O seară de beție, un iaht închiriat: Povestea reală a sabotajului conductei Nord Stream

15 Aug. 2024, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Aug. 2024, 12:22 // Actual //  bani.md

Oameni de afaceri privați au finanțat operațiunea, care a fost supervizată de un general de top; președintele Zelensky a aprobat planul, apoi a încercat fără succes să îl anuleze, arată Wall Street Journal, care povestește pe larg cum s-a derulat operațiunea de sabotare a conductei Nord Stream.

În mai 2022, o mână de ofițeri superiori și oameni de afaceri ucraineni s-au reunit pentru a închina împreună pentru succesul remarcabil al țării lor în oprirea invaziei ruse. Impulsionat de alcool și fervoare patriotică, cineva a sugerat un pas următor radical: distrugerea Nord Stream.

La urma urmei, conductele gemene de gaze naturale care transportau gaze rusești către Europa alimentau cu miliarde mașina de război a Kremlinului. Ce modalitate mai bună de a-l face pe Vladimir Putin să plătească pentru agresiunea sa?

Puțin peste patru luni mai târziu, în zorii zilei de 26 septembrie, seismologii scandinavi au detectat semnale care indicau un cutremur subacvatic sau o erupție vulcanică la sute de kilometri distanță, în apropierea insulei daneze Bornholm. Acestea au fost cauzate de trei explozii puternice și de cea mai mare eliberare de gaze naturale înregistrată vreodată, echivalentă cu emisiile anuale de CO2 ale Danemarcei.

Unul dintre cele mai îndrăznețe acte de sabotaj din istoria modernă, operațiunea a agravat o criză energetică în Europa – un atac asupra infrastructurii critice care ar putea fi considerat un act de război în conformitate cu dreptul internațional. S-au derulat numeroase teorii cu privire la cine a fost responsabil. A fost CIA? Putea Putin însuși să fi pus planul în mișcare?

Acum, pentru prima dată, pot fi date contururile adevăratei povești. Operațiunea ucraineană a costat aproximativ 300.000 de dolari, potrivit persoanelor care au participat la ea. A implicat un iaht mic închiriat cu un echipaj format din șase membri, inclusiv scafandri civili instruiți. Unul dintre aceștia era o femeie, a cărei prezență a contribuit la crearea iluziei că erau un grup de prieteni aflați într-o croazieră de agrement.

„Întotdeauna râd când citesc speculațiile din mass-media despre o operațiune uriașă care implică servicii secrete, submarine, drone și sateliți”, a declarat un ofițer care a fost implicat în complot. „Totul s-a născut dintr-o noapte de beție și din determinarea de fier a câtorva oameni care au avut curajul să își riște viața pentru țara lor”.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a aprobat inițial planul, potrivit unui ofițer care a participat și a trei persoane familiarizate cu acesta. Dar mai târziu, când CIA a aflat de el și i-a cerut președintelui ucrainean să îl oprească, acesta a ordonat oprirea, au declarat aceste persoane.

Comandantul șef al lui Zelenski, Valeriy Zaluzhniy, care conducea eforturile, a continuat totuși.

Wall Street Journal a vorbit cu patru oficiali ucraineni de rang înalt din domeniul apărării și securității care fie au participat la complot, fie au avut cunoștințe directe despre acesta. Toți aceștia au declarat că conductele erau o țintă legitimă în războiul de apărare al Ucrainei împotriva Rusiei.

Părți din relatările lor au fost confirmate de o anchetă de aproape doi ani a poliției germane privind atacul, care a obținut dovezi, inclusiv e-mailuri, comunicații prin telefoane mobile și prin satelit, precum și amprente digitale și mostre ADN de la presupusa echipă de sabotaj. Ancheta din Germania nu l-a legat direct pe președintele Zelensky de operațiunea clandestină.

Generalul Zaluzhniy, în prezent ambasador al Ucrainei în Regatul Unit, a declarat într-un schimb de mesaje că nu știe nimic despre o astfel de operațiune și că orice sugestie contrară este o „simplă provocare”. Forțele armate ucrainene, a adăugat el, nu au fost autorizate să desfășoare misiuni în străinătate și, prin urmare, el nu ar fi fost implicat.

Un oficial de rang înalt al principalului serviciu de informații ucrainean, SBU, a negat că guvernul său ar fi avut vreo legătură cu sabotajul și a declarat că Zelenski, în special, „nu a aprobat punerea în aplicare a unor astfel de acțiuni pe teritoriul unor țări terțe și nu a emis ordine relevante”.

Putin a învinuit public SUA pentru atacuri. Un diplomat rus de rang înalt de la Berlin a reluat această afirmație și a declarat că rezultatele anchetei germane sunt „basme demne de Frații Grimm”.

În iunie, procurorul federal al Germaniei a emis discret primul mandat de arestare în acest caz pentru un instructor ucrainean de scufundări profesionale pentru presupusa sa implicare în sabotaj. Ancheta germană se concentrează acum asupra lui Zaluzhniy și a asistenților săi, spun persoane familiare cu ancheta, deși nu au dovezi care ar putea fi prezentate în instanță.

Descoperirile ar putea răsturna relațiile dintre Kiev și Berlin, care a furnizat cea mai mare parte a finanțării și a echipamentelor militare Ucrainei, a doua după SUA. Unii lideri politici germani ar fi fost dispuși să treacă cu vederea dovezile care indică Ucraina, de teamă să nu submineze sprijinul intern pentru efortul de război. Dar poliția germană este independentă din punct de vedere politic, iar investigația lor a căpătat o viață proprie pe măsură ce urmăreau o pistă după alta.

„Un atac de această amploare este un motiv suficient pentru a declanșa clauza de apărare colectivă a NATO, dar infrastructura noastră critică a fost aruncată în aer de o țară pe care o sprijinim cu livrări masive de arme și miliarde în numerar”, a declarat un înalt oficial german familiarizat cu ancheta.

În urma pactului din mai 2022 dintre oamenii de afaceri și ofițerii militari, s-a convenit ca primii să finanțeze și să ajute la executarea proiectului, deoarece armata nu dispunea de fonduri și se baza din ce în ce mai mult pe finanțări străine, în timp ce se împotrivea atacurilor vecinului său gigantic. Un general în funcție, cu experiență în operațiuni speciale, va supraveghea misiunea, pe care un participant a descris-o ca fiind un „parteneriat public-privat”. Acesta va raporta direct șefului forțelor armate ucrainene, generalul de patru stele Zaluzhniy.

În câteva zile, Zelensky a aprobat planul, potrivit celor patru persoane familiarizate cu complotul. Toate aranjamentele au fost făcute verbal, fără să lase urme pe hârtie.

Luna următoare, însă, agenția olandeză de informații militare MIVD a aflat de complot și a avertizat CIA, potrivit mai multor persoane familiarizate cu raportul olandez. Oficialii americani au informat apoi imediat Germania, potrivit oficialilor americani și germani.

CIA a avertizat biroul lui Zelensky să oprească operațiunea, au declarat oficialii americani. Președintele ucrainean i-a ordonat atunci lui Zalyzhniy să o oprească, potrivit ofițerilor și oficialilor ucraineni familiarizați cu conversația, precum și oficialilor serviciilor secrete occidentale. Dar generalul a ignorat ordinul, iar echipa sa a modificat planul inițial, au declarat aceste persoane.

Generalul însărcinat cu comanda operațiunii a recrutat unii dintre cei mai buni ofițeri ucraineni de operațiuni speciale, cu experiență în orchestrarea de misiuni clandestine cu risc ridicat împotriva Rusiei, pentru a ajuta la coordonarea atacului.

Unul dintre aceștia a fost Roman Chervinsky, un colonel decorat care a servit anterior în principalul serviciu de securitate și informații al Ucrainei, SBU.

Chervinsky este în prezent judecat în Ucraina pentru acuzații fără legătură. În iulie, acesta a fost eliberat pe cauțiune după mai bine de un an de detenție. Contactat după eliberare, acesta a refuzat să comenteze cazul Nord Stream, afirmând că nu era autorizat să vorbească despre acesta.

Într-un interviu difuzat ulterior, el a declarat că sabotajul a avut două efecte pozitive pentru Ucraina: A contribuit la slăbirea controlului Rusiei asupra țărilor europene care sprijină Kievul și a lăsat Moscovei o singură cale principală de canalizare a gazelor către Europa, conductele care traversează Ucraina. În ciuda războiului, Ucraina încasează taxe de tranzit profitabile pentru petrolul și gazele rusești, estimate la sute de milioane de dolari pe an.

Chervinsky și echipa de sabotaj au studiat inițial un plan mai vechi și mai elaborat de aruncare în aer a conductei, elaborat de serviciile de informații ucrainene și de experți occidentali după ce Rusia a invadat Ucraina în 2014, potrivit unor persoane familiarizate cu acest plan.

După ce au respins această idee din cauza costurilor și a complexității sale, planificatorii s-au hotărât să folosească o mică barcă cu vele și o echipă de șase persoane – un amestec de soldați activi experimentați și civili cu expertiză maritimă – pentru a arunca în aer conductele.

În septembrie 2022, complotiștii au închiriat un iaht de agrement numit Andromeda în orașul Rostock din Germania, situat în portul baltic. Ambarcațiunea a fost închiriată cu ajutorul unei agenții de turism poloneze care a fost înființată de serviciile secrete ucrainene ca acoperire pentru tranzacții financiare în urmă cu aproape un deceniu, potrivit ofițerilor ucraineni și persoanelor familiarizate cu ancheta germană.

Un membru al echipajului, un ofițer militar în serviciu activ care lupta în război, era un căpitan experimentat, iar patru erau scafandri de mare adâncime cu experiență, au declarat persoane familiarizate cu ancheta germană. Din echipaj făceau parte și civili, dintre care una era o femeie în vârstă de 30 de ani care se pregătise în mod privat ca scafandru. Ea a fost aleasă pentru abilitățile sale, dar și pentru a conferi mai multă plauzibilitate deghizării echipajului drept prieteni aflați în vacanță, potrivit unei persoane familiarizate cu planificarea.

Comandantul navei (skipperul) și-a luat un concediu scurt de la unitatea sa, care a luptat pe frontul din sud-estul Ucrainei, iar comandantul său a fost ținut în întuneric, potrivit a doi ucraineni familiarizați cu acest complot.

Ucraina are o lungă istorie de formare a scafandrilor civili și militari de top. O bază navală din Peninsula Crimeea a antrenat în trecut scafandri de mare adâncime în scopuri de sabotaj și deminare. De asemenea, a păstrat delfini de luptă antrenați să atace scafandrii inamici și să arunce în aer nave, potrivit a doi ofițeri superiori ucraineni. Baza a fost preluată de Rusia după ce aceasta a ocupat Crimeea, iar o parte din personalul acesteia a fost mutat în altă parte în Ucraina.

Echipajul a pornit la drum înarmat doar cu echipament de scufundare, navigație prin satelit, un sonar portabil și hărți deschise ale fundului mării care indicau poziția conductelor. Cei patru scafandri au lucrat în perechi, potrivit unor persoane familiarizate cu ancheta germană. Operând în întuneric beznă, în ape înghețate, ei au manipulat un explozibil puternic cunoscut sub numele de HMX, care era conectat la detonatoare controlate prin temporizator. O cantitate mică de explozibil ușor ar fi suficientă pentru a deschide conductele de înaltă presiune.

Petrecerea a 20 de minute la această adâncime necesită aproximativ trei ore de decompresie, iar persoana trebuie să se abțină de la scufundări timp de cel puțin 24 de ore sau riscă să se rănească grav.

Vremea nefavorabilă a forțat echipajul să facă o oprire neplanificată în portul suedez Sandhamn. Un scafandru a scăpat accidental un dispozitiv exploziv pe fundul mării. Echipajul a discutat pentru scurt timp dacă să anuleze operațiunea din cauza vremii nefavorabile, dar furtuna s-a potolit curând, au declarat două persoane familiarizate cu operațiunea.

Martorii de pe alte iahturi ancorate în Sandhamn au observat că Andromeda era singura ambarcațiune cu un mic steag ucrainean arborat pe catarg.

În urma atacului, care a distrus trei din cele patru conducte care formau gazoductele, prețurile la energie au crescut. Germania și alte națiuni s-au grăbit să naționalizeze companiile energetice care distribuiau gaz rusesc, dar care s-au prăbușit după ce conductele au fost distruse. Chiar și astăzi, Germania plătește aproximativ 1 milion de dolari pe zi numai pentru închirierea terminalelor plutitoare pentru gaz natural lichefiat sau GNL, care au înlocuit doar parțial fluxurile de gaz rusesc canalizate prin Nord Stream.

Germania, Danemarca, Suedia și SUA, printre altele, au trimis nave de război, scafandri, drone subacvatice și aeronave pentru a investiga zona din jurul scurgerilor de gaze.

Zelensky l-a luat la întrebări pe Zaluzhniy, însă generalul a ignorat criticile sale, potrivit a trei persoane familiarizate cu schimbul de replici. Zaluzhniy i-a spus lui Zelensky că echipa de sabotaj, odată trimisă, a rămas izolată și nu a putut fi retrasă deoarece orice contact cu ea ar fi putut compromite operațiunea.

„I s-a spus că este ca o torpilă – odată ce o lansezi asupra inamicului, nu o mai poți trage înapoi, doar continuă să meargă până când face „bum””, a declarat un ofițer superior familiarizat cu conversația.

La câteva zile după atac, în octombrie 2022, serviciul secret extern al Germaniei a primit o a doua informație despre complotul ucrainean de la CIA, care a transmis din nou un raport al agenției olandeze de informații militare MIVD. Acesta oferea o descriere detaliată a atacului, inclusiv tipul de ambarcațiune utilizată și posibilul traseu urmat de echipaj, potrivit oficialilor germani și olandezi.

Țările de Jos au creat o capacitate profundă de colectare de informații în Ucraina și Rusia după ce paramilitarii susținuți de Rusia au doborât un zbor Malaysia Airlines cu plecare din Amsterdam deasupra estului Ucrainei, au declarat doi oficiali olandezi.

Din cauza normelor care reglementează schimbul de informații clasificate, poliția germană care investighează cazul nu a fost autorizată să vadă raportul olandez care îl lega pe Zaluzhniy și armata ucraineană de atac, dar a fost informată de către oficiali din cadrul serviciilor de informații.

Anchetatorii germani au interogat zeci de potențiali martori, au scanat fundul mării în jurul exploziilor și au analizat o mulțime de date, inclusiv comunicații digitale, înregistrări de călătorie și tranzacții financiare.

Ei au avut o șansă. În graba de a părăsi Germania, echipa de sabotaj a neglijat să spele Andromeda, permițând detectivilor germani să găsească urme de explozibili, amprente digitale și mostre ADN ale echipajului.

Ulterior, anchetatorii au identificat numerele lor de telefon mobil și telefonul lor prin satelit Iridium. Aceste date le-au permis să reconstituie întreaga călătorie a vasului, care a acostat în Germania, Danemarca, Suedia și Polonia. Autoritățile americane au solicitat un ordin judecătoresc pentru a obține de la Google e-mailurile pe care un om de afaceri ucrainean le-a folosit pentru a închiria ambarcațiunea și le-au predat germanilor. Acest om de afaceri ucrainean contactase mai multe firme de închiriere de ambarcațiuni în Suedia, precum și în Germania, începând cu jumătatea lunii mai 2022.

Anchetatorii au analizat apoi tot traficul de telefonie mobilă din zonele în care a fost localizată ambarcațiunea, trecând prin mii de conexiuni pentru a distila datele relevante.

La un moment dat, ei au fost surprinși să afle că mii de telefoane mobile germane erau active în micul port suedez Sandhamn, care era aproape gol în momentul în care vasul se adăpostea acolo de furtună.

Ulterior, s-a aflat că o mare navă de croazieră aparținând unui operator turistic a trecut pe acolo, iar telefoanele pasagerilor germani s-au conectat pentru scurt timp la catargul local de telefonie mobilă.

La un moment dat, sabotorii s-au străduit să obțină cooperarea autorităților poloneze, în ciuda faptului că sabotorii au folosit Polonia parțial ca bază logistică și s-au oprit în portul polonez Kolobrzeg.

Un funcționar portuar care avea suspiciuni cu privire la echipajul iahtului a alertat poliția. Poliția de frontieră poloneză a verificat actele de identitate ale echipajului, care a prezentat pașapoarte ale unor state membre ale Uniunii Europene. Li s-a permis să navigheze în continuare spre nord, unde au pus restul minelor, spun persoane familiarizate cu ancheta.

Potrivit acestora, întregul port a fost acoperit de o supraveghere video extinsă. Cu toate acestea, în ciuda unei cooperări strânse între Varșovia și Berlin în materie de poliție, oficialii polonezi au refuzat inițial să predea înregistrările CCTV din port. Anul acesta, aceștia le-au spus colegilor lor germani că imaginile au fost distruse în mod sistematic la scurt timp după plecarea navei Andromeda.

Agenția poloneză de securitate internă ABW a declarat pentru Wall Street Journal că nu există astfel de înregistrări.

Până în noiembrie 2022, anchetatorii germani credeau că ucrainenii se află în spatele exploziei.

La începutul acestui an, Zelensky l-a înlăturat pe Zaluzhniy din funcția sa militară, afirmând că era nevoie de o schimbare pentru a relansa efortul de război. Zaluzhniy, care a fost văzut pe plan intern ca un potențial rival politic, a fost numit ulterior ambasador al Ucrainei în Regatul Unit, o funcție care îi conferă imunitate împotriva urmăririi penale.

În iunie, oficialii germani au emis un mandat de arestare confidențial pentru un cetățean ucrainean despre care germanii cred că a fost unul dintre membrii echipajului. Potrivit unor persoane familiarizate cu ancheta, o camionetă care conducea echipa ucraineană de sabotaj din Polonia în Germania în 2022 a fost surprinsă de un radar german, iar bărbatul, un instructor de scufundări care locuiește cu familia sa lângă Varșovia, apărea în fotografie.

Autoritățile din Polonia nu au dat curs mandatului. Se crede că instructorul s-a întors de atunci în Ucraina. Faptul că Polonia nu l-a arestat este o lovitură majoră pentru ancheta germană, deoarece acesta și alți suspecți au fost acum avertizați și vor evita să călătorească în afara Ucrainei, au declarat persoane familiare cu ancheta. Ucraina nu își extrădează proprii cetățeni.

Oficialii ucraineni care au participat la complot sau care sunt familiarizați cu acesta consideră că ar fi imposibil ca vreunul dintre ofițerii comandanți să fie judecat, deoarece nu există nicio dovadă în afara conversațiilor dintre oficialii de rang înalt care, cel puțin inițial, au fost toți de acord că vor să arunce în aer conductele.

„Niciunul dintre ei nu va depune mărturie, de teamă să nu se incrimineze”, a declarat un fost ofițer.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Ian. 2025, 17:10
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  bani.md
14 Ian. 2025, 17:10 // Uncategorized //  bani.md

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a organizat prima ședință din acest an în format de dialog public-privat, dedicată măsurilor de suport pentru antreprenori în contextul situației energetice. Acest eveniment, desfășurat pe platforma Dialogului Pro-Industrie al CCI a RM, vine să răspundă celor mai actuale provocări pentru mediul de afaceri, și a avut ca scop prezentarea măsurilor de sprijin din partea statutului în contextul situației energetice.

Președintele CCI a RM, Sergiu Harea, a menționat că, în urma numeroaselor solicitări din partea companiilor, Camera a inițiat, începând cu 1 ianuarie, mai multe discuții cu cabinetul  prim-ministrului și a  prezentat o serie de propuneri concrete pentru sprijinirea sectoarelor afectate, precum industria alimentară și de procesare, industria ușoară și industriile orientate spre export.

În cadrul ședinței Dumitru Alaiba, viceprim-ministru, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării precum și Viorel Garaz, secretar de stat în cadrul aceluiași minister, au prezentat antreprenorilor măsurile de sprijin oferite de stat în contextul situației energetice.

Astfel, peste 170 de antreprenori din toate regiunile țării, conectați online și prezenți fizic la ședință, au fost informați despre programul de compensații la energia electrică destinat agenților economici.

Acest program prevede compensarea a până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică pentru o perioadă de 3 până la 6 luni, în funcție de resursele disponibile și necesități. Potrivit Viceprim-ministrului Dumitru Alaiba, sprijinul va fi acordat pentru aproximativ 10.000 de companii, în special celor din sectoarele de producție a alimentelor, cum ar fi laptele, carnea, ouăle și pâinea. Totodată, programul va fi extins către alte industrii esențiale, precum producția de încălțăminte, îmbrăcăminte, mobilă și componente electrice.

Acele sectoare care creează locuri de muncă și oferă oamenilor o sursă de trai aici, acasă, trebuie să fie capabile să concureze nu doar pe piața internă, ci și pe cea externă, menținându-și competitivitatea. Din acest motiv, este esențial să vă sprijinim în procesul de adaptare. În ultima perioadă, asistăm la o reconfigurare a economiei, iar noi lucrăm treptat pentru a o alinia regulilor de joc recunoscute și acceptate la nivel global. Pentru a susține antreprenorii noștri, vom lansa acest mecanism de compensare a costurilor cu energia electrică pentru următoarea perioadă de 3-6 luni”, a declarat Viceprim-ministrul Dumitru Alaiba.

De asemenea în cadrul sedintei Viorel Garaz, secretar de stat Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării  a  prezentat primul mecanism de ajutor de stat dedicat investițiilor, care include:

  • Schema de ajutor de stat regional pentru investiții realizate în Republica Moldova;
  • Schema de ajutor de stat regional pentru întreprinderile din zonele economice libere.

Prin acest program, antreprenorii vor beneficia de restituirea a până la 60% din investițiile realizate pentru extinderea și dezvoltarea afacerilor, dintre care:

  • 25% reprezintă granturi nerambursabile;
  • 75% reprezintă scutiri de 50% la impozitul pe venit.

Președintele CCI a RM, Sergiu Harea, a încurajat antreprenorii să investească în eficiența energetică, subliniind importanța programului EUREM, organizat anual din 2011 în colaborare cu Camera de Comerț din Potsdam (Germania). Acest program de instruire standardizat în domeniul eficienței energetice face parte din rețeaua europeană pentru managerii energetici.

Pe parcursul discuțiilor, participanții au adresat întrebări relevante despre implementarea măsurilor de sprijin și au venit cu propuneri concrete pentru a reduce impactul negativ asupra producătorilor.

Această ședință subliniază angajamentul CCI a RM de a facilita un dialog deschis și constructiv între autorități și mediul de afaceri. În 2025, Camera de Comerț planifică organizarea mai multor evenimente de informare și promovare a producătorilor autohtoni, pentru a susține dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova.

Această sesiune face parte din campania de informare desfășurată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, în cadrul proiectului „Moldova ASSIST: Îmbunătățirea accesului la servicii publice de calitate și a coeziunii sociale”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de People in Need Moldova.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală