Renaște dușmanul feros al companiilor mici de colectare a fierului vechi! De ce vrea Alaiba monopolul Metalferos

03 Iun. 2024, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Iun. 2024, 15:22 // Actual //  bani.md

Guvernul Republicii Moldova intenționează să reintroducă monopolul Metalferos pe piața colectării fierului vechi, conform unui proiect de hotărâre propus de Ministerul Economiei, condus de Dumitru Alaiba. Aceasta decizie vine după ce în 2020, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a demontat monopolul în acest sector.

Ministeul economiei își justifică inițiativa de instituire a monopolului fiscal prin faptul că în perioada mai 2022 – noiembrie 2023, datele arată o creștere semnificativă a importurilor de deșeuri și resturi de metale feroase, în detrimentul achizițiilor de pe piața locală. În 2023, importurile au reprezentat 62,6% din totalul achizițiilor de deșeuri de metale feroase, comparativ cu 43,8% în 2022. Această tendință a fost favorizată de prețurile mai mari oferite de Uzina Metalurgică de la Râbnița (UMM) pentru metalele importate, în comparație cu cele locale.

„Pentru perioada ianuarie-noiembrie 2023, discrepanța în prețurile de achiziție importuri (6 985 Lei per tonă) vs companii moldovenești (6 153 Lei per tonă) a crescut până la 13,5%, UMM oferind în medie importatorilor un preț cu 832 lei (45 USD) per tonă mai mare în raport cu companiile locale”, se mai spune în justificarea Ministerului Economiei.

Criticile asociației „Metal”

Serghei Lungu, președintele asociației „Metal”, a avertizat, în conferința de presă din 30 mai, că reintroducerea monopolului ar putea avea consecințe negative pentru companiile mici din sector. El a subliniat că „Metalferos” a fost implicată în trecut în mai multe scandaluri de spălare a banilor și că reinstaurarea monopolului ar putea reintroduce practici corupte. „Nu vrem să fie instituit acest monopol. Companiile mici și mijlocii nu vor mai fi competitive,” a declarat Lungu.

În 2022, Procuratura Generală a trimis în instanță un dosar penal legat de „Metalferos”, acuzând opt persoane de creare și conducere a unui grup criminal organizat, escrocherie și spălare de bani. Se estimează că Metalferos a suferit un prejudiciu financiar de peste 736 milioane de lei din cauza schemelor infracționale.

Potrivit noii inițiative, alți agenți economici autorizați vor putea să colecteze, să păstreze, să prelucreze și să exporte deșeuri de metale feroase, dar nu vor putea să le vândă Uzinei Metalurgice din regiunea transnistreană.

Piața metalelor uzate din Republica Moldova a fost demonopolizată în anul 2019. Acest monopol a fost instituit la începutul acestui mileniu, ca reacţie la furturile masive de metale din acea perioadă, în special a firelor electrice, distrugerea lifturilor etc., ceea ce punea în pericol securitatea energetică şi viaţa oamenilor.

Ulterior s-a constatat că Metalferos a devenit o sursă de finanţare pentru anumite partide şi politicieni, în special Partidul Democrat.

La finele anului 2009, primul guvern Filat de coaliţie AIE a inclus în programul său angajamentul de „demonopolizare a activităţilor de comercializare a resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase, de baterii de acumulatoare uzate, inclusiv în stare prelucrată, către agenţii economici aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova, care nu au relaţii fiscale cu sistemul ei bugetar, precum şi de export al acestora”.

Abia peste un an şi jumătate un proiect de lege privind demonopolizarea pieţei de comerţ şi export a deşeurilor metalelor feroase şi neferoase, care ar permite mai multor agenţi economici să obţină licenţe pentru acest gen de activitate, a ajuns în Parlament la propunerea Guvernului şi fracţiunii Partidului Liberal-Democrat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

18 Iul. 2025, 08:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Iul. 2025, 08:43 // Actual //  bani.md

Pe 26 iulie, Muzeul Satului din Chișinău găzduiește cea de-a doua ediție a concertului care transformă din nou zona Bisericii de Lemn într-un refugiu al muzicii live. Artiști din Cuba, Franța, Polonia, Ucraina și Moldova vor urca pe scenă alături de Geta Burlacu, aducând ritmuri de jazz lăutăresc, chanson franțuzesc și salsa cubaneză.

„Love, Light & Music Fest” promite o seară de neuitat, cu acces liber și o atmosferă relaxată, completată de muzică vibrantă și bucate savuroase pregătite în aer liber.

Ia-ți prietenii și familia și petrece o seară plină de energie și voie bună la “Love, Light & Music Fest” – un festival cu 100% distracție garantată!

Data: 26 iulie

Ora: 17:00 (open-doors), 19:00 (start concert)

Locația: Muzeul Satului, Chișinău

LINE UP:

19:00 Geta Burlacu

“Jazz Lăutăresc”

20:00 Mélanie Launay 

“Chanson Franțuzesc”

21:00 Roland Abreu & The Cuban Latin Jazz feat. Yaremi Kordos 

“Salsa Cubaneză”

22:00 DJ Markus Lawyer

Sponsor OFICIAL: Salonul Auto MG-MOLDOVA

Parteneri: Nivalli, Apriori Wine, Sala de Degustare wine.md, Coca Cola HBC Moldova, OK Flora, Sensei sushi, Coffee Like, ICS Laska-Mol SRL, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Primăria Municipiului Chișinău/

Parteneri media: realitatea.md, bani.md, rupor.md, rlive.md, cancan.md, Novoe Radio Moldova, Radio Polidisc, newsmaker.md, unica.md, unimedia.md, shok.md, afisha.md, point.md, stiri.md.

Suport tehnic: Media Show Grup

Organizator: GB EVENT

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA