Petrecerea nu se mai termină la Nvidia: Averea şefului companiei a explodat depăşind-o şi pe cea a miliardarului Dell

10 Iun. 2024, 13:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
10 Iun. 2024, 13:37 // Bani și Afaceri //  bani.md

Ascensiunea vertiginoasă a lui Jensen Huang, CEO-ul Nvidia, în topul celor mai bogați oameni din lume pare de neoprit. Averea sa a crescut cu 62 de miliarde de dolari, după ce Nvidia a depășit pe burse borna de 3.000 de miliarde de dolari, întrecând Apple, scrie Bloomberg.

În urma acestei ascensiuni, averea lui Jensen Huang a depășit-o și pe cea a lui Michael Dell, miliardarul din spatele Dell Technologies. Huang a devenit astfel a 13-a cea mai bogată persoană din lume, cu o avere estimată la 106 miliarde de dolari.

Huang, în vârstă de 61 de ani, este liderul unui nou val de miliardari din domeniul tehnologiei. „Jensanity” – termen folosit de analiști pentru a descrie optimismul reflectat pe burse pentru Nvidia – alimentată de dezvoltarea inteligenței artificiale, domină Silicon Valley.

Luna trecută, averea lui Huang a depășit-o pe cea a fiecărui membru al familiei Walton, cea mai bogată familie din America, după un alt trimestru remarcabil al producătorului de cipuri.

Averea lui Huang provine din participația sa de 3,5% la Nvidia, companie pe care a co-fondat-o în 1993 împreună cu Chris Malachowsky și Curtis Priem. Nvidia a devenit miercuri prima companie producătoare de cipuri pentru calculatoare care a atins o capitalizare de piață de 3.000 de miliarde de dolari, depășind valoarea Apple.

Michael Dell, fostul loc 13 în topul miliardarilor, în vârstă de 59 de ani, cu o avere netă de 105,9 miliarde de dolari, și-a construit imperiul din companiile sale de software. Dell și-a făcut o mare parte din avere prin firma care îi poartă numele, care vinde calculatoare personale și servere.

Cu toate acestea, Dell Technologies Inc. a beneficiat și ea de succesul recent al inteligenței artificiale, deoarece corporațiile au nevoie de servere și alte infrastructuri pentru a utiliza cipurile avansate de la Nvidia. Investitorii au văzut în Dell partenerul ideal pentru afaceri al Nvidia.

La începutul lunii martie, Dell a intrat în cercul exclusivist al super-bogaților cu averi de peste 100 de miliarde de dolari, în timp ce acțiunile companiei au crescut la un nivel record. De atunci, acțiunile au scăzut după ce rezultatele financiare au dezamăgit investitorii, reducând averea fondatorului său cu aproape 12 miliarde de dolari într-o singură zi.

Nvidia comandă astăzi un ecosistem de soluții hardware și software pe care rivalii, de la AMD la Intel Corp., încearcă din greu să îl învingă sau să îl copieze, datorită cotei sale dominante pe piața acceleratoarelor de înaltă performanță folosite pentru antrenarea inteligenței artificiale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Oct. 2024, 20:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 20:01 // Actual //  bani.md

Republica Moldova, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie curent, are de făcut o alegere foarte simplă – se îndreaptă spre un model rusesc sau aleg modelul european. De această părere este președintele francez Emmanuel Macron, care a oferit, în exclusivitate, un interviu jurnalistei Ecaterina Covali, autoarea proiectului „Punţi către Europa”. Producția este difuzată astăzi, 17 octombrie, la RLIVE TV.

Macron a explicat de ce Uniunea Europeană este cea mai potrivită opţiune pentru Republica Moldova.

„În primul rând, întotdeauna am respectat suveranitatea popoarelor și libera decizie a cetățenilor care vor trebui să se exprime. Chiar cred că este o șansă. Când privesc spre regiune și văd Moldova, aș spune, fără a complica lucrurile, că alegerea este destul de simplă –sau se îndreaptă spre un model rusesc sau spre un model european. Am rezumat puțin lucrurile, dar așa se întâmplă. Orientarea spre modelul rusesc înseamnă o probabilitate foarte mică, că aceeași întrebare vi se va pune de mai multe ori.

Frumusețea modelului european este că veți fi întrebați, iar asta se numește democrație. Este o oportunitate incredibilă. Așa că înțeleg importanța acestei alegeri. Cred că scrutinul care vă așteaptă, pe care Moldova îl așteaptă, este foarte important pentru viitorul țării. Și ca și european convins, nu ca președinte al Franței, ci ca european convins, mai ales aici, vorbind cu dumneavoastră, și respectând suveranitatea poporului moldovean, sper că acesta va alege calea Europei, pentru că este calea libertății și a democrație”, a declarat președintele Franței.

Ținem să menționăm că anume în mandatul Franței, de președinte al Consiliului Uniunii Europene, din prima jumătate a anului 2022, Chișinăul s-a apropiat atât de mult de UE, încât a întors o nouă foaie a istoriei sale… europene.

„Cred că procesul a adus deja beneficii Moldovei, pentru că a permis libertatea de circulație și facilitarea vizelor. În termeni și mai concreți, aș da exemplu costul telecomunicațiilor și integrarea rețelelor. Este una dintre înțelegerile pe care le-am concretizat în timpul Comunității Politice Europene din Moldova. Taxele de roaming au fost liberalizate datorită implicării operatorilor.

Apoi, există o serie de proiecte de cooperare foarte concrete, investiții, o mai mare deschidere economică, libertatea de circulație pe care am menționat-o și, odată cu aceasta, și cooperarea în lupta împotriva atacurilor cibernetice sau a dezinformării”, a conchis Emmanuel Macron.

 

Pe parcursul ultimilor ani, UE a acordat un sprijin puternic Moldovei, în cele mai grele momente, precum șantajul energetic al Gazpromului, suport financiar în combaterea corupției și dezinformării, dezvoltarea economiei, uși deschise pentru export și chiar sancționarea persoanelor care seamănă ură în țară. Însă, cel mai puternic sprijin oferit – lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Producția este difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău