Autoritățile trebuie să discute cu moldovenii despre importanța referendumului privind integrarea europeană. Declarația a fost făcută de către analistul politic Ilian Cașu, în studioul RLIVE TV. La rândul său, juristul Roman Mihăeș a punctat că dorința de aderare reprezintă atât voința politicienilor din Moldova, cât și a autorităților de la Bruxelles.
Potrivit lui Cașu, referendumul este un exercițiu de competiție. În același timp, în opinia lui, autoritățile trebuie să le vorbească moldovenilor sceptici care sunt avantajele aderării țării noastre la Uniunea Europeană.
„Unii cetățeni, la firul ierbii, nu înțeleg ce-i asta referendum, pentru că trebuie cei care l-au inițiat să facă acest efort care se cheamă comunicare. Comunicare trebuie să se bazeze în teren și dacă cetățeanul este contra la prima discuție, asta înseamnă că partidul de guvernământ și partenerii din societatea civilă, trebuie să discuți de cinci-șapte ori, ca să îl convingi”, a spus Cașu.
n același timp, Roman Mihăeș a menționat că referendumul este voința politică a puterii de la Chișinău. Jursitul consideră că Uniunea Europeană este pregătită să primească Moldova în componența sa.
„Rămâne poporul să decidă, să arbitreze. Politicienii de stânga întotdeauna spuneau că poporul trebuie să decidă dacă ne integrăm în Europa sau nu. Acum se dă ocazia. S-a făcut politicienilor de stânga jocul lor. (…) Deja sunt 15 ani de cânt vor referendum, să decidă poporul dacă ne integrăm sau nu. Acum cer boicot. Eu nu înțeleg acești politicieni”, a menționat Mihăeș.
Alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderare la UE urmează să se desfășoare în Republica Moldova pe 20 octombrie. Pentru ambele tururi ale scrutinului sunt preconizate cheltuieli de peste 300 de milioane de lei.