China întoarce spatele Vestului: Restricţiile impuse de Beijining declanşează o criză în industria europeană de cipuri

27 Aug. 2024, 16:41
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Aug. 2024, 16:41 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Controalele impuse de China asupra exporturilor de materiale semiconductoare esenţiale afectează lanţurile de aprovizionare şi alimentează îngrijorările privind deficienţele în producţia occidentală de cipuri avansate şi echipamente optice militare, raportează Financial Times.

Beijingul a restricţionat livrările de germaniu şi galiu, două materiale utilizate în aplicaţii semiconductoare şi componente militare şi de comunicaţii, ceea ce a dus la o dublare a preţurilor acestor minerale în Europa în ultimul an.

Aceste restricţii, introduse de China anul trecut sub pretextul protejării „securităţii şi intereselor naţionale”, au fost un răspuns la controalele impuse de SUA asupra vânzărilor de cipuri avansate şi echipamente pentru fabricarea cipurilor.

Prin aceste măsuri, China şi-a evidenţiat dominaţia asupra aprovizionării globale cu zeci de resurse esenţiale. Potrivit US Geological Survey, China produce 98% din oferta mondială de galiu şi 60% din cea de germaniu.

„Situaţia în ceea ce priveşte China este critică. În acest moment, suntem dependenţi de ei”, a declarat un angajat al unei companii mari consumatoare de materiale semiconductoare.

Analiştii consideră că aceste controale demonstrează clar că guvernul preşedintelui Xi Jinping este dispus să lovească în interesele economice occidentale ca răspuns la restricţiile impuse accesului Chinei la cipuri de ultimă generaţie şi alte tehnologii avansate.

Un reprezentant al unei companii afectate a menţionat că, deşi unele transporturi mari de galiu din China continuă, exporturile globale au scăzut la aproximativ jumătate de la introducerea acestor controale.

Cele două materiale sunt cruciale pentru producţia de microprocesoare avansate, produse din fibră optică şi echipamente de vedere pe timp de noapte, astfel că restricţiile continue impuse de Beijing ar putea perturba fabricarea acestor bunuri.

De la începutul lunii iunie, preţurile germaniului au crescut cu 52%, ajungând la 2.280 de dolari pe kilogram în China, conform furnizorului de date Argus.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Sept. 2024, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Sept. 2024, 17:24 // Actual //  Lupu Eduard

Producătorul chinez de automobile BYD a preluat totalitatea acţiunilor la un joint venture din China cu grupul german Mercedes-Benz Group AG, pe măsură ce un număr din ce în ce mai mare de constructori străini îşi reduc expunerea pe cea mai mare piaţă auto din lume, transmite Bloomberg.

BYD a preluat restul de 10% din acţiunile la joint venture-ul Denza pe care nu le deţinea încă, a informat producătorul de automobile electrice într-un comunicat de presă difuzat luni seara, fără a oferi detalii legate de valoarea tranzacţiei.

Decizia pune capăt unui parteneriat care durează de 13 ani şi vine într-un moment în care există tensiuni comerciale între China şi Europa, pe măsură ce Comisia Europeană vrea să impună tarife suplimentare, de până la 36,3%, pentru automobilele electrice importate din China.

Joint venture-ul Denza, un producător de automobile electrice şi hibride din segmentul premium, a fost înfiinţat de BYD şi Mercedes în 2011, când fiecare dintre cei doi parteneri deţinea o participaţie de 50%. Vânzările slabe ale acestui joint venture au convins Mercedes să îşi reducă participaţia, până la 10%, în 2021.

Decizia de a ieşi din acţionariatul joint venture-ului Denza se adaugă provocărilor cu care se confruntă Mercedes, care are dificultăţi în a creşte în China, care timp de mai mulţi ani a fost una din pieţele auto cu cel mai puternic ritm de creştere din lume. Cheltuielile pe articole de lux în China au fost serios afectate de criza din sectorul imobiliar şi încetinirea economică. În paralel, intensificarea războiului preţurilor între producătorii chinezi de automobile electrice a dus la diminuarea cotei de piaţă pentru producătorii auto străini, astfel că Porsche, Ferrari şi BMW au raportat o diminuarea a vânzărilor în China la începutul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău