Țara unde piața imobiliară a explodat după ce super-bogații au început să cumpere locuințe luxoase pe bandă rulantă

20 Aug. 2024, 13:53
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
20 Aug. 2024, 13:53 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Piaţa imobiliară de lux din SUA a început să prindă avânt şi se pregăteşte să bată toate recordurile pe măsură ce tot mai mulţi miliardari au început să cumpere pe bandă rulantă proprietăţi high-end, scrie Bloomberg.

Un duplex situat deasupra Central Park din New York care s-a vândut în iunie pentru 115 mil. dolari a dat startul freneziei pe piaţa imobiliară, după aproape doi ani de secetă.

Vânzările de locuinţe de lux care depăşesc pragul de 100 mil. dolari sunt pe cale să stabilească un nou record pe piaţa imobiliară.

Miliardarii din întreaga lume, care s-au bucurat de o creştere averilor, şi-au regăsit apetitul pentru locuinţele high end. În acest context, ritmul vânzărilor stârneşte optimism în rândul agenţilor care acum trebuie să găsească clienţi pentru alte proprietăţi de top din SUA.

La nivel naţional, până la sfârşitul lunii iulie, au avut loc şase tranzacţii de peste 100 de milioane de dolari în acest an. Acestea s-au întins din sudul Californiei, – unde o proprietate la malul mării s-a vândut pentru 210 mil. dolari – până în Colorado.

Tranzacţiile cu proprietăţi ultra-luxoase nu dau semne că îşi vor pierde din avânt prea curând.

În Malibu, un agent imobiliar se pregăteşte să scoată la vânzare un conac în cadrul unei listări private pentru 300 de milioane de dolari americani, ceea ce ar stabili un record pentru cea mai scumpă vânzare de locuinţe din SUA.

„Am avut mai mulţi miliardari care m-au sunat până acum anul acesta pentru proprietăţi de lux de decât am avut în tot anul trecut. Când îşi doresc ceva ei sunt gata să pună banii pe masa oricând pentru a obţine ce vor”, a declarat Aaron Kirman, director executiv al Christie’s International Real Estate Southern California. „

Deşi plaja potenţialilor cumpărători este limitată, miliardarii de top şi-au văzut averea crescând în ultimii ani. La începutul lunii ianuarie, averea netă medie a celor mai bogaţi 500 de oameni din lume era de 9,3 mld. dolari, conform Bloomberg Billionaires Index. În august, aceasta era de aproape 9,9 mld. ceea ce înseamnă că achiziţionarea unei locuinţe în valoare de 100 de milioane ar reprezenta doar aproximativ 1 % din averea lor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Sept. 2024, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Sept. 2024, 17:24 // Actual //  Lupu Eduard

Producătorul chinez de automobile BYD a preluat totalitatea acţiunilor la un joint venture din China cu grupul german Mercedes-Benz Group AG, pe măsură ce un număr din ce în ce mai mare de constructori străini îşi reduc expunerea pe cea mai mare piaţă auto din lume, transmite Bloomberg.

BYD a preluat restul de 10% din acţiunile la joint venture-ul Denza pe care nu le deţinea încă, a informat producătorul de automobile electrice într-un comunicat de presă difuzat luni seara, fără a oferi detalii legate de valoarea tranzacţiei.

Decizia pune capăt unui parteneriat care durează de 13 ani şi vine într-un moment în care există tensiuni comerciale între China şi Europa, pe măsură ce Comisia Europeană vrea să impună tarife suplimentare, de până la 36,3%, pentru automobilele electrice importate din China.

Joint venture-ul Denza, un producător de automobile electrice şi hibride din segmentul premium, a fost înfiinţat de BYD şi Mercedes în 2011, când fiecare dintre cei doi parteneri deţinea o participaţie de 50%. Vânzările slabe ale acestui joint venture au convins Mercedes să îşi reducă participaţia, până la 10%, în 2021.

Decizia de a ieşi din acţionariatul joint venture-ului Denza se adaugă provocărilor cu care se confruntă Mercedes, care are dificultăţi în a creşte în China, care timp de mai mulţi ani a fost una din pieţele auto cu cel mai puternic ritm de creştere din lume. Cheltuielile pe articole de lux în China au fost serios afectate de criza din sectorul imobiliar şi încetinirea economică. În paralel, intensificarea războiului preţurilor între producătorii chinezi de automobile electrice a dus la diminuarea cotei de piaţă pentru producătorii auto străini, astfel că Porsche, Ferrari şi BMW au raportat o diminuarea a vânzărilor în China la începutul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău