17 august 1998 – Zi neagră pentru Moldova în urma crizei financiare din Rusia

17 Aug. 2024, 10:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Aug. 2024, 10:57 // Actual //  Lupu Eduard

Pe 17 august 1998, Federația Rusă a anunțat încetarea deservirii datoriei interne și externe, intrând în default tehnic. Criza a izbucnit brusc și devastator, prăbușind băncile, cursul rublei și întreaga economie. Moldova, al cărei comerț exterior depindea în proporție de peste 80% de Rusia, a fost grav afectată. Mărfuri și plăți de peste 200 de milioane de dolari au rămas blocate în Rusia, o sumă uriașă pentru acele vremuri, și care nu a mai fost recuperată niciodată.

Fostul premier și actual om de afaceri, Ion Sturza, a rememorat acea perioadă dificilă într-o postare pe Facebook, subliniind impactul devastator pe care l-a avut criza asupra Moldovei. Spațiul informațional comun, amplificat de televiziunile rusești, a declanșat panica și haosul în rândul populației, care a fost martoră la scene de disperare și lipsuri elementare.

„Ne-am dat foarte repede seama că valul care vine riscă să strivească cu totul Republica Moldova. Trebuia să acționăm rapid și cu fermitate. Dar cu ce aliați? Iurie Roșca și ortacii lui au blocat orice discuție și măsuri la nivel politic. Președintelui Lucinschii i s-au aburit ochelarii; Guvernatorul BNM cânta opere în stufiș la Holercani; FMI, BM – dolce vita în vacanță la Miami,” a scris Sturza.

În acest context, Sturza, împreună cu ministrul finanțelor de atunci, Arapu, și viceguvernatorul BNM, Ursu, au elaborat un plan anticriză în mare secret. Obiectivul principal a fost evitarea default-ului și salvarea sistemului bancar național. Decizia de a stopa toate plățile, inclusiv salariile și pensiile, pentru a proteja băncile și depunerile populației, a fost asumată de Sturza personal. Măsuri precum alimentarea nelimitată a caselor de schimb cu valută și aducerea zilnică de numerar de la Frankfurt au fost esențiale pentru stabilizarea situației.

„Panica și lipsa de reacție din zona politică ne-a permis să demarăm un șir de reforme cruciale: bugetar-fiscală, deetatizarea proprietății de stat, privatizarea pământului, reforma teritorială și multe altele,” a explicat Sturza.

Grație acestor măsuri, Moldova a fost singura țară din spațiul ex-sovietic care nu a intrat în incapacitate de plată, menținând sistemul financiar intact. Leul moldovenesc s-a depreciat, dar controlat și mult mai puțin decât rubla rusească.

Sturza reflectează acum asupra acelei perioade, subliniind lecțiile învățate: „Dacă ai decis, mergi până la capăt, fără ezitare!” El vede în acea criză o lecție importantă pentru cei care privesc cu nostalgie spre trecutul comun cu Rusia și subliniază că Moldova, desprinsă de influența rusă, a evitat soarta tragică a regiunilor precum Donbas.

„August liniștit!”, a încheiat Sturza mesajul său, subliniind importanța deciziilor luate atunci și lecțiile care rămân valabile și astăzi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Sept. 2024, 17:54
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2024, 17:54 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Negocierile care au durat mai bine de jumătate de an între autoritățile ruse și turcești pentru deblocarea plăților bancare au ajuns într-un impas total.

Majoritatea băncilor turce au decis să înceteze procesarea tranzacțiilor legate de Rusia și Belarus, relatează TASS, citând o sursă familiarizată cu situația. Potrivit acesteia, toate instituțiile bancare din Turcia cu participare străină au oprit deja plățile pentru companiile rusești, iar acum li se vor alătura și băncile de stat și private fără parteneri externi.

Băncile încearcă să „se protejeze de posibile probleme viitoare, precum eventuale restricții și sancțiuni”, a explicat sursa TASS. Singura bancă ce continuă să sprijine comerțul ruso-turc este Emlak Katılım, care efectuează plăți în lire turcești și ruble, în timp ce tranzacțiile în dolari și euro sunt imediat blocate de multe bănci turce.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău