Un nou Plahotniuc al Republicii Moldova renaște! Năstase îi dezvăluie numele

17 Iun. 2024, 16:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Iun. 2024, 16:33 // Actual //  bani.md

Într-un interviu acordat emisiunii „Radar Politic”, fostul lider al Platformei DA, Andrei Năstase, a lansat acuzații grave la adresa actualei guvernări, comparând-o cu fostul regim condus de Vlad Plahotniuc. Năstase susține că guvernarea de astăzi preia cu nerușinare schemele corupte ale fostelor regimuri și identifică un nou „Plahotniuc” al zilelor noastre: Andrei Spînu.

„Guvernarea are suficiente motive să tremure, așa cum tremurau atunci Plahotniuc, Ghimpu și alții ca ei. Promisiunile acestei guvernări au fost foarte mari, iar așteptările oamenilor sunt foarte mari. Vedem cum schemele fostului regim sunt preluate cu nerușinare de actualul regim. Plahotniucul lor este Andrei Spînu. Nu există unul care să-l întreacă,” a declarat Năstase.

Năstase a menționat și exemple concrete de corupție, făcând referire la tronsonul de drum Leova – Bumbăta de 4 km, care ar fi costat 4 milioane de euro. „Drumul e pe șesurile din Republica Moldova și la 4 km să sifonezi 4 milioane de euro, nu-i cam mult? Procuratura Anticorupție a deschis un dosar penal în acest caz,” a adăugat el.

Fostul lider al Platformei DA a subliniat că situația actuală din Republica Moldova este similară cu cea din timpul fostului regim, criticând dur guvernarea pentru perpetuarea aceleași corupții și abuzuri de putere.

„Este vorba despre faptul că aceleași lucruri se întâmplă în Republica Moldova cum se întâmplau sub fostul regim. Aceleași lucruri urâte pe care le contestau cei care astăzi sunt la guvernare,” a concluzionat Năstase.

La 14 iunie 2024 s-au împlinit patru ani de când oligarhul Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova.

Fostul lider PD, Vlad Plahotniuc controla din umbră principalele instituții alte statului. Fluxuri financiare erau direcționate în companii off shore.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 13:38
 // Categoria: Opinii // Autor: 
03 Iul. 2025, 13:38 // Opinii // 

Activitatea agenților imobiliari din Republica Moldova va fi reglementată prin lege. Un proiect legislativ votat în prima lectură de 57 de deputați prevede introducerea unor condiții clare de acces la profesie, reguli contractuale stricte și sancțiuni dure pentru cei care nu respectă noile norme.

Proiectul, elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, își propune să asigure transparența pe piața imobiliară și protecția consumatorilor, într-un sector în continuă expansiune. Potrivit documentului, agenții imobiliari vor fi obligați să obțină un certificat de competență profesională, emis de o instituție de învățământ acreditată. În acest scop, va fi creat modulul „Agenți imobiliari”, integrat într-un sistem informațional gestionat de Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru.

Pentru a obține certificarea, viitorii agenți vor trebui să îndeplinească mai multe condiții: studii superioare sau medii de specialitate, precum și lipsa antecedentelor penale pentru infracțiuni economice sau contra patrimoniului. De asemenea, activitatea agenților imobiliari va putea fi desfășurată doar în baza unor contracte scrise cu clienții, în care să fie clar specificate drepturile și obligațiile ambelor părți.

Proiectul interzice expres practicile comerciale incorecte, precum publicitatea mincinoasă sau comisioanele ascunse. Pentru nerespectarea noii legislații, vor fi aplicate sancțiuni contravenționale severe. Persoanele fizice care nu încheie contracte scrise cu clienții vor putea fi amendate cu până la 20.000 de lei, iar persoanele juridice vor risca amenzi de până la 40.000 de lei, cu suspendarea activității în domeniu pentru o perioadă de la șase luni la un an.

Supravegherea și controlul respectării legii vor reveni mai multor instituții de stat: Serviciul Fiscal de Stat, Consiliul Concurenței, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal și Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor. Totodată, se introduce un mecanism oficial de sesizare și investigare a plângerilor împotriva agenților imobiliari.

Potrivit notei de fundamentare, legea ar urma să contribuie la dezvoltarea pieței imobiliare, combaterea economiei informale, atragerea investițiilor străine și creșterea veniturilor din impozite. De asemenea, alinierea la standardele europene ar asigura un climat de afaceri mai stabil și mai previzibil.

Proiectul urmează să fie examinat în lectura a doua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO