Regele cerealelor poate sta liniștit! Consiliul Concurenței nu investighează monopolul din piață

03 Iul. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Iul. 2024, 10:25 // Actual //  bani.md

Consiliului Concurenței nu investighează monopolul pe piața cerealelor din Republica Moldova, a declarat în cadrul emisiunii „Moldova live” de la Exclusiv TV, Alexei Gherțescu, șeful Consiliului Concurenței

„Noi, la moment, nu avem investigații anume pe segmentul sau pe problema aceasta pe care se discută, dar anume, aceste discuții au fost și motivul de ce noi am spus că, iată, anul acesta, noi ne focusăm inclusiv și pe analiza acestei piețe”, a declarat Gherțescu. Acesta a subliniat că instituția va analiza piața produselor cerealiere și oleaginoase pentru a înțelege mai bine structura și nivelul de concentrare.

Piața cerealelor, în special a grâului și florii-soarelui, este considerată una extrem de concentrată, fiind dominată de grupul de companii Trans Oil, controlat de milionarul Vaja Jhashi, un vechi prieten al oligarhului Vladimir Plahotniuc. Jhashi, care deține aproximativ 60% din piața cerealelor, controlează și piața uleiului din Moldova prin intermediul fabricii de ulei Floarea Soarelui de la Bălți și alte facilități de producție și logistică.

Gherțescu a explicat că, pentru a iniția o investigație, Consiliul Concurenței are nevoie de probe concrete care să demonstreze existența unui monopol sau a unor practici anticoncurențiale. „Trebuie să vedem care este, în general, structura acestei piețe, cum se controlează tot lanțul de distribuție, de la producere până la export. Să vedem ce nivel de concentrare pe piață există și dacă aceste probleme sunt structurale și ar putea fi reglementate prin lege”, a adăugat el.

În plus, Gherțescu a menționat dificultatea de a primi plângeri detaliate și probe suficiente pentru a demara investigații. „Chiar și dacă primim unele plângeri sau solicitări, de obicei, în aceste plângeri sunt foarte puține informații care ne-ar permite să constatăm încălcări. Noi nu putem să venim și spunem, nu mai puneți prețurile la acest nivel. Trebuie să avem probe clare că există această înțelegere între companii”, a subliniat șeful Consiliului Concurenței.

De asemenea, el a precizat că legislația actuală nu oferă metodologii clare pentru stabilirea prețurilor excesive sau nerezonabile, ceea ce complică și mai mult intervenția autorităților în reglementarea pieței cerealelor și oleaginoaselor.

În concluzie, Consiliul Concurenței și-a propus să inițieze un studiu de piață pentru a analiza structura și funcționarea pieței cerealelor din Republica Moldova, iar în cazul în care vor fi identificate probleme structurale sau încălcări ale legii concurenței, să ia măsurile necesare.

Piața cerealelor este controlată de milionarul Vaja Jhashi – 60%. Acesta este un vechi prieten al oligarhului Vladimir Plahotniuc și domină și piața uleiului din Republica Moldova. Jhashi controlează piața prin intermediul grupului de companii Trans Oil. Cea mai importantă afacere a holdingului este fabrica de ulei Floarea Soarelui de la Bălți. Jhashi și-a întărit poziția pe piața Republicii Moldova în 2011, cumpărând fabrici de ulei, elevatoare, construind terminale în portul Giurgiulești și obținând finanțare de la BERD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău