VIDEO Muzică clasică şi Vernisajul Vinului, la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului VinOpera

03 Sept. 2024, 12:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Sept. 2024, 12:12 // Actual //  bani.md

Festivalul Internaţional VinOpera, ediţia a VII-a vine cu două concerte gratuite, care se vor desfăşura în localităţile Teliţa, pe 14 septembrie şi Bulboaca, pe 15 septembrie. Potrivit organizatorilor, publicul va avea parte de un spectacol unic, cu participarea Orchestrei Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”.

„Scopul acestora este să pună în atenţia publică, a partenerilor de dezvoltare şi autorităţilor centrale, atractivitatea altor locaţii din raionul Anenii Noi, să dea speranţă localnicilor din satele în care are loc VinOpera că uite, turismul se întâmplă şi să aibă curajul să-şi gândească afaceri în domeniul turismului, pentru că turiştii vor veni”, susţine Cristina Frolov, preşedinta Fundaţiei Constantin Mimi.

Spectacolul de Gală de la Castel Mimi Wine Resort din 6 septembrie îi va avea invitaţi pe Alin Stoica, solist al Operei Române din Bucureşti; baritonul Andrei Jilihovschi, moldovean care a fost solist al Teatrului Bolshoi din Moscova; tenorul spaniol David Banos şi moldoveanca solistă a Operei Române din Craiova, Mariana Bulicanu. Prezenţa remarcabilă a serii va fi soprana Elena Moşuc, care în anul 2019 a obţinut trofeul prestigiosului concurs “Oscar della Lirica”, devenind astfel una dintre cele mai valoroase soprane ale lumii.

Soliştii vor fi acompaniaţi de peste 100 de artişti instrumentişti ai Orchestrei Simfonice a Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Maria Bieşu”, dirijor Dumitru Cârciumaru. Cu această ocazie, corul de copii al TNOB a interpretat pe strada pietonală Eugen Doga mai multe piese de muzică clasică, invitând astfel trecătorii la VinOpera.

„Ne-am dorit mereu ca VinOpera să fie un eveniment model. Pe scenă se va întâmpla magie cu vocile remarcabile care vin de pe cele mai importante scene ale Europei. Vom prezenta şi Vernisajul Vinului în care vor fi expuse cele mai bune vinuri de la Castel Mimi, dar şi vinuri alese ale micilor producători, pe care ne-am asumat rolul de a-i promova acolo unde este multă lume prezentă”, afirmă Cristina Frolov.

VinOpera – primul eveniment sustenabil din Republica Moldova, care a inclus elementele de sustenabilitate încă de la primele ediţii şi an de an devine tot mai prietenos mediului.

„Am început cu trenul, încurajând spectatorii să aleagă acest mijloc de transport şi astfle 500 de maşină rămân acasă, micşorând amprenta de carbon în atmosferă. Plasticul a fost eliminat în totalitate, iar vinul se degustă doar din pahar de sticlă. Am extins parcul fotovoltaic, ca să asigurăm evenimentul în totalitate cu energie verde. Totodată asigurăm acces liber şi uşor pentru persoanele cu dizabilităşi şi însoţitorii acestora”, afirmă Ala Samoilenco, şefa Departamentului de Marketing, Castel Mimi Wine Resort.

„VinOpera are un impact naţional, pentru că promovează turismul din Republica Moldova şi atrage turişti din afară. Vom avea oaspeţi şi din Germania, şi din România, şi din Ucraina. VinOpera este întruchiparea celor mai bune practici sustenabile din Europa, promovează incluziunea şi creează noi locuri de muncă pentru tineri şi femei, şi ne bucurăm că este al nostru, că are loc în Bulboaca”, spune Cristina Frolov.

Grupul de Presă Realitatea este partenerul media al Festivalului Internaţional de Muzică Clasică Vinopera, pentru a-l doilea an consecutiv. Urmăriţi-ne pe site-uri şi reţele pentru a fi la curent cu detaliile evenimentului, iar informaţii despre bilete aflaţi pe iticket.md.

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală