Ambasadorul României apreciază progresul în construcția liniei electrice aeriene 400kV Vulcănești-Chișinău

20 Iun. 2024, 13:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iun. 2024, 13:23 // Actual //  Lupu Eduard

Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a făcut o vizită oficială pe șantierul de construcție a liniei electrice aeriene LEA 400kV Vulcănești-Chișinău, exprimându-și aprecierea pentru progresul înregistrat în implementarea acestui proiect vital pentru securitatea energetică a Moldovei.

În cadrul vizitei desfășurate miercuri, 19 iunie, ambasadorul a subliniat importanța proiectului de interconectare energetică între România și Republica Moldova, considerându-l crucial pentru consolidarea securității energetice a cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Cristian-Leon Țurcanu a evidențiat sprijinul continuu al României pentru autoritățile pro-europene de la Chișinău în realizarea acestor proiecte strategice.

La rândul său, directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, a prezentat evoluția lucrărilor, menționând că în doar două luni au fost realizate fundațiile pentru piloni pe o lungime de aproximativ 18 kilometri. Acesta a subliniat că proiectul liniei electrice aeriene face parte din măsurile urgente ale statului pentru asigurarea securității energetice, având ca obiectiv reducerea dependenței de sursele tradiționale și diversificarea surselor de energie.

Construcția liniei aeriene 400kV Vulcănești-Chișinău, parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic, este finanțată de Banca Mondială cu o valoare totală de 61 de milioane de euro, dintre care aproximativ 27 de milioane de euro sunt alocate pentru construcție. Linia va traversa 157 de kilometri și va conecta opt raioane și 35 de localități din sudul Republicii Moldova cu centrul țării.

Capacitatea liniei, estimată la aproximativ 500 MW, va reprezenta o contribuție semnificativă la asigurarea necesarului de energie electrică al țării în perioadele de vârf de consum, având potențialul de a acoperi aproximativ 50% din consumul total. Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu și oficialii moldoveni au inspectat atât șantierul din Congaz, cât și depozitul de materiale din Chirsova, UTA Gagauzia, exprimându-și încrederea în realizarea cu succes a acestui proiect strategic pentru ambele țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Sept. 2024, 10:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Sept. 2024, 10:04 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de cereale ale Ucrainei în sezonul care a început la 1 iulie 2024 au depăşit pragul de 10 milioane de tone până la data de 27 septembrie, ceea ce reprezintă o creştere de peste 50% faţă de cantitatea de 6,3 milioane de tone de cereale exportată în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, arată datele publicate vineri de Ministerul Agriculturii de la Kiev, transmite Reuters.

Printre cerealele exportate de Ucraina în ultimele trei luni se numără 5,8 milioane tone de grâu, 2,7 milioane tone de porumb şi 1,3 milioane tone de orz.

În ceea ce priveşte exporturile derulate numai pe parcursul lunii septembrie, datele Ministerului Agriculturii de la Kiev arată că traderii au exportat 2,86 milioane de tone de cereale, în creştere cu 63% faţă de cantitatea de 1,75 milioane de tone de cereale exportată în perioada 1-27 septembrie 2023.

La începutul acestei luni, Ministerul Agriculturii de la Kiev a ajuns la un acord cu traderii şi Asociaţiile de fermieri pentru a limita exporturile de grâu, în sezonul care a început la 1 iulie 2024, la 16,2 milioane de tone. Adjunctul ministrului Agriculturii, Taras Vîsoţki, a declarat săptămâna trecută că Guvernul ucrainean va opri exporturile de grâu dacă livrările vor depăşi nivelul de 16,2 milioane de tone convenit cu traderii şi producătorii pentru întregul sezon 2024/25.

Potrivit celor mai recente estimări ale autorităţilor ucrainene, recolta combinată de cereale şi oleaginoase din 2024 ar urma să scadă până la 77 milioane de tone, dintre care 56 milioane de tone vor fi cereale.

În paralel, exporturile de cereale ale Ucrainei în sezonul 2023/24 au crescut până la aproape 51 milioane de tone, de la 49,2 milioane de tone în sezonul precedent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău