Vacile subvenționate dau mai mult lapte, dar tot nu acoperă consumul intern

06 Aug. 2024, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Aug. 2024, 13:05 // Actual //  Lupu Eduard

Datorită plăților directe de subvenționare în sectorul zootehnic al Moldovei, volumul de lapte de vacă subvenționat de autorități a crescut cu aproape 45% pe parcursul anului, de la 29.000 tone în 2022 la peste 42.000 tone în 2023. Cantitatea, împreună cu gospodăriile casnice, acoperă doar jumătate din necesar.

În același timp, numărul de bovine subvenționate a crescut de la 5.100 în 2021 la peste 17.400 în 2022. Aceste rezultate arată că plățile subvenționate direcționate în mod corespunzător aduc beneficii semnificative sectorului zootehnic, iar impactul măsurilor anterioare de subvenționare este semnificativ. Ministerul Agriculturii a îndemnat proprietarii de animale de fermă să se înscrie la cel de-al treilea apel pentru plăți directe în sectorul zootehnic.

Ministerul Agriculturii a reamintit că este posibil să se solicite plăți directe din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural pe cap de animal – pentru fiecare junincă, mioară, capră în vârstă de peste 3 luni și junincă în vârstă de peste 12 luni; pentru fiecare mânz și iapă. Există, de asemenea, plăți directe pentru fiecare kilogram de lapte de vacă, oaie sau capră. Cererile vor fi acceptate până la 13 septembrie pentru cererile de plăți pentru cap de animal, iar pentru plățile directe pe kilogram de lapte produs în perioada 1 ianuarie – 30 iunie, cererile vor fi acceptate până la 23 august. Cererile trebuie depuse la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură.

Plățile sunt asigurate din Fondul Național pentru Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, a cărui valoare se ridică în acest an la 1,6 miliarde de lei.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, producția de lapte în întreprinderile agricole a crescut cu 15,1% în anul 2023. Pe de altă parte, în gospodăriile casnice, de unde vine cea mai mare cantitate, a scăzut cu 6,4%. În consecință, întreaga producție s-a redus cu 3,4%.

Deși producția de lapte a crescut în fermele mari, Republica Moldova consumă anual peste 500.000 de tone de lapte. Fermele au produs anul trecut 43.300 de tone (8% din consum), iar gospodăriile casnice – 218.000 de tone (peste 40% din consum). Astfel, producția internă nu reușește să acopere necesarul de consum al țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

19 Sept. 2024, 17:54
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2024, 17:54 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Negocierile care au durat mai bine de jumătate de an între autoritățile ruse și turcești pentru deblocarea plăților bancare au ajuns într-un impas total.

Majoritatea băncilor turce au decis să înceteze procesarea tranzacțiilor legate de Rusia și Belarus, relatează TASS, citând o sursă familiarizată cu situația. Potrivit acesteia, toate instituțiile bancare din Turcia cu participare străină au oprit deja plățile pentru companiile rusești, iar acum li se vor alătura și băncile de stat și private fără parteneri externi.

Băncile încearcă să „se protejeze de posibile probleme viitoare, precum eventuale restricții și sancțiuni”, a explicat sursa TASS. Singura bancă ce continuă să sprijine comerțul ruso-turc este Emlak Katılım, care efectuează plăți în lire turcești și ruble, în timp ce tranzacțiile în dolari și euro sunt imediat blocate de multe bănci turce.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău