A fost ”aruncată în aer” mega-licitația de la aeroport! Novac: Amendamentul anulat favoriza Lagardere

20 Iun. 2024, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Iun. 2024, 17:30 // Actual //  bani.md

Mega-licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a fost contestată vehement de deputatul Grigore Novac, care acuză că amendamentul anulat de Curtea Constituțională a fost făcut pentru a favoriza compania Lagardere. Legea, care modifică termenul de închiriere de la trei la cinci ani, a fost adoptată fără respectarea procedurilor legislative necesare.

„Amendamentul a fost făcut cu un singur scop: să favorizeze Lagardere. Graba cu care au acționat a încălcat legislația, în special termenii procedurali. Între prima și a doua lectură trebuie respectat un termen de 10 zile, care nu a fost”, a declarat Grigore Novac, unul dintre contestatarii amendamentului.

Novac a avertizat că, dacă licitația se desfășoară conform noilor condiții de cinci ani, aceasta ar putea fi declarată neconstituțională, stopând astfel întreaga procedură. În cazul în care condițiile nu sunt respectate, licitația poate fi atacată și în instanța de judecată.

Radu Marian, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, a afirmat că procesul va continua, în colaborare cu Guvernul, pentru a găsi cea mai bună soluție. „Suntem în discuții cu Executivul pentru a găsi cea mai bună soluție. Fie elaborăm un proiect în Parlament, fie Guvernul vine cu o propunere pe care o vom vota. Până la finalul lunii iulie urmează să fie luată o decizie”, a declarat Marian.

Serviciul de presă al Aeroportului Chișinău a anunțat că o decizie privind celei de a treia licitație a spațiilor comerciale va fi luată în curând de comisia responsabilă de organizarea tenderului.

Ultimul tender pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat în luna aprilie, cu participarea unei singure companii – Lagardere.

După anularea primei licitații, ministrul Infrastructurii Andrei Spânu a declarat că, dacă va participa doar o singură companie, aceasta ar putea fi declarată câștigătoare. Prima licitație a fost anulată deoarece s-au înregistrat doar doi pretendenți, considerat insuficient. Ulterior, în data de 25 martie, Agenția Proprietății Publice a prelungit termenul de depunere a dosarelor pentru participarea la a doua licitație, după ce în concurs s-a înscris doar o companie.

Astăzi, 20 iunie, Curtea Constituțională a anulat modificările operate la legislația cu privire la privatizare, prin care se extindea termenul de dare în arendă a spațiilor comerciale ale Aeroportului Internațional Chișinău. Decizia a fost luată în urma unei sesizări depuse de deputați din opoziție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Iul. 2025, 10:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Iul. 2025, 10:11 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul din Monaco este implicat într-o anchetă penală discretă, care durează de cinci ani, privind posibila acordare preferențială a unui contract public către compania de elicoptere Monacair, deținută de Andrea și Pierre Casiraghi, nepoții prințului Albert II. Informațiile au fost dezvăluite de agenția Bloomberg, care citează surse judiciare și documente din anchetă.

Potrivit anchetatorilor, o funcționară de rang înalt ar fi deschis un canal informal de comunicare cu reprezentanții Monacair și le-ar fi transmis instrucțiuni clare privind criteriile necesare pentru câștigarea contractului, care viza ruta aeriană dintre Monaco și Aeroportul Internațional din Nisa.

Fosta funcționară Catherine Mariani, acum pensionată, a declarat în fața poliției că „rezultatul era predeterminat”. În mărturia sa, ea a spus că „oferta Monacair era preferată” și că „probabil acest lucru se datora faptului că Pierre și Andrea Casiraghi erau membri ai familiei princiare”.

Autoritățile din principat se pregătesc acum să îi audieze oficial pe cei doi Casiraghi, o măsură cu implicații politice sensibile care pune presiune directă pe prințul Albert. Acesta, alături de nepoții săi, neagă orice abatere legală sau influență exercitată în procesul de atribuire a contractului.

Ruta Nisa–Monaco este una extrem de profitabilă și strategică pentru accesul rapid în principat, iar licitația pentru drepturile de operare a fost una strict reglementată. În ciuda acestui fapt, ancheta a scos la iveală suspiciuni serioase privind lipsa de imparțialitate și posibila utilizare a influenței de familie.

În timp ce publicul monegasc și presa internațională urmăresc cu atenție evoluția cazului, palatul princiar tace. Este pentru prima dată în ultimii ani când familia conducătoare a Monaco se confruntă cu o anchetă penală care implică direct interese financiare personale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA