Companiile europene de canabis își îndreaptă privirea spre Wall Street în așteptarea reformelor pro-canabis în SUA

15 Iul. 2024, 15:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
15 Iul. 2024, 15:54 // Bani și Afaceri //  bani.md

Companiile europene de canabis vor să se listeze la bursă, în condiţiile în care SUA iau în considerare norme mai permisive

Grow Group, un distribuitor de canabis medical cu sediul la Londra, plănuieşte o ofertă publică iniţială (IPO) pe bursa Nasdaq în primul trimestru al anului 2025, vizând o evaluare de peste 100 de milioane de lire sterline, potrivit Financial Times.

Directorul executiv Benjamin Langley a declarat pentru Financial Times că a existat o perioadă de „şase până la nouă luni în care banii pentru canabis au fost aproape complet închişi … din cauza sentimentului global negativ”.

Cu toate acestea, piaţa dă semne de îmbunătăţire. „Ceea ce vedem acum este o relaxare, astfel încât oamenii îşi mobilizează fondurile şi cu siguranţă există din nou bani în acest spaţiu”, în special din capitalul de risc, a spus el.

Compania ar alege Nasdaq mai degrabă decât Bursa de Valori din Londra (LSE) pentru un IPO, a adăugat el, deoarece s-ar aştepta la o evaluare mai mare acolo.

Somai Pharmaceuticals, cu sediul la Lisabona, care este implicată în extracţia, dezvoltarea şi distribuţia de produse medicale pe bază de canabis, doreşte o evaluare „rezonabilă” de 250 de milioane de euro în cadrul unui IPO Nasdaq, cu o listare secundară la Bursa de Valori din Toronto sau la LSE, a declarat directorul general Michael Sassano.

Wellford Medical, un producător şi distribuitor londonez de canabis medicinal în Regatul Unit şi Germania, este un alt start-up care ia în considerare Nasdaq. „Dacă SUA reclasifică, cuplată cu schimbarea legislativă din Germania, ar putea fi momentul perfect pentru noi şi pentru investitori”, a declarat co-fondatorul Joshua Roberts.

Agenţia americană Antidrog (DEA) a publicat în luna mai un aviz de propunere de reglementare, anunţându-şi intenţia de a elimina canabisul de pe lista celor mai periculoase droguri şi de a recunoaşte utilizarea sa medicală. În prezent, drogul este interzis la nivel federal, dar este legal pentru uz recreativ în 24 de state şi pentru uz medical în 38 de state.

În cazul în care este reclasificat de DEA, acest lucru ar putea reduce impozitele pe afacerile de canabis legale la nivel de stat – unde rata efectivă a impozitului este adesea de 70 % sau mai mult – pe cea mai mare piaţă de canabis din lume. De asemenea, este posibil ca cercetarea clinică în domeniul marijuanei să devină mai uşor de efectuat dacă aceasta este reclasificată.

În Germania, cea mai mare piaţă de canabis medicinal din Europa, posesia de canabis şi cultivarea la domiciliu la scară mică au fost dezincriminate în aprilie. De asemenea, canabisul a fost scos de pe lista naţională a stupefiantelor. Cannabisul medicinal este permis din 2017.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2025, 17:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Apr. 2025, 17:32 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a votat în a doua lectură un proiect de lege prin care lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Bălți – Suceava, de modernizare a stației electrice Bălți 330 kV și de construcție a unei noi stații Bălți 400 kV au fost declarate de utilitate publică de interes național.

Această decizie are drept scop accelerarea conectării Republicii Moldova la rețeaua electrică europeană ENTSO-E, printr-o nouă linie de interconectare cu România. LEA Bălți–Suceava va avea o lungime de aproximativ 48 km pe teritoriul Republicii Moldova, traversând 12 localități și necesitând instalarea a 157 de stâlpi electrici.

Pentru desfășurarea lucrărilor, Guvernul va identifica, prin Agenția de Geodezie, Cartografie și Cadastru, proprietarii terenurilor sau imobilelor care urmează să fie expropriați definitiv sau temporar. Despăgubirile vor fi plătite din bugetul de stat, prin intermediul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii.

Legea prevede și derogări de la anumite prevederi legale, pentru a permite eliberarea rapidă a actelor permisive și pentru a grăbi procesele administrative, având în vedere importanța strategică a proiectului.

Valoarea totală a investiției este de 37 de milioane de euro, finanțată dint-un împrumut de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), un împrumut similar de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și un grant nerambursabil de 7,4 milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Proiectul urmează să fie finalizat până în 2027, iar în luna mai 2025 urmează să fie lansată licitația internațională pentru selectarea companiei care va implementa lucrările. Această inițiativă reprezintă un pas major în consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova și alinierea la standardele infrastructurale europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi