Controalele impuse de China asupra exporturilor de materiale semiconductoare esenţiale afectează lanţurile de aprovizionare şi alimentează îngrijorările privind deficienţele în producţia occidentală de cipuri avansate şi echipamente optice militare, raportează Financial Times.
Beijingul a restricţionat livrările de germaniu şi galiu, două materiale utilizate în aplicaţii semiconductoare şi componente militare şi de comunicaţii, ceea ce a dus la o dublare a preţurilor acestor minerale în Europa în ultimul an.
Aceste restricţii, introduse de China anul trecut sub pretextul protejării „securităţii şi intereselor naţionale”, au fost un răspuns la controalele impuse de SUA asupra vânzărilor de cipuri avansate şi echipamente pentru fabricarea cipurilor.
Prin aceste măsuri, China şi-a evidenţiat dominaţia asupra aprovizionării globale cu zeci de resurse esenţiale. Potrivit US Geological Survey, China produce 98% din oferta mondială de galiu şi 60% din cea de germaniu.
„Situaţia în ceea ce priveşte China este critică. În acest moment, suntem dependenţi de ei”, a declarat un angajat al unei companii mari consumatoare de materiale semiconductoare.
Analiştii consideră că aceste controale demonstrează clar că guvernul preşedintelui Xi Jinping este dispus să lovească în interesele economice occidentale ca răspuns la restricţiile impuse accesului Chinei la cipuri de ultimă generaţie şi alte tehnologii avansate.
Un reprezentant al unei companii afectate a menţionat că, deşi unele transporturi mari de galiu din China continuă, exporturile globale au scăzut la aproximativ jumătate de la introducerea acestor controale.
Cele două materiale sunt cruciale pentru producţia de microprocesoare avansate, produse din fibră optică şi echipamente de vedere pe timp de noapte, astfel că restricţiile continue impuse de Beijing ar putea perturba fabricarea acestor bunuri.
De la începutul lunii iunie, preţurile germaniului au crescut cu 52%, ajungând la 2.280 de dolari pe kilogram în China, conform furnizorului de date Argus.