Pe măsură ce țara avansează în procesul de aderare la Uniunea Europeană, satele Moldovei se pregătesc să devină adevărate comunități europene. În prezent, fondurile europene continuă să susțină o gamă variată de proiecte comunitare, menite să modernizeze infrastructura rurală și să îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor. Programul „Satul European” joacă un rol important în această tranziție, oferind resurse pentru dezvoltarea sistemelor de apă și canalizare, îmbunătățirea drumurilor și asigurarea accesului la apă de calitate.
Aceste inițiative nu doar că aduc beneficii tangibile comunităților rurale, dar și contribuie la apropierea Moldovei de standardele europene, consolidând legăturile cu UE și deschizând noi oportunități pentru viitor. De această parere sunt primarele Maria Manoli și Viorica Beregoi, invitatele emisiunii moderate de jurnalista Valentina Ursu „Realitatea te privește”.
Sprijinul european pentru satul Zubrești a început cu 10 ani în urmă, imediat cum Maria Manoli a pășit cu dreptul în funcția de primară.
„Noi încercăm prin exemple, prin ceea ce facem noi să le explicăm oamenilor că pentru a construi un drum trebuie să aplici la un proiect, să ai un program de finanțare. Recent au fost anunțate rezultatele Programului „Satul European”, care este o mare bucurie și o mare așteptare pentru toate localitățile. Noi cu toții ne dorim să trăim bine, ne dorim să trăim într-o țară unde este pace, unde nivelul de bunăstare crește, unde sunt respectate drepturile oamenilor și ei își onorează obligațiunile. Acest vector este cel european. O bună parte din cetățeni aleg calea de dezvoltare și orientarea statului, reieșind din ceea ce se întâmplă la nivel local.
Noi suntem parteneri și ai programului „Comunitatea mea”, mulțumim programului că a contribuit la creșterea noastră profesională, dar am avut suport financiar și am implementat și un proiect. Este important pentru finanțatori atunci când oamenii prioritizează problema. Din trei probleme care au fost puse să fie votate, pentru mine a fost surprinzător și plăcut când oamenii au ales ca să fie renovată Casa de cultură. Oamenii au înțeles că dacă nu investim acum, pierdem un obiectiv care pentru noi este foarte important.”, a declarat Maria Manoli.
Construcția apeductului și a sistemului de canalizare sunt două dintre cele mai costisitoare obiective pentru comuna Trușeni. Localitatea a aplicat la două proiecte pe care le-a câstigat în cadrul Programului Satul European. Este un exemplu concret a modului în care investițiile în infrastructură pot transforma viețile oamenilor, susține primara Viorica Beregoi.
„Noi discutăm cu oamenii și știm necesitățile lor exacte și de acolo am pornit și rezolvarea problemelor. Vorbind cu ei înainte de a candida, toată lumea spunea că unica ce îi interesează acum este că la distanța de 4 – 5 km de Chișinău, noi nu avem nicio instituție publică conectată, problema apeductului și a drumul de acces. Atunci când am elaborat bugetul localității noastre am mers pe priorități și cea mai mare parte a veniturilor proprii am direcționat-o în acea direcție – canalizarea. La moment, se lucrează pe 8 kilometri de canalizare, ceea ce înseamnă că până la sfîrșitul anului vom conecta undeva 400 – 500 de gospodării la rețeaua de canalizare.
Mai mult de 20 de ani lucrurile au stat pe loc și au degradat. Acum cetățenii știu că pot veni oricând la primărie, toate ușile sunt deschise și noi întotdeauna discutăm cu oamenii și atunci și percepția față de administrația publică locală se schimbă. La fel, discutăm și despre ceea ce ne poate aduce un plus valoare, cum ar fi vectorul pe care trebuie să îl luăm. În Uniunea Europeană este pace, acolo unde este pace sunt investitori, unde sunt investitori este dezvoltare și venit. De unii singuri, pe cont propriu… noi nu avem resursele necesare de a rezolva problemele la cât de scumpe sunt ele acum.”, a afirmat primara de Trușeni.
Reamintim, cetățenii din 612 de localități din R. Moldova vor beneficia de proiecte implementate în cadrul programului național „Satul European”, ediția 2024.
Programul național de dezvoltare locală „Satul European”, lansat în 2022, face parte din Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană” și Strategia Națională de Dezvoltare Regională pentru anii 2022-2028. Aceste prevede acordarea suportului financiar din partea statului pentru autoritățile publice locale în vederea modernizării infrastructurii localităților după exemplul Comunității Europene.