Renaște dușmanul feros al companiilor mici de colectare a fierului vechi! De ce vrea Alaiba monopolul Metalferos

03 Iun. 2024, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Iun. 2024, 15:22 // Actual //  bani.md

Guvernul Republicii Moldova intenționează să reintroducă monopolul Metalferos pe piața colectării fierului vechi, conform unui proiect de hotărâre propus de Ministerul Economiei, condus de Dumitru Alaiba. Aceasta decizie vine după ce în 2020, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a demontat monopolul în acest sector.

Ministeul economiei își justifică inițiativa de instituire a monopolului fiscal prin faptul că în perioada mai 2022 – noiembrie 2023, datele arată o creștere semnificativă a importurilor de deșeuri și resturi de metale feroase, în detrimentul achizițiilor de pe piața locală. În 2023, importurile au reprezentat 62,6% din totalul achizițiilor de deșeuri de metale feroase, comparativ cu 43,8% în 2022. Această tendință a fost favorizată de prețurile mai mari oferite de Uzina Metalurgică de la Râbnița (UMM) pentru metalele importate, în comparație cu cele locale.

„Pentru perioada ianuarie-noiembrie 2023, discrepanța în prețurile de achiziție importuri (6 985 Lei per tonă) vs companii moldovenești (6 153 Lei per tonă) a crescut până la 13,5%, UMM oferind în medie importatorilor un preț cu 832 lei (45 USD) per tonă mai mare în raport cu companiile locale”, se mai spune în justificarea Ministerului Economiei.

Criticile asociației „Metal”

Serghei Lungu, președintele asociației „Metal”, a avertizat, în conferința de presă din 30 mai, că reintroducerea monopolului ar putea avea consecințe negative pentru companiile mici din sector. El a subliniat că „Metalferos” a fost implicată în trecut în mai multe scandaluri de spălare a banilor și că reinstaurarea monopolului ar putea reintroduce practici corupte. „Nu vrem să fie instituit acest monopol. Companiile mici și mijlocii nu vor mai fi competitive,” a declarat Lungu.

În 2022, Procuratura Generală a trimis în instanță un dosar penal legat de „Metalferos”, acuzând opt persoane de creare și conducere a unui grup criminal organizat, escrocherie și spălare de bani. Se estimează că Metalferos a suferit un prejudiciu financiar de peste 736 milioane de lei din cauza schemelor infracționale.

Potrivit noii inițiative, alți agenți economici autorizați vor putea să colecteze, să păstreze, să prelucreze și să exporte deșeuri de metale feroase, dar nu vor putea să le vândă Uzinei Metalurgice din regiunea transnistreană.

Piața metalelor uzate din Republica Moldova a fost demonopolizată în anul 2019. Acest monopol a fost instituit la începutul acestui mileniu, ca reacţie la furturile masive de metale din acea perioadă, în special a firelor electrice, distrugerea lifturilor etc., ceea ce punea în pericol securitatea energetică şi viaţa oamenilor.

Ulterior s-a constatat că Metalferos a devenit o sursă de finanţare pentru anumite partide şi politicieni, în special Partidul Democrat.

La finele anului 2009, primul guvern Filat de coaliţie AIE a inclus în programul său angajamentul de „demonopolizare a activităţilor de comercializare a resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase, de baterii de acumulatoare uzate, inclusiv în stare prelucrată, către agenţii economici aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova, care nu au relaţii fiscale cu sistemul ei bugetar, precum şi de export al acestora”.

Abia peste un an şi jumătate un proiect de lege privind demonopolizarea pieţei de comerţ şi export a deşeurilor metalelor feroase şi neferoase, care ar permite mai multor agenţi economici să obţină licenţe pentru acest gen de activitate, a ajuns în Parlament la propunerea Guvernului şi fracţiunii Partidului Liberal-Democrat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău