Președinția, despre audierea Maiei Sandu: Neimplicată în concesionarea aeroportului

31 Mai 2024, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Mai 2024, 17:11 // Actual //  bani.md

Președinția Republicii Moldova a reacționat vehement la acuzațiile lansate în presă referitoare la implicarea Maiei Sandu în procesul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău către AviaInvest.

Adrian Băluțel, șeful de Cabinet al președintei, a declarat că Maia Sandu a respins vehement această concesionare, iar acest lucru poate fi dovedit din înregistrarea video a ședinței de guvern. Mai mult decât atât, președinția a solicitat sancționarea celor implicați în decizia de a concesiona abuziv Aeroportul Chișinău către grupul Șor. Adrian Băluțel a caracterizat situația drept „un circ al corupților cu scopul de a ascunde adevărul”.

Președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. De asemenea, au fost acceptate ca probe și înregistrările video din timpul ședinței de Guvern în care s-a votat concesionarea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!