Dezastru în cifre! Veniturile la bugetul țării, în scădere dramatică

20 Iun. 2024, 10:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iun. 2024, 10:49 // Actual //  Lupu Eduard

În primele cinci luni ale anului 2024, încasările veniturilor la bugetul de stat au fost sub nivelul așteptărilor. În aceste circumstanțe, scenariul revizuit al bugetului de stat pentru anul 2024 prevede o diminuare a veniturilor bugetare cu 801,5 milioane de lei, o majorare a cheltuielilor bugetare cu 386,3 milioane de lei și o creștere a deficitului bugetar cu 1,1 miliarde de lei, se arată în prognoza revizuită a Ministerului Finanțelor.

Încasările din impozite și taxe se propun a fi diminuate cu 904 milioane de lei (sau 1,5%) față de sumele aprobate inițial pentru anul 2024, ajungând la 60,2 miliarde de lei.

Principalele diminuări intervin la încasările din:

– Impozitul pe venitul persoanelor juridice cu 650 milioane de lei, ca rezultat al aplicării cotei de impozitare de 0% asupra veniturilor nedistribuite sub formă de dividende ale întreprinderilor mici și mijlocii pentru profitul perioadei fiscale 2023.
– TVA la mărfurile importate cu 1,1 milirade de lei, urmare a diminuării importurilor cu 6,6% în primele trei luni ale anului 2024 comparativ cu perioada similară a anului precedent.

În schimb, majorări sunt propuse la următoarele tipuri de impozite și taxe:

– Impozitul pe venitul persoanelor fizice cu 105 milioane de lei, din contul creșterii salariului mediu lunar brut cu 14,7% în trimestrul I față de perioada similară a anului precedent.
– TVA la mărfurile produse și serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova cu 185 milioane de lei, reieșind din creșterea consumului privat și din mersul executării încasărilor în primele cinci luni ale anului curent.
– Accizele la mărfurile importate cu 503 milioane de lei, ca urmare a creșterii numărului de mijloace de transport importate (+31,8%) și a volumului de produse din tutun importate (+40%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

28 Sept. 2024, 10:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Sept. 2024, 10:04 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de cereale ale Ucrainei în sezonul care a început la 1 iulie 2024 au depăşit pragul de 10 milioane de tone până la data de 27 septembrie, ceea ce reprezintă o creştere de peste 50% faţă de cantitatea de 6,3 milioane de tone de cereale exportată în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, arată datele publicate vineri de Ministerul Agriculturii de la Kiev, transmite Reuters.

Printre cerealele exportate de Ucraina în ultimele trei luni se numără 5,8 milioane tone de grâu, 2,7 milioane tone de porumb şi 1,3 milioane tone de orz.

În ceea ce priveşte exporturile derulate numai pe parcursul lunii septembrie, datele Ministerului Agriculturii de la Kiev arată că traderii au exportat 2,86 milioane de tone de cereale, în creştere cu 63% faţă de cantitatea de 1,75 milioane de tone de cereale exportată în perioada 1-27 septembrie 2023.

La începutul acestei luni, Ministerul Agriculturii de la Kiev a ajuns la un acord cu traderii şi Asociaţiile de fermieri pentru a limita exporturile de grâu, în sezonul care a început la 1 iulie 2024, la 16,2 milioane de tone. Adjunctul ministrului Agriculturii, Taras Vîsoţki, a declarat săptămâna trecută că Guvernul ucrainean va opri exporturile de grâu dacă livrările vor depăşi nivelul de 16,2 milioane de tone convenit cu traderii şi producătorii pentru întregul sezon 2024/25.

Potrivit celor mai recente estimări ale autorităţilor ucrainene, recolta combinată de cereale şi oleaginoase din 2024 ar urma să scadă până la 77 milioane de tone, dintre care 56 milioane de tone vor fi cereale.

În paralel, exporturile de cereale ale Ucrainei în sezonul 2023/24 au crescut până la aproape 51 milioane de tone, de la 49,2 milioane de tone în sezonul precedent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău