Compania fostului adjunct de la Metalferos domină exportul de grâu tare

27 Aug. 2024, 12:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Aug. 2024, 12:51 // Actual //  Lupu Eduard

În perioada 2020 – iunie 2024, Moldova a exportat 105.320 tone de grâu tare, în valoare de 468.071.153 lei. În 2023, exporturile de grâu tare au înregistrat o creștere semnificativă, iar în 2024, volumul exporturilor a rămas aproape la același nivel. Cele mai importante destinații ale acestui produs sunt România, Bulgaria și Regatul Unit, constată lui Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

Deși 30 de companii moldovenești sunt implicate în exportul de grâu tare, MCF TRANS PROVISION SRL, condusă de un fost adjunct al Metalferos, Alexandru Nehtii, a fost lider, având o cotă de 34% din totalul exporturilor. În contrast, Moldova a importat doar 4.737 tone de grâu tare în aceeași perioadă, în valoare de 20.026.366 lei, cu un vârf al importurilor în 2022.

Cele 13 companii care au importat grâu tare în Moldova sunt dominate de două firme ucrainene, SFG KLEPACI și TOV AGROFIRMA MAYAK, care dețin 72% din piață. Pe de altă parte, ICS FUNNY PIG SRL este liderul importatorilor, controlând 69% din importuri.

Comparând exportul și importul, se observă că exportul de grâu tare depășește considerabil importul, atât ca volum, cât și ca valoare.

„Pe piața globală a grâului tare, se conturează câteva tendințe esențiale: Creșterea cererii pentru alimentație sănătoasă: Cererea pentru produse din grâu tare, cum ar fi pastele și pâinea bogată în proteine și fibre, este în creștere. De asemenea, interesul pentru produse fără gluten și alternative cerealiere afectează cererea generală”, a punctat Rija.

Totodată, tot mai mulți producători adoptă metode ecologice și organice, reducând utilizarea pesticidelor și îngrășămintelor. Prețurile și disponibilitatea grâului tare sunt afectate de fluctuațiile pieței internaționale și schimbările politice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Sept. 2024, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Sept. 2024, 17:24 // Actual //  Lupu Eduard

Producătorul chinez de automobile BYD a preluat totalitatea acţiunilor la un joint venture din China cu grupul german Mercedes-Benz Group AG, pe măsură ce un număr din ce în ce mai mare de constructori străini îşi reduc expunerea pe cea mai mare piaţă auto din lume, transmite Bloomberg.

BYD a preluat restul de 10% din acţiunile la joint venture-ul Denza pe care nu le deţinea încă, a informat producătorul de automobile electrice într-un comunicat de presă difuzat luni seara, fără a oferi detalii legate de valoarea tranzacţiei.

Decizia pune capăt unui parteneriat care durează de 13 ani şi vine într-un moment în care există tensiuni comerciale între China şi Europa, pe măsură ce Comisia Europeană vrea să impună tarife suplimentare, de până la 36,3%, pentru automobilele electrice importate din China.

Joint venture-ul Denza, un producător de automobile electrice şi hibride din segmentul premium, a fost înfiinţat de BYD şi Mercedes în 2011, când fiecare dintre cei doi parteneri deţinea o participaţie de 50%. Vânzările slabe ale acestui joint venture au convins Mercedes să îşi reducă participaţia, până la 10%, în 2021.

Decizia de a ieşi din acţionariatul joint venture-ului Denza se adaugă provocărilor cu care se confruntă Mercedes, care are dificultăţi în a creşte în China, care timp de mai mulţi ani a fost una din pieţele auto cu cel mai puternic ritm de creştere din lume. Cheltuielile pe articole de lux în China au fost serios afectate de criza din sectorul imobiliar şi încetinirea economică. În paralel, intensificarea războiului preţurilor între producătorii chinezi de automobile electrice a dus la diminuarea cotei de piaţă pentru producătorii auto străini, astfel că Porsche, Ferrari şi BMW au raportat o diminuarea a vânzărilor în China la începutul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău