BNM a decis din nou menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 3,60% pe an: Inflația va fi de 4,7% în 2024

06 Aug. 2024, 17:39
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
06 Aug. 2024, 17:39 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Banca Națională a Moldovei menține rata de bază la nivelul de 3,60% anual și păstrează ratele de dobândă la creditele – 5,60% și depozitele overnight – 1,60%, operațiunile repo – 3,85%, precum și normele rezervelor obligatorii în lei – 29% și în valută la 39%

BNM a luat în considerare decalajele în procesul de transmisie a efectelor deciziilor de politică monetară anterioare, precum și informațiile macroeconomice recente, care confirmă în mare parte principalele ipoteze și concluzii din Raportul asupra inflației din luna mai.

Evaluarea actuală a condițiilor monetare reale pe piața depozitelor, creditelor și cea valutară indică o situație favorabilă pentru menținerea inflației în limitele intervalului de variație de ±1,5 puncte procentuale față de ținta de 5,0%.

BNM consideră eficiente măsurile de politică monetară implementate, cum ar fi diminuarea consecutivă a ratei de bază și reducerea normei rezervelor obligatorii. În acest sens, volumul actual și cel prognozat al lichidităților va permite băncilor să crediteze agenții economici și gospodăriile, precum și investirea în Valori Mobiliare de Stat.

Deși există riscuri la adresa evoluției ratei anuale a inflației, aceasta se va menține în limitele intervalului de variație pe perioada intervalului de prognoză. Astfel, inflația medie anuală pentru anii 2024 și 2025 va fi de 4,7 și 5,3 la sută respectiv, fiind revăzută cu -0,3 și 0,7 puncte procentuale respectiv

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Ian. 2025, 17:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
27 Ian. 2025, 17:52 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul Republicii Moldova a decis să elimine regimul de licențiere pentru importul de cereale și semințe oleaginoase provenite din Uniunea Europeană. Măsura, menită să alinieze legislația națională la normele europene și să faciliteze comerțul cu statele membre ale UE, a fost adoptată pentru a răspunde provocărilor pieței agricole interne și internaționale, potrivit unui proiect de lege care urmează să fie votat în ședința de miercuri a Guvernului.

Decizia vine în contextul în care producția agricolă din UE a fost afectată semnificativ de condițiile climatice dificile din ultimii ani. Potrivit Eurostat, în 2024, producția de grâu a scăzut cu 5%, ajungând la 123,6 milioane de tone, în timp ce producția de porumb s-a redus cu 8% față de media ultimilor cinci ani, totalizând 53,5 milioane de tone. Aceste scăderi au dus la diminuarea disponibilităților pentru export, majoritatea țărilor din UE prioritizând cererea internă.

Totodată, prețurile cerealelor și semințelor oleaginoase din UE au înregistrat creșteri semnificative:

  • Grâu: 250 euro/tonă
  • Porumb: 230 euro/tonă
  • Semințe de floarea-soarelui: 600 euro/tonă

În comparație, pe piața din Republica Moldova, prețurile sunt mai mici:

  • Grâu: 190 euro/tonă
  • Porumb: 180 euro/tonă
  • Semințe de floarea-soarelui: 500 euro/tonă

Această diferență de preț a descurajat importurile din UE, agenții economici preferând surse interne sau din alte regiuni cu prețuri mai competitive.

Noul proiect de lege va permite importul de cereale și semințe oleaginoase din statele membre ale UE fără necesitatea obținerii de licențe provizorii, accelerând procesul de import și sprijinind competitivitatea pieței interne. Se preconizează ca măsura să intre în vigoare imediat după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

În data de 30 decembrie 2024, Guvernul a prelungit licențierea importului de grâu, porumb și floarea-soarelui în Republica Moldova până la 30 iunie 2025. Importurile vizează producția din Ucraina. Decizia a fost adoptaată la insistența fermierilor, care avertizau asupra iimporturilor de cereale mai ieftine din Ucraina, pe piața internă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală