Scumpirea petrolului a umplut visteria Rusiei în prima jumătate a anului

03 Iul. 2024, 16:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Iul. 2024, 16:37 // Actual //  bani.md

În prima jumătate a acestui an, prețul mediu al țițeiului rusesc Urals a fost de 69,1 dolari pe baril, depășind plafonul de preț de 60 de dolari pe baril impus de Occident și fiind considerabil mai mare decât prețul de 52,5 dolari pe baril înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. În paralel, cursul de schimb al rublei rusești s-a depreciat, ajungând la 90,8 ruble pentru un dolar în primul semestru al acestui an, comparativ cu 76,9 ruble pentru un dolar în perioada ianuarie-iunie 2023, scrie Reuters.

Veniturile colectate de Guvernul rus din vânzările de petrol ar fi fost mai mari în luna iunie dacă nu ar fi fost afectate de subvențiile consistente acordate companiilor rusești de rafinare. Luna trecută, guvernul de la Moscova a plătit 158,1 miliarde de ruble producătorilor de carburanți pentru livrările de motorină și benzină pe piața internă. Aceste subvenții au fost introduse pentru a împiedica companiile rusești de rafinare să profite de diferențele de prețuri între piața de export și cea internă.

Pentru întregul an 2024, Guvernul de la Moscova a bugetat venituri de 10.700 de miliarde de ruble din vânzările de petrol și gaze, în creștere cu 21% comparativ cu 2023, când prețurile mai mici la țiței și diminuarea exporturilor de gaze au redus aceste venituri cu 24%.

Rusia și-a majorat semnificativ cheltuielile militare după lansarea „operațiunii militare speciale” din Ucraina în februarie 2022, ceea ce a dus la doi ani consecutivi cu deficite bugetare de peste 3.000 de miliarde de ruble, aproximativ 2% din PIB. Moscova a finanțat aceste deficite prin împrumuturi de pe piața internă și folosirea fondului de rezervă (NWF).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO