O țară neutră din Europa a făcut miliarde în Rusia: SUA și-au pierdut răbdarea și acum o lovesc decisiv

06 Iul. 2024, 06:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Iul. 2024, 06:55 // Actual //  bani.md

Timp de mai bine de patru luni, trimișii americani au transmis avertismente din ce în ce mai stridente către o țară neutră din Europa, pentru a anula un acord despre care au spus că are legături cu unul dintre cei mai puternici oligarhi ai Rusiei. În mai, Statelor Unite și-au pierdut răbdarea privind tranzacțiile băncii Raiffeisen din Austria legate de Rusia, unde a făcut miliarde de dolari și au amenințat-o că îi va împiedica accesul la dolari.

Ulterior, sub presiune, Raiffeisen Bank a cedat și a anulat acordul de a cumpăra un pachet de acțiuni la firma austriacă Strabag, care îi aparține oligarhului rus Oleg Deripaska, aflat pe lista de sancțiuni a SUA, potrivit Reuters.

Austria și Raifeissen rămân sub o mare presiune din partea Statelor Unite și a UE, pentru ca banca să se retragă din Rusia, în ciuda anulării acordului de cumpărare a acțiunilor Strabag.

Raiffeisen nu a ținut cont de avertismentele din partea autorităților europene de reglementare în urmă cu mai bine de un an, potrivit cărora Washingtonul a jucat un joc cu risc ridicat în privința afacerilor sale din Rusia.

Amenințarea Washingtonului de a o penaliza pe Raiffeisen nu a fost retrasă și continuă să monitorizeze îndeaproape banca, relațiile sale cu Rusia și eventualele încălcări ale sancțiunilor.

Washingtonul are puterea de a amenda băncile pentru încălcarea sancțiunilor sau de a le tăia accesul la fondurile în dolari. A lovit banca franceză BNP Paribas, de exemplu, cu o penalizare de 9 miliarde de dolari în 2014 pentru încălcarea sancțiunilor SUA asupra Sudanului, Iranului și Cuba.

„Raiffeisen și Austria se joacă cu focul”, a spus Nina Tomaselli, un parlamentar austriac de la Verzii, care fac parte din coaliția de guvernământ a țării. „Fie că ne place sau nu, America are în mână biciul”.

În timp ce multe guverne occidentale au evitat Rusia, unii politicieni austrieci au fost reticenți în a rupe legăturile cu o țară încă mulțumită pentru că a permis reabilitarea Austriei în 1955 după cel de-Al Doilea Război Mondial. În schimb, Austria s-a angajat să rămână neutră.

Austria se bazează în continuare foarte mult pe gazul rusesc, în timp ce Viena a acționat ca un hub pentru numerar de la Rusia și foștii vecini ai săi sovietici printr-o rețea financiară construită după căderea comunismului.

Dar supraveghetorii europeni ai lui Raiffeisen doresc acțiuni imediate. Oficialii BCE au participat la o reuniune a consiliului de supraveghere al băncii în iunie pentru a-i îndemna pe creditor să acționeze rapid, iar autoritatea de reglementare i-a cerut să prezinte în următoarele săptămâni ce pași va lua.

Raiffeisen a spus că banca a redus volumul de împrumuturi și plăți în Rusia și a luat măsuri pentru a reduce depozitele, din care are 14 miliarde de euro (15 miliarde de dolari) sunt acolo.

Rusia a devenit un generator de bani și mai mare pentru bancă de la începutul războiului din Ucraina în 2022 – reprezentând aproximativ jumătate din profiturile grupului în primele trei luni ale acestui an – deoarece taxele pentru plățile în străinătate au crescut.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ