol

30 Mai 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Mai 2024, 13:46 // Actual //  bani.md

Companiile mici din domeniul colectării metalelor se arată îngrijorate de inițiativa autorităților de a institui un monopol în domeniul colectării metalelor, desemnând compania de stat Metalferos ca unic jucător pe piață. Lungu a acuzat statul că intenționează să pună companiile mici de colectare a metalelor „pe butuci” prin crearea unui mediu de afaceri inegal și prin excluderea agenților economici mici de pe piață.

„Această inițiativă ar restricționa accesul echitabil la piață și ar crea un mediu de afaceri inegal pentru întreprinderile mici și mijlocii. Îngrijorările legate de potențialul creării unui monopol fiscal în sectorul deșeurilor de metale pot avea consecințe negative,” a declarat Sergiu Lungu, președintele Asociației „Metal”, într-o conferință de presă. El a explicat că noile reglementări, inclusiv un impozit de 7% pentru companiile deținând licență de vânzare a metalelor uzate, vor forța firmele mici să iasă de pe piață.

Lungu a subliniat că firmele din sector sunt profund îngrijorate de efectele monopolului, deoarece introducerea acestuia ar dubla taxele aplicate. „În urma instituirii monopolului, Metalferos va avea dreptul exclusiv de a livra fier vechi Uzinei Metalurgice de la Rîbnița. În astfel de cazuri, noi devenim mai puțin competitivi pe piața Republicii Moldova,” a avertizat el.

Referindu-se la exportul deșeurilor de metal din Portul Giurgiulești, Sergiu Lungu a spus că există o discrepanță fiscală. Exportatorii din Zona Economică Liberă Giurgiulești plătesc doar 0,25% din cota de 7%, în timp ce firmele locale sunt taxate mult mai mult. „Automat, dacă noi vindem la Rîbnița, achităm 20% și 7%, iar cel care exportă din ZEL are dreptul și la rambursarea TVA-ului,” a explicat Lungu.

El a mai adăugat că monopolul va dezavantaja firmele mici în licitații, deoarece Metalferos va beneficia de taxe mai mici, ceea ce îi va permite să ofere prețuri mai competitive. „Noi vom fi puși în condiții inegale la participarea la licitații, urmare a prețului mai mic oferit de monopolist. Va achita doar 7%, în schimb noi 14%,” a subliniat președintele Asociației „Metal”.

În ceea ce privește contribuțiile fiscale, Lungu a precizat că cele 20 de companii pe care le reprezintă au plătit anul trecut 240 milioane de lei la bugetul țării, iar în 2022 – 270 milioane de lei. El a argumentat că introducerea monopolului va avea un impact negativ asupra veniturilor generate din acest sector.

Lungu a concluzionat solicitând autorităților să reevalueze măsurile propuse și să asigure un mediu de afaceri echitabil pentru toate companiile din sectorul colectării metalelor.

Piața metalelor uzate din Republica Moldova a fost demonopolizată în anul 2019. Acest monopol a fost instituit la începutul acestui mileniu, ca reacţie la furturile masive de metale din acea perioadă, în special a firelor electrice, distrugerea lifturilor etc., ceea ce punea în pericol securitatea energetică şi viaţa oamenilor.

Ulterior s-a constatat că Metalferos a devenit o sursă de finanţare pentru anumite partide şi politicieni, în special Partidul Democrat.

La finele anului 2009, primul guvern Filat de coaliţie AIE a inclus în programul său angajamentul de „demonopolizare a activităţilor de comercializare a resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase, de baterii de acumulatoare uzate, inclusiv în stare prelucrată, către agenţii economici aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova, care nu au relaţii fiscale cu sistemul ei bugetar, precum şi de export al acestora”.

Abia peste un an şi jumătate un proiect de lege privind demonopolizarea pieţei de comerţ şi export a deşeurilor metalelor feroase şi neferoase, care ar permite mai multor agenţi economici să obţină licenţe pentru acest gen de activitate, a ajuns în Parlament la propunerea Guvernului şi fracţiunii Partidului Liberal-Democrat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău